NE, NIJE ŠALA

Nebeska cifra: Mislite li da ova Mugen Honda Civic limitirane serije doista vrijedi 780.000 kuna?

Mugen RR izvedba Civica dovršena je sa samo 300 primjeraka, a dolazi s nekoliko sitnica koje snema standardni Type-R
2007 Honda Civic Type-R Mugen RR
 Torque GT

Honda Civic već dugo godina slovi kao jedan od najpopularnijih tunera u svijetu, a razlog leži u pristupačnosti i ogromnoj zajednici. Type-R izvedbe za veću cijenu nude još produktivnije performanse, no postoji i još rjeđi Mugen RR. Riječ je o posebnom izdanju Hondine vlastite tuning kuće. Jasno je kako rijetkost u kombinaciji s boljim brojkama prirodno naređuje još veću cijenu – jedan primjerak iz 2007. godine trenutno se u Torque GT-u, u Velikoj Britaniji prodaje po 89.990 funti (782.000 kuna).

image
2007 Honda Civic Type-R Mugen RR
Torque GT

S obzirom na nebesku cifru, potpuno je očekivano pitati što dobivate za svoj novac. Mugen RR izvedba Civica dovršena je sa samo 300 automobila, a dolazi s nekoliko sitnica koje se ne mogu pronaći u standardnom Type-R-u.

Naime, korištenjem elemenata poput branika od karbonskih vlakana, i poklopca motora od aluminija, težina automobila smanjena je za oko 30 kilograma. Nadogradnje uključuju i Mugen bregaste osovine, te 'slobodniji' ispušni sustav i nadogradnje na softveru. Izlazna snaga iznosi 237 KS, što je za 15 KS više u odnosu na standardni Type-R.

image
2007 Honda Civic Type-R Mugen RR
Torque GT

Svih 300 primjeraka završeno je u 'Milano' crvenoj boji u kombinaciji s Mugen 18-inčnim alu naplatcima. Unutra su smještena Recaro sportska sjedala, a u sredini kontrolne ploče smješten je mjerni sklop za praćenje vitalnih statistika automobila. Uz to, drugačijim od standardnog Type-R-a čini ga i prikladno veliko stražnje krilo od karbonskih vlakana s ugraviranim Mugen logotipom i prilagodbama za podešavanja kuta.

image
2007 Honda Civic Type-R Mugen RR
Torque GT

Fotografije pokazuju da je sve na svojem mjestu – izvorni kotači su i dalje na automobilu i lak izgleda u fenomenalnom stanju. Međutim, to je i dalje ogroman novac za 14-godišnji Civic.

Oni koji traže isključivo performanse, ovo nema previše smisla. Bilo koji Civic mogao bi se modificirati da nadmaši Mugenovih 237 KS, za manje od polovice cifre.

image
2007 Honda Civic Type-R Mugen RR
Torque GT

Jasno je kako se ovdje ne plaćaju performanse, već status rijetkosti. Ovo nije prvi Mugenov specijalitet koji se prodaje po ovoj cijeni. No bilo kako bilo, svaka roba ima svojeg kupca, stoga vjerujemo kako će i ovaj primjerak pronaći svog vlasnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:35