ponovo živi

Jedan od najposebnijih auta Fiat Multipla 6x6: ‘Ludnica‘ za šest putnika postaje legenda

Stellantis Heritage odlučio je odati počast ovom ikoni stvarajući ekskluzivnu Multiplu 6x6

Fiat Multipla 6X6

 Fiat

Prije četvrt stoljeća, svijet je dočekao Fiat Multiplu, neobičan kombi koji je predstavljen na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu 1997. godine. Taj neobični automobil odmah je privukao pažnju javnosti i stručnjaka svojim jedinstvenim dizajnom. Sada, 25 godina kasnije, odjel Stellantis Heritage odlučio je odati počast ovoj ikoni stvarajući ekskluzivni model pod nazivom Fiat Multipla 6x6.

Ovaj jedinstveni automobil nije samo prikaz prema originalnom modelu, već stvarni auto za kolekcionare.

image

Fiat Multipla 6X6

Fiat

Dizajn je povjeren Robertu Giolitu, kreativnom umu koji stoji iza prvotne Multiple i voditelju Stellantis Heritage odjela (Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Abarth). U jednom od videozapisa, Giolito otkriva čaroliju originalnog modela i priča o genezi ove jedinstvene kreacije. Inspiriran je šest šarmantnih likova koje je Giolito osmislio 1998. godine kako bi na zabavan način predstavio život u vozilu. Ti likovi su se vratili na scenu kao deo Multipla 6x6, pružajući vozilu šareni i nekonvencionalni identitet.

Giolito je izjavio: "Tih šest likova, tih šest načina doživljavanja automobila, vratili su se u prvotnu kolekcionarsku Multiplu. To je radosna posveta, u tipičnom Fiatovom stilu, modelu koji i dalje intrigira nakon 25 godina i otvara put novim idejama o prijevozu i udobnosti. Zato su šest šarmantnih likova bila inspiracija za Multiplu 6x6."

image

Fiat Multipla 6X6

Fiat

Auto je pokazan na AutoClassica showu u Milanu, a za više informacija, zainteresirani mogu kontaktirati Heritage tim putem e-maila ili posjetiti službenu web stranicu.

Pogledajmo unatrag u povijest Multiple, od projekta 6x6 i njegovih zanimljivih likova do inovacija koje su obilježile ovo vozilo. Multipla je doslovno promijenila način na koji putujemo i dijelimo iskustva s putovanja, postajući prvo vozilo popularno na društvenim mrežama čak i prije nego što je taj pojam postao uobičajen.

Na primjer, prva društvena mreža, SixDegrees, bila je inspirirana teorijom da su svi povezani sa šest stupnjeva odvojenosti. Taman toliko koliko je znakova "povezano" u Multipli, zahvaljujući osjećaju slobode koji ovo vozilo pruža.

image

Fiat Multipla 6X6

Fiat

Projekt Multipla 6x6 predstavlja putovanje kroz maštu i ekskluzivnost. Baziran na modelu iz 1998., novi model ističe se svojom bio-tirkiznom bojom, podsjećajući na otvorene prostore i more. Ovaj odabir boje simbolizira "zeleni" pristup modela i njegov motor niske emisije.

Šest šarmantnih likova, smještenih na poklopcu motora i bokovima vozila, dodatno pridonose jedinstvenom izgledu. Unutar vozila, svako sjedalo prikazuje lika iz 1998., dodajući osobnost i priču svakom putniku. Ovaj nekonvencionalni dizajn Multipla 6x6 nije samo estetski izraz, već i funkcionalna inovacija.

image

Fiat Multipla 6X6

Fiat

Ovaj model prilagođava se potrebama putnika, pružajući različite konfiguracije i omogućujući kreativno korištenje unutarnjeg prostora. Svaki lik na sjedalima predstavlja jedinstveni način doživljavanja vožnje, od avanturista do bebe, vozača do hipija.

Multipla, s originalnim modelom iz 1998., ostavlja snažan dojam na ljubitelje automobila i dizajna. Roberto Giolito otkriva tajne i anegdote o prvom modelu u drugom videozapisu, pružajući dublji uvid u razvoj i inspiraciju iza ove ikone. Multipla nije samo automobil, već i kulturni fenomen.

Njezin neobičan dizajn naišao je na odobravanje u muzejima poput Muzeja moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku, gdje je izložena kao primjer "automobila budućnosti".

image

Fiat Multipla 6X6

Fiat

Tijekom godina, stvorili su se klubovi i organizacije ljubitelja Multiple, koji se dive njezinoj jedinstvenosti i inovacijama. Giolito primjećuje: "Danas postoje organizacije mladih koje vole ovaj objekt. Bilo je toliko neobično u usporedbi s ostalim segmentima jer je predstavljalo druželjubiv stil života, druženje i zajedništvo. Danas postoje klubovi koji ih traže i vraćaju ih u izvorne specifikacije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 02:13