španjolski model

Dugine boje: Jeste li znali koja je svrha novih zelenih i ružičastih traka na nekim prometnicama?

Svaki pojedini prostor između traka rezerviran je za prometovanje onih koji se kolnikom kreću sličnom brzinom

Šarene trake na kolniku

 periodismodelmotor.com

Osim automobila, pješaka, motociklista, biciklista te vozila komunalnog i javnog prijevoza, posljednjih godina sve je češća i uporaba takozvanih vozila za osobnu mobilnost poput električnih bicikala i romobila, monocikla, rola i ostalih često elektrificiranih prijevoznih sredstava usmjerenih na gradsku mobilnost. Istovremeno, njihova popularnost uzrokuje česte nesporazume u prometu s pješacima i ostalim korisnicima javnih površina za prometovanje.

image

Šarene trake na kolniku

periodismodelmotor.com

Sigurno vam se nekad dogodilo da hodate nogostupom i odjednom električni romobil ili bicikl "prolete"pored vas velikom brzinom, gotovo vas dodirujući. Ili ste čak već pretrpjeli neku vrstu nezgode s jednim od tih vozila. Događa se i suprotno, vozite primjerice bicikl i, odjednom, pješak prelazi tamo gdje ne bi trebao ili naletite na nekoga tko trči.

Upravo kako bi smanjili takva nepoželjna iskustva u prometu, u španjolskom gradu Salamanci uvedena je nova horizontalna signalizacija na cestama sa zelenim i ružičastim trakama na kolniku, piše portal periodismodelmotor.com koji je i objavio fotografije.

Kao što možete vidjeti na njima, postoji prostor ograničen zelenom trakom koja označava prostor predviđen za ekskluzivnu upotrebu ljudi koji trče i one koji rolaju.

image

Šarene trake na kolniku

periodismodelmotor.com

Odmah do njega nalazi se širi prostor ograničen ružičastom trakom za korisnike mopeda i električnih romobila, dok je nogostup uz cestu ostao rezerviran za pješake. Na taj je način osigurano zajedničko nesmetano korištenje površina za bicikliste, pješake i joggere kao zgodan doprinos čestim nesporazumima u prometu koji zbog različitih brzina kretanja ponekad dovodi i do ozljeda, a pješaci su dakako uvijek najugroženiji. Pritom šarenilo bolja traka jasno naglašava tko se smije gdje kretati s iscrtanim znakovima za svaki pojedini model prometovanja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:15