pogledajte VIDEO

Bugatti Bolide: Donosimo nove detalje i zvuk ‘najopakijeg‘ Chirona koji će uskoro u proizvodnju

Prvi od 40 vozila predviđenih za proizvodnju neće biti isporučeno svojim vlasnicima prije 2024. godine

Bugatti Bolide

 YouTube Screenshot

Krajem 2020. godine Bugatti je s Bolideom predstavio najopakiju verziju Chirona do sada. Automobil, namijenjen samo za trkaće staze u početku se smatrao unikatnim primjerkom prije nego što je proizvodna verzija najavljena gotovo godinu dana kasnije.

Međutim, prvo od 40 vozila predviđenih za proizvodnju neće biti isporučeno kupcima do 2024. godine. U međuvremenu, Bugatti testira svoje radikalno W16 čudovište u zračnoj bazi.

Iako je Bolide temeljen na Chironu, to se gotovo ne primijećuje jer ima potpuno novu karoseriju od karbonskih vlakana, koja je ovdje prikazana nelakirana. Unatoč moćnom motoru sa šesnaest cilindara, Bolide teži samo 1450 kilograma kada ubrojite sve tekućine i vozača.

image

Bugatti Bolide

Bugatti Rimac

S izlaznom snagom od 1577 KS to znači da je Bugatti razvio automobil s omjerom snage i težine od 0,9 kg/KS. No stvari postaju još bolje - zahtjevan program testiranja koji još uvijek traje pokazuje ekstremne brzine u zavojima za koje je automobil sposoban. Ovisno o brzini, stvaraju se do 2,5 bočne G sile i gotovo tri tone kontaktnog pritiska.

image

Bugatti Bolide

Bugatti Rimac

Zvuk bolida jednako je impresivan kao i njegov izgled, zahvaljujući W16 koji ne mora biti u skladu s propisima koji vrijede za serijski automobil. Motor od 8,0 litara s četiri turba ima okretni moment od 1600 Nm. Ove zapanjujuće brojke uvjerile su 40 ljudi da plate 4 milijuna eura kako bi ga posjedovali.

No moći će ga voziti jedino na stazi, jer nije legalan za cestu. Kupci će dobiti automobil opremljen aparatom za gašenje požara i HANS uređajem (naslon za glavu i vrat) i imat će besplatan pristup trkaćim stazama.

image

Bugatti Bolide

Bugatti Rimac

Prisjetimo se, W16 odlazi u mirovinu jer su Bolide i roadster Mistral posljednja vozila s ovim motorom, koji je u upotrebi već dva desetljeća s obzirom na to da je 2003. godine predstavljen koncept EB 16/4 Veyron. Sljedeći model i dalje će imati motor s unutarnjim izgaranjem, ali bit će manji i vjerojatno do određenog stupnja elektrificiran.

Izvršni direktor Bugatti Rimca Mate Rimac već je nazvao novi motor s unutarnjim izgaranjem "totalno ludim" i obećao da ćemo se svi "oduševiti". Pa Mate, s obzirom na sve do sad, u potpunosti ti vjerujemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:05