savjetnik

Neka blista: Donosimo vam detaljan vodič kako temeljito i kvalitetno očistiti unutrašnjost vozila

Auto kozmetika može biti vrlo skupa, no svakako ih više preporučujemo od korištenja kućanskih sredstava za čišćenje

Čišćenje unutrašnjosti

 Profimedia

Mnogi od nas obožavaju svoje automobile i žele da su oni uvijek u odličnom stanju. To se posebno odnosi na čistoću samog automobila, odnosno njegove unutrašnjosti.

Oni zagriženiji "fanatici čistoće" često su potpuno nezadovoljni rezultatima koje dobivaju odlaskom u automobilsku praonicu te preferiraju čišćenje obaviti sami. Ako ste i vi među njima ili ako samo želite uštedjeti, u nastavku vam donosimo detaljan vodič kako ćete temeljito očistiti svoj automobil.

Čime čistiti

Najbolje rezultate ćete postići uporabom specijaliziranih sredstava za čišćenje. Takva sredstva, pogotovo ako su u pitanju renomirani proizvođači mogu biti vrlo skupa kada sve zbrojite, no svakako ih više preporučujemo od improvizacije korištenjem kućanskih sredstava za čišćenje ili raznih "uradi sam" preparata na bazi octa, sode bikarbone, alkohola i drugih sličnih priručnih rješenja.

image

Čišćenje unutrašnjosti

Profimedia

Naime, uporabom neadekvatnih sredstava za čišćenje možda ćete postići željeni efekt, no pritom ste u opasnosti da oštetite neke materijale u samom automobilu ili izazovete neugodne mirise kojih ćete se teško riješiti danima. Ipak za neke jednostavne radnje možete se poslužiti jeftinijim alternativama.

Primjerice sredstvo za čišćenje stakla u domaćinstvu jednako će biti efikasno na staklima automobila, a vlažne maramice bez alkohola i raznih losiona poslužit će podjednako dobro kao i specijale vlažne maramice za automobile koje su u pravilu najmanje dvostruko skuplje. Naravno, osim kemijskih sredstava za čišćenje unutrašnjosti auta trebaju vam i krpe/krpice, papirnati ubrusi i usisavač. I ovdje je najbolje ne štedjeti.

Na primjer, jeftine krpe ili papirnati ubrusi ostavljat će tragove svog materijala posvuda dok čistite pa ćete se nakon toga morati namučiti da ih uklonite, ako želite savršen rezultat.

Kako usisavati

Prvi korak pri čišćenju unutrašnjosti automobila bi trebalo biti usisavanje. Njega nipošto ne treba ostaviti za kraj, jer dok to radite diže se prašina koja će odmah "unerediti" sve dijelove unutrašnjosti koje ste prije toga tako brižno očistili.

Najbolje rezultate postići ćete klasičnim kućnim usisavačem s dobrom snagom usisavanja, no ako ga nemate gdje uključiti u struju, najbolje bi bilo koristiti se samoposlužnim usisavačem u autopraonici. Ručni baterijski usisavači mnogo su lošije rješenje zbog svoje manje snage usisavanja.

image

Prljava kabina

Profimedia

Oni će možda ukloniti vidljivu prljavštinu, no neće pokupiti toliko prašine kao klasični usisavač. Također s njima je, zbog nedostatka crijeva, teže dosegnuti mnoge dijelove unutrašnjosti. Ako nemate autopraonicu u blizini, ni priključak za struju, najbolje rješenje su specijalizirani auto usisavači koji mogu biti baterijski ili na 12 V i uglavnom uvijek imaju produžna crijeva.

Prije usisavanja provjerite je li nastavak na crijevu čist kako ne biste uprljali tkanine u automobilu i oprezno usisavajte plastične dijelove auta koristeći nastavak s metlicom kako ne biste izgrebali plastiku.

Kako čistiti plastiku u autu?

image

Čišćenje unutrašnjosti auta

Profimedia

Unatoč tome što vam industrija auto kozmetike nudi razne vlažne maramice, čarobne krpe i spacijalne preparate, za čišćenje armatura automobila najčešće će biti dovoljna meka krpa za domaćinstvo ili krpa od mikrovlakana i voda. Jedino ako u automobilu ima mnogo tvrdokornije prljavštine isplatit će se i kupnja specijalnog sredstva za čišćenje plastike.

Nemojte improvizirati sa sredstvima kojima inače čistite namještaj kuhinju ili kupaonicu, jer ona možda mogu oštetiti neke materijale u autu. Korištenje vlažnih maramica za sve ovo je uglavnom lošija solucija.

Ako do nekih dijelova ne možete doprijeti krpom, pokušajte ih očistiti korištenjem meke četkice za zube. Četkicu treba koristiti vrlo nježno i bez jakog pritiska te izbjegavati njenu uporabu na sjajnoj plastici, na kojoj bi zbog toga mogle nastati mikroogrebotine.

Što je s prozorima?

Prozore ćete najbolje oprati sa sredstvom za pranje prozora u kombinaciji s kvalitetnim i izdržljivim papirnatim ručnicima. Kao što smo ranije naveli, sredstvo za čišćenje ne mora biti nešto posebno, dovoljno je i ono obično za domaćinstvo. Umjesto papirnatih ručnika možete koristiti i krpu od mikrovlakana, no nju morate redovito ispirati kako bi prozori bili kristalno čisti.

A sjedala?

Ako su sjedala presvučena tkaninom prije ili kasnije će se zaprljati. Manje onečišćenje možete ukloniti kombinacijom detergenta za pranje suđa i tople vode, a to najbolje funkcionira kada je mrlja još svježa. Ipak, najbolja metoda su specijalne pjene za kemijsko čišćenje sjedala.

image

Čišćenje unutrašnjosti

Profimedia

One će dubinski ukloniti svu prljavštinu sa sjedala, a za najbolji rezultat tretirajte s njima čitavu plohu. Ako je mrlja, primjerice, na površini za sjedenje najbolje je očistiti čitavu površinu da ne bi imali čišći i svjetliji dio oko mrlje koju ste uklonili. Iako je velika većina preparata za tkanine u autu bezopasna najbolje je uvijek isprobati ga na nekom malom i manje vidljivom dijelu presvlaka kako biste se uvjerili da ne oštećuje materijal.

Držite se uputa proizvođača, jer ako pjena predugo djeluje možda će oštetiti tkaninu. Mnogo lakše je očistiti kožna sjedala i sjedala s presvlakama od eko kože ili druge umjetne kože. Za to će vam trebati samo krpa i topla voda.

image

Čišćenje unutrašnjosti

Profimedia

Nemojte koristiti nikakve preparate za čišćenje koji nisu namijenjeni za kožu na sjedalima jer se ona lako može oštetiti. Nakon čišćenja preporučljivo je kožna sjedala tretirati sredstvom koje će pomoći da koža ostane elastična. Tako ćete spriječiti eventualno pucanje kože ili stvaranje nabora na njoj.

Na kraju

Nakon temeljitog tretmana možete uživati u vašem savršeno čistom autu no preporučujemo da ga prije vožnje dobro provjetrite kako bi iz unutrašnjosti ishlapila sva kemijska sredstva koja ste koristili za čišćenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:40