NEZGODNI NAZIVI

Alfa Milano nije prvi: Ovi automobili su kroz automobilsku povijest neplanirano mijenjali imena

Milano, odnosno Junior pridružuje se popisu raznih auta koji su tijekom ili prije svoje karijere neočekivano mijenjali imena

Renault Arkana

Alfa nas je ovih dana jako iznenadila potezom promjene imena modela Milano koji je predstavljen prošlog tjedna. Osim novog imena, koje je sada Junior, Alfin SUV je dobio mnogo besplatne reklame po medijima jer je ova vijest jako odjeknula, pa se sve više sumnja da je Alfa sve ovo napravila namjerno.

Bilo kako bilo, Milano, odnosno Junior pridružuje popisu raznih automobila koji su tijekom ili neposredno uoči svoje karijere neočekivano mijenjali svoja imena. Ovdje donosimo popis modela koji su dobro poznati na našem tržištu.

image

Alfa Romeo Giulietta

Alfa Milano (prvi pokušaj 2009.)

Alfa Romeo je već ranije pokušao s Milanom, no i tada nije uspjelo. Nasljednik Alfe 147 trebao je nositi to ime, no zbog negativnih reakcija stanovnika grada Milana u kojem je Alfa tada netom zatvorila svoje pogone, Alfa se predomislila i nastala je Giulietta. Sve se dogodilo netom prije premijere. Promotivni materijali su već bili tiskani, a službene fotografije napravljene. Zbog svega Alfa je na kraju odgodila premijeru.

image

Fiat Panda

Fiat

Fiat Gingo

Zanimljivo, spontano preimenovanje u zadnjem trenu dogodilo se i kod drugog talijanskog proizvođača. Godine 2003. Fiat je prikazao svoj novi mali automobil pod imenom Gingo. Brošure i upute za rukovanje već su bili tiskani kada se, nimalo iznenađujuće, Renault usprotivio zbog naziva sličnog imenu Twingo. I tako je Fiat Gingo postao druga generacija Pande.

image

Renault Arkana

Renault Group

Renault Arkana

Ovaj slučaj nama je vrlo zanimljiv jer se preimenovanje dogodilo zbog našeg regionalnog tržišta gdje pojam Arkana ne označava nešto lijepo već podsjeća na prezime ratnog zločinca. Bilo je to prvi puta da je Renault nekoj lokalnoj podružnici dozvolio mijenjanje imena svojeg modela pa je Arkana postala Megane Conquest.

image

Mitsubishi Pajero

Mitsubishi

Mitsubishi Montero

U Španjolskoj Pajero prevedeno znači "masturbator" zbog čega je Mitsubishijevo terensko vozilo za španjolsko govorno područje naknadno preimenovano u Montero.

image

Hyundai Kona

Hyundai

Hyundai Kauai

Kona je prilično nepristojan izraz za ženske genitalije u Portugalu. Tako ovaj model na njihovom govornom području nosi ime havajskog otoka - Kauai.

image

Lamborghini Diablo

Lamborghini

Lamborghini Costanga

Lamborghini Diablo se prodavao kao Lamborghini Costanga od 1993. do 2000. u Meksiku zbog kontroverznog naziva "Diablo" u prijevodu vrag, pa je naziv navodno promijenjen zbog vjerskih razloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:02