TUNING

Nevjerojatne brojke: Toyote GR Yaris s tri cilindra ima snagu superauta, a raspolaže s čak 740 KS!

Prvi put smo za Powertune Australia čuli u studenom 2021. kada je otkrio GR Yaris od 500 KS na kotačima

Toyota GR Yaris tuning

 Powertune Australia

Mnogi su bili šokirani kada je Toyota izbacila GR Yaris sa moćnim 1,6-litrenim turbopunjenim trocilindrašem podešenim za isporuku više od 270 KS. Međutim, tvrtka pod imenom Powertune Australia od tada radi na nadogradnji ovog motora i upravo je postavila novi svjetski rekord sa svojim GR Yarisom koji sada proizvodi više od 740 KS.

Prvi put smo za Powertune Australia čuli u studenom 2021. kada je otkrio GR Yaris od 500 KS na kotačima. Ono što je tu brojku činilo posebno impresivnom u to vrijeme bila je činjenica da je postignuta bez potrebe za značajnim promjenama hardvera na samom motoru.

image

Toyota GR Yaris tuning

Powertune Australia

Zapravo, sve što je tuner učinio je da je dodao nove opruge ventila i ostavio ostale komponente kao što su blok, poluge, klipovi, brtva glave i bregaste osovine netaknutima. Očito je tuner mislio da može još bolje jer je počeo raditi na automobilu u vlasništvu izvršnog direktora RØDE, australske audio tvrtke.

Ovaj konkretni GR Yaris ima unaprijeđenu brtvu glave, nove vijke glave, a standardni turbopunjač je zamijenjen Garrettom G30-770. Uz to, ludog malog hot-hatcha pokreće Plazmaman intercooler, sekundarne mlaznice za gorivo od 2200 cc, Elixr pumpa za gorivo i prilagođeni ispušni sustav.

image

Toyota GR Yaris tuning

Powertune Australia

Motec ECU osigurava da sve radi ispravno i omogućio je Powertuneu da izvuče oko 740 KS na kotače. Međutim, izvlačenje 740 KS iz 1,6-litrenog trocilindraša prisililo je tunera da se odrekne standardnog šest-brzinskog ručnog mjenjača u korist X-Shift šest-brzinskog sekvencijalnog sa ATS trostrukom karbonskom spojkom. DOpar posao...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 08:10