neumorna legenda

Pogledajte cijenu koju je postigla Honda CRX s kilometražom kao da je 13 puta obišla Zemlju. Previše?

Uz 109 KS automobil težak manje od tone postiže izuzetno dobar omjer težine i snage pa je sjajna "igračka" za vožnju

Honda CRX Si

 Cars & Bids

Honda CR-X druge generacije s početka 1990-ih čista je hot hatch klasika: lagan, snažan, izdržljiv i brz, ali danas i ekstremno rijedak auto. Zato je zanimljivo kad se bilo gdje u svjetu očuvan primjerak ove legende gradskih ulica pojavi u prodaji.

image

Honda CRX Si

Cars & Bids

Odlično očuvana Honda CRX Si iz 1991. iz SAD pojavila se nedavno na Cars & Bids aukciji te je privukla pažnju svojim iznimno očuvanim stanjem. Pritom iza sebe ima zapanjujuću kilometražu od nevjerojatnih 509.172 kilometara na satu koja je ekvivalentna otprilike 13 putovanja oko Zemlje. Međutim nije rekorder jer smo ranije pisali o jednom primjerku u Hondinom muzeju na Floridi s 1,6 milijuna prijeđenih kilometara.

Prema našem mišljenju, velika kilometraža ovom autu ne smeta jer su ovi 1,6-litraši, uostalom kao i većina Honda motora poznati po iznimnoj izdržljivosti kao i zato što su preostali originali danas iznimno rijetki kako vani, tako i kod nas.

image

Honda CRX Si

Cars & Bids

Ovaj primjerak je svoj životni vijek proveo u sunčanoj i suhoj Kaliforniji što znači da automobil ni danas ne pokazuje znakove hrđe. Sveobuhvatno održavanje, uključujući rad na ključnim dijelovima motora poput zupčastog remena prošlog listopada, ukazuje na pažnju vlasnika prema vozilu.

Fotografije motora prikazuju urednu i čistu glavu motora sa 16 ventila, a interijer koji zrači starim šarmom ima vozačko sjedalo koje je dobilo nove presvlake. Ostatak unutrašnjosti odlično je očuvan i zadržava autentičan izgled.

image

Honda CRX Si

Cars & Bids

Uz 109 KS automobil težak manje od tone postiže izuzetno dobar omjer težine i snage pa je sjajna "igračka" za vožnju, koja s iskusnim vozačem može biti i brza.

Iako se ponegdje primjećuje nekoliko udubljenja i tragova korištenja, ukupan izgled vozila je izvanredan. Sjajna nijansa Tahitian Green Pearl, iako s malim oštećenjima oko krovnog otvora, dodaje karakter ovom CRX-u.

image

Honda CRX Si

Cars & Bids

U pogledu mehanike, mjenjač pokazuje škripanje u prvom stupnju prijenosa između 2000 i 3000 okretaja u minuti, ali to ne narušava opći dojam. Održavanje na ovjesu je obavljeno u studenom, a popravci na katalizatoru izvršeni su 2020. godine.

image

Honda CRX Si

Cars & Bids

S obzirom na očuvanost, karakteristike, originalnost i dobro održavanje ovog automobila, očekuje se da će završna cijena na aukciji biti iznenađujuće visoka, što ga čini iznimno poželjnim primjerkom. Automobil je na dražbi pronašao novog vlasnika koji ga je platio visokih 11.500 dolara. Previše? Pišite nam u komentarima na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 22:50