Auto moda

ADAC: ‘Trendovske kvake na izvlačenje mogu biti opasne i ugroziti živote, a ovo je glavni razlog‘

U slučaju nezgode one mogu otežati rad hitnih službi i osjetno usporiti intervenciju kada je nečiji život možda u opasnosti

Kvake na izvlačenje

Zbog aerodinamike, ali i atraktivnijeg dizajna, sve više proizvođača na svoje aute ugrađuje takozvane kvake na izvlačenje koje su tijekom vožnje ili dok je auto parkiran uvučene u karoseriju. Njemački auto klub ADAC u tome vidi veliki sigurnosni rizik na koji sada upozorava.

image

Kvake na izvlačenje

DS

Kvake u ravnini s vratima postale su vrlo popularne posljednjih godina, posebice na električnim automobilima kod kojih aerodinamički koeficijent igra važnu ulogu u dosegu. Neki od tih kvaka se izvlače ručno, pritiskom na prednji dio (Tesla Model 3), a električnim putem kada se približite automobilu ili ga otključate.

image

Kvake na izvlačenje

DS

ADAC je posebno zabrinut zbog električno pokretanih kvaka. U slučaju nezgode one mogu otežati rad hitnih službi i osjetno usporiti intervenciju kada je nečiji život možda u opasnosti. ADAC tvrdi da bi u slučaju nestanka struje u automobilu, električno pokretane kvake mogle ostati u vratima i tako spriječiti njihovo nesmetano otvaranje. Također, njihov oblik može otežati otvaranje vrata koja su pretrpjela udarac ili su deformirana.

image

Kvake na izvlačenje

Iz ADAC-a navode da su se u praksi događale nezgode koje su zbog ovih mjera otežavale rad hitnih službi. ADAC savjetuje vozače da se upoznaju s opcijama otvaranja vrata u slučaju nužde. Prema njemačkom automobilskom klubu, posjedovanje sigurnosnog čekića za razbijanje prozora također može biti rješenje u ovim slučajevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:34