SAVJETNIK AUTO KLUBA

Punite svoj mobilni telefon u automobilu? Evo zašto biste trebali prestati to raditi

Ako niste očajni, punjenje mobilnog uređaja tijekom vožnje može biti velika pogreška. Dvije su zamke...

Punjenje mobilnog uređaja u automobilu

 Caner Ofset

Vožnja do posla automobilom se može činiti kao savršeno vrijeme za punjenje telefona putem USB priključka. Međutim, ako niste očajni, punjenje mobilnog uređaja tijekom vožnje može biti velika pogreška. Evo i zašto...

USB priključak vašeg automobila

image

Priključci u automobilu

94.9 The Wave

Za početak, USB priključak u vašem vozilu vjerojatno daje manje struje nego što je vašem mobitelu stvarno potrebno za punjenje. Kao rezultat toga, vaš telefon se možda jedva puni. “Mnogi ljudi mogu primijetiti da im se telefon tijekom vožnje kući s posla puni vrlo sporo (ako uopće) tijekom 30 do 60 minuta putovanja na posao”, rekao je Brad Nichols, tehničar u informatičkoj tvrtki Staymobile. “To je uglavnom zbog činjenice što telefon koristi više energije nego što ga osigurava auto punjač”.

Previše struje

image

Priključak za upaljač

iStock

Nichols također napominje kako bi vaš telefon mogao dobiti previše energije ako za punjenje koristite priključak za „upaljač”. Noviji modeli automobila obično više ne dolaze s upaljačima za cigarete, ali većina automobila još uvijek ima jednu ili dvije iste utičnice od 12 V koje su nekada napajale upaljače. Većina 12V utičnica može napajati do deset ampera, dok većina punjača koristi jedan do tri ampera.

Akumulator vašeg automobila

image

Akumulator automobila

YourMechanic

Punjenje vašeg mobilnog uređaja tijekom vožnje moglo bi isprazniti akumulator vašeg automobila. Ako ostavite kontakt vašeg automobila kada je motor ugašen ali i dalje koristite radio, ili ostale priključke u automobilu, uređaj će crpiti energiju iz vašeg akumulatora. To obično nije bitno za one koji posjeduju nove automobile sa zdravim akumulatorima, ali ako je vaš automobil stariji, možda biste željeli izbjeći punjenje telefona putem USB priključka.

Ni jedna niti druga varijanta punjenja telefona, pa čak ni sve češće plaforme za indukcijsko punjenje mobitela zapravo ne mogu ponuditi bitno više struje od "pukog održavanja baterije na trenutnoj razini napunjenosti". Možemo ih smatrati kao prvu pomoć u situacijama kada treba obaviti neki važan poziv..

Sigurnost na prvom mjestu

image

Korištenje mobilnog uređaja tijekom vožnje

Emroch & Kilduff

Što je najvažnije, nije sigurno koristiti telefon dok upravljate vozilom. „Kad god čovjekove ruke napuste upravljač ili oči napuste cestu, to postaje nevjerojatno opasno za njih i druge u prometu”, kaže Nichols. Naš savjet je da pričekate da priključite mobitel dok se ne vratite kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:51