SAVJETNIK AUTOKLUBA

Gume su jedina komponenta koja je u kontaktu s asfaltom: Trikovi za njegu i produljenje njihovog vijeka

Gume je potrebno povremeno održavati, a istrošenost na njima pokazatelj je stanja u kojem se automobil nalazi

Gazni sloj gume (ilustracija)

 Profimedia

Gume su bitna komponenta svakog vozila. Jedini je element u kontaktu s cestom i ključan je čimbenik u smislu sigurnosti, budući da kotač u dobrom stanju omogućuje veću trakciju i stabilnost, te smanjuje put kočenja i kompenzira pretjeranu potrošnju goriva.

Međutim, gume je potrebno povremeno održavati, a istrošenost na njima pokazatelj je stanja u kojem se automobil nalazi.

Zapravo, mogu nam čak dati naznake o tome kako vozite. Donosimo par trikova za brigu o njima i produljenje njihovog vijeka trajanja, jer općenito njihova zamjena nije ekonomična.

1. Provjerite tlak

Ovo je bitno i trebali biste to učiniti barem jednom mjesečno. Provjera tlaka u gumama (uvijek kada su hladne) omogućit će ne samo ravnomjerno trošenje cijelog gaznog sloja, već će također utjecati na vožnju, sigurnost i potrošnju goriva.

image

Mjerenje tlaka u gumama (ilustracija)

Profimedia

Kada idete na dugo putovanje, dobro je provjeriti status tlaka u gumama. Također savjetujemo da tlak prilagodite ovisno o broju putnika i prtljazi koju imate u automobilu.

image

Preporučena vrijednost tlaka u gumama od strane proizvođača (ilustracija)

Profimedia

2. Provjerite gazni sloj i istrošenost

Iskoristite činjenicu da ćete provjeriti tlak u gumama kako biste provjerili i gazni sloj i istrošenost kotača. Provjerite je li trošenje redovito po cijelom gaznom sloju i nema li više zahvaćenih područja od ostalih.

Također, provjerite povećano trošenje i postoje li neke deformacije. Na kraju provjerite je li dubina profila unutar zakonskog minimuma da biste mogli voziti na tim gumama.

image

Mjerenje istrošenosti gume kovanicom od 1 eura (ilustracija)

Pirelli

3. Prilagodite poravnanje (špur)

Ako ste pri provjeri guma i njihove istrošenosti otkrili da se gume vašeg automobila više troše u unutarnjem, središnjem ili vanjskom dijelu gaznog sloja, trebali biste odraditi podešavanje poravnanja (špur).

image

Geometrija kotača (ilustracija)

Arhiva

To vam omogućuje podešavanje kuta nagiba kotača i postizanje boljeg gaznog sloja gume. Ne samo da ćete produžiti vijek trajanja tog kotača, već ćete i poboljšati sigurnost.

4. Proučite vaše vozačke navike

image

Neravnomjerno istrošene gume (ilustracija)

Web Screenshot

Naposljetku, provjera jesu li vaše vozačke navike primjerene može vam pomoći da se brinete o svojim gumama i produljite im vijek trajanja. Izbjegavanje naglo ubrzavanje, intenzivno kočenje i skretanje. Sve ovo smanjuje vijek trajanja guma. Vozite li se više gradom nego autocestom i/ili magistralom, istrošenost guma bit će veća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:14