SAVJETNIK AUTO KLUBA

Top 6 savjeta za sigurnu kupnju polovnog automobila: Na ove stvari obratite posebnu pozornost

Nije dovoljno riješiti svu papirologiju, jer morate uzeti u obzir neke stvari kako biste izbjegli pogreške koje vasmogu koštati

Rabljeni automobili (ilustracija)

 Darko Tomas

Kupnja rabljenog automobila nije tako jednostavna kao što se čini. Nije dovoljno izvršiti transakciju i svu papirologiju, jer morate uzeti u obzir neke aspekte kako biste izbjegli pogreške koje vas na kraju skupo koštaju. Kako ne biste bili prevareni pri kupnji rabljenog automobila, donosimo vam 6 korisnih savjeta kojih se trebate pridržavati u potpunosti.

1. Provjerite dokumentaciju vozila

Prvo što trebate učiniti je provjeriti dokumentaciju vozila kako biste provjerili je li sve u redu. U dokumentaciji biste trebali pronaći prometnu dozvolu, koji bi morali biti propisno ovjereni ako je automobil prošao prvi tehnički pregled.

image

Povijest kilometraže (ilustracija)

Arhiva

Kao jamstvo da vozilo nema ovrhu, stečajni postupak ili bilo kakav drugi teret administrativne ili sudske prirode, preporučuje se zatražiti tehničke i administrativne podatke o automobilu u Centru za vozila Hrvatske.

2. Vizualno pregledajte vozilo

image

Provjera guma (ilustracija)

Profimedia

Nemojte se ponijeti emocijama i vizualno provjerite svaki dio vozila. Osim ogrebotina, izbočina i ostalih oštećenja na karoseriji, važno je provjeriti stanje farova, guma i kočnica. Također pogledajte unutrašnjost kako bi utvrdili istrošenost automobila i provjerite instrument ploču od upaljenih lampica za kvarove.

3. Odvezite se na probnu vožnju

Sljedeći savjet kako biste izbjegli prevaru pri kupnji rabljenog automobila je da uvijek odete na probnu vožnju. Prodavač se ne bi smio buniti na ovaj test, jer bi i on u vašoj situaciji to htio učiniti. Na taj način mogli biste uočiti nepoželjne vibracije, mirise, neobične zvukove, i provjeriti rade li kočnice i ovjes dobro.

image

Probna vožnja (ilustracija)

Ivan Lacković

Ne zaboravite isprobati kvačilo ako je automobil s ručnim pogonom, i radi li mjenjač dobro ako je automatik.

4. Provjerite servisnu knjigu

image

Servisna knjiga (ilustracija)

Ivan Lacković

Servisna knjiga je svjedok kojeg trebate pogledati kako biste saznali u kako je vozilo prethodno održavano. Ako je prošao sve preglede prema kilometraži i vremenskim intervalima koje je odredio proizvođač, to je dobar znak. Ako nema dokaza o ovom održavanju, trebali biste početi sumnjati u kupnju.

5. Razmotrite buduće troškove

image

Provjera rabljenog automobila (ilustracija)

Profimedia

Još jedan aspekt koji biste trebali uzeti u obzir pri kupnji rabljenog automobila je procijeniti koliki su budući troškovi. U vizualnom pregledu možete provjeriti jesu li gume ili kočnice spremne za promjenu ili ima li ovjes oštećenja prilikom testiranja. Ako nešto treba mijenjati, to znači dodatni trošak pri samoj kupnji vozila.

6. Koliko je jamstvo?

image

Kupnja rabljenog automobila (ilustracija)

Profimedia

I šesti i posljednji savjet kako vas ne bi potkrali pri kupnji rabljenog automobila je da vodite računa o tome kakvo jamstvo imate. Ako kupujete automobil od trgovca rabljenim automobilima, normalno je da dobivate jednogodišnje jamstvo koje se može produžiti na 2 godine, ovisno o uvjetima koje nudi tvrtka koja prodaje vozilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:42