svjetska premijera

BMW je pokazao karavansku Serije 5 Touring s puno stila i zasad s dizelskim i električnim pogonom

Četverocilindarski turbodizelaš u modelima 520d Touring i 520d xDrive Touring raspolaže sa 197 KS

BMW Serija 5 Touring

 BMW

Gotovo godinu dana nakon predstavljanja limuzine, BMW je pokazao karavansku verziju Serija 5 Touring. Tako i s novom generacijom "Petice" G61, BMW nudi u sveopćoj SUV histeriji pomalo staromodnu, ali još uvijek kod mnogih vozača vrlo popularnu karavansku karoserijsku varijantu.

Pritom je nova Serija 5 Touring jedan od najpraktičnijih i tehnološki najnaprednijih luksuznih karavana na tržištu, a sada po prvi put dolazi i kao potpuno električni model.

image

BMW Serija 5 Touring

BMW

Touring je kao i limuzina također narastao u odnosu na prethodni model i sada je dugačak 5,06 metara (+97 mm), širok 1,90 metara (+32 mm) i visok 1,52 m (+17 mm), dok je međuosovinski razmak povećan za 2 cm čime je dostigao gotovo 3 metra.

To znači još više prostora u kabini za putnike i prtljagu. BMW je dosta radio na ovoj posljednjoj točki, povećavši volumen na 570 litara s mogućnošću dostizanja 1700 litara preklapanjem stražnjih sjedala.

Pritom pretinac ispod prtljažnog poda i bočni džepovi nude dodatnu pogodnost za spremanje predmeta, torbi ili, u slučaju elektrificiranih modela, kabela za punjenje.

image

BMW Serija 5 Touring

BMW

Po pitanju motorizacije dizelski motori u Seriji 5 Touring dolaze s 48-voltnom mild-hibridnom tehnologijom i 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. Četverocilindarski turbo dizelaš u modelima 520d Touring i 520d xDrive Touring raspolaže sa 197 KS uz najveći okretni moment od 400 Nm, a za kasnije tijekom godine najavljen je i redni 6-cilindarski dizelaš kao i plug-in hibridne benzinske verzije.

U ponudi je i nova potpuno električna varijanta u modelima i5 Touring eDrive40 i M60 xDrive. Prvu pokreće jedan elektromotor smješten straga koji isporučuje 340 KS i 430 Nm. U funkciji Sport Boost ili aktiviranjem Launch Controla od 0-100 km/h stiže za 6,1 sekundu.

image

BMW Serija 5 Touring

BMW

Snažnija varijanta M60 xDrive, međutim, koristi dvije električne jedinice (jednu sprijeda i jednu straga) za pogon na obje osovine te nudi 601 KS i 820 Nm. Sasvim dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h je 3. 9 sekundi, dok je najveća brzina ograničena na 230 km/h.

U oba modela baterija smještena u podu i ima kapacitet od 81,2 kWh. Domet u WLTP ciklusu prema BMW-u iznosi između 445 i 506 km za i5 M60 xDrive Touring i između 483 i 560 km za i5 eDrive40 Touring, uz mogućnost istosmjernog punjenja do 205 kW.

image

BMW Serija 5 Touring

BMW

U kabini nova Serija 5 Touring donosi sve inovacije poznate iz limuzine uključujući BMW-ov karakteristični zakrivljeni zaslon sastoji koji se od središnjeg ekrana od 12,3 inča i kontrolnog dijagonale 14,9 inča.

I ovdje nalazimo nova komforna sjedala, upravljač s ravnim donjim dijelom i središnji tunel s kontrolama i funkcijama.

Od opreme se može naručiti veganska "koža", fiksni panoramski krov te surround audio sustav Bowers & Wilkins s 18 zvučnika.

image

BMW Serija 5 Touring

BMW

Raspon boja na izbor uključuje tri BMW Individual boje kao i izbor aluminijskih naplataka do 21 cola, uz pakete M Sport, M Sport Pro i M Carbon Exterior.

Kod nove "petice" Touring kupci mogu odabrati M sportski ovjes, M sportski kočioni sustav i sustav Adaptive Chassis Professional s elektronički kontroliranim amortizerima, Integral Active Steering funkcijom, Adaptive M Chassis Professional i Active Roll aktivnom stabilizacijom automobila koja smanjuje naginjanje karoserije u zavojima.

image

BMW Serija 5 Touring

BMW

Na izbor je i Parking Assistant Professional sustav koji predstavlja automatizirano parkiranje uz operacije manevriranja u krugu do 200 metara izvan vozila s pomoću pametnog telefona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:32