FOTO, VIDEO

Gradski automobil s cijenom kojoj nema konkurencije: Kako je voziti novu Daciju Sandero

Rafiniriani "rumunjski Clio" donosi brojna poboljšanja i do sada nikad bolji u vožnji po pitanju upravljivosti i stabilnosti
Dacia Sandero
 Dacia

Iz Dacije stižu nove informacije o njihovom novom tržišnom adutu, a ovaj se put odnose na opis poboljšanja i doživljaj u vožnji, koji zbog dobro poznatih razloga, pandemije korona virusa nismo bili u prilici iskusiti. No, nećemo dugo ni čekati da sjednemo u rumunjski hit jer nova Dacia Sandero u Hrvatsku stiže vrlo brzo, već u prvim mjesecima iduće godine.

Kako se vozi nova Dacia? Za upravljačem, posve novi Sandero i Sandero Stepway nude bolje vozne osobine, preciznije upravljanje, učinkovitije motore kao i manju buku u vožnji zahvaljujući boljoj izolaciji. U pravom duhu Dacije i novi Sandero nudi lagodnu i udobnu vožnju u svim uvjetima.

Nova Dacia Sandero i crossover verzija Stepway jedni su od važnijih noviteta predstavljenih ove godine. Razlog: novi model nastavlja tradiciju uspjeha prethodnika sjajnim omjerom uloženog i dobivenog, ali sada u modernijoj formi i s potpuno modernom tehnologijom.

image
Dacia Sandero
Dacia

Uz nenadmašnu cijenu koja se ne bi trebala mijenjati u odnosu na cijene dosadašnjeg modela, kompaktne vanjske dimenzije, suvremeniju, bogatiju opremu i više svestranosti, novi Sandero zadržava svoje temeljne vrijednosti, a to su jednostavnost i pouzdanost.

Nova modularna CMF platforma na koju se oslanja novi Sandero osigurava tri glavna poboljšanja. Prvo se tiče akustike i udobnosti vožnje: s lakšim i krućim okvirom karoserije, novim prednjim blokom i dorađenom kompletnom strukturom, kod novog Sandera je osigurano smanjenje vibracija i buke u prosjeku za 3 do 4 dB. Usto, primjerice u putničkom prostoru pozadinska je buka smanjena za 3 do 5 dB u vožnji pri brzinama od 50 do 130 km/h.

image
Dacia Sandero
Dacia

Druga novort se odnosi na ovjes koji sada ima širi trag kotača za 41 mm (29 mm Stepwaya) što poboljšava upravljivost i ponašanje na cesti u odnosu na prethodni model.

Posljednje poboljšanje se odnosi na ponudi pasivne i aktivne sigurnosti koja je dovedena na višu razinu zahvaljujući integraciji najnovije generacije sustava pomoći u vožnji (ADAS) o čemu smo već pisali.

image
Dacia Sandero
Dacia

Podvozje je potpuno dorađeno i stiže s novim postavkama tvrdoće amortizera što u vožnji osigurava otprije poznat komfor, ali sada s boljom stabilnosti na asfaltu te preciznijim vođenjem i boljim ležanjem u zavojima.

Usto novi potpuno električni upravljač, sada nudi 36 posto manje napora za okretanje volana u odnosu na onaj u prethodnom Sanderu, a uz to opremljen je varijabilnom asistencijom koja podešava tvrdoću otpora okretanja prema brzini vozila. U praksi ta činjenica osigurava mirniju vožnju autocestom pri većim brzinama, ali i lakše manevriranje prilikom parkiranja u gradu.

image
Dacia Sandero
Dacia

Po pitanju motorizacije, svi su motori sada u skladu s novim standardom Euro 6DFull. Pritom Dacija navodi i da su pri konstrukciji mjenjača (6-stupanjski ručni i CVT) primijenjena najnovija mehanička dostignuća u pogledu trenja.

Kod ručnog su povoljnije proračunati prijenosni omjeri kako bi se održala optimalna razina okretnog momenta tijekom cijelog područja rada, a šesti je stupanj produžen kako bi se postigla bolja potrošnja goriva na autocestama.

image
Dacia Sandero
Dacia

Po pitanju potrošnje kod novog Sandera veliku ulogu igra poboljšana aerodinamika karoserije koja sada ima 10 mm nižu liniju krova dok je podnica dobila aerodinamične poklopce koji omogućuju bolje strujanje zraka pa se zahvaljujući tome koeficijent prodiranja zraka ( SCx) povećao za 8 do 10 posto..

image
Dacia Sandero
Dacia

Kao što smo već pisali, novi Sandero stiže bez dizelaša u ponudi. Početni motor je benzinski SCe od 65 KS, slijedi ga TCe od 90 KS koji će osim s ručnim mjenjačem biti dostupan i s bestupnjevanim CVT mjenjačem, a u ponudi će se odmah naći i 0,9-litraš od 100 KS s tvornički ugrađenom plinskom instalacijom.

image
Dacia Sandero
Dacia

Na koncu, učinkoviti motori, novi mjenjači, aerodinamična poboljšanja, smanjenje trenja (kočnica, kotrljanje i gume) i smanjena potrošnja energije (LED farovi, alternator s visokom učinkovitošću) potpuno novih Sandera i Sandera Stepwaya u finalu smanjuju potrošnju goriva za najmanje 6 posto tvrde u Daciji, a istovremeno nude više zadovoljstva u vožnji uz dobre performanse.

image
Dacia Sandero
Dacia

Prodaja nove Dacije Sandero na europskim tržištima započet će početkom iduće godine, a što se tiče cijena ostaje obećanje kao će ih Dacija zadržati na istoj razini kao i dosad s početnom cijenom od nekih 75.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:55