KOME KRUNA?

I Bugatti i Hennessey vjeruju da drže rekord najbržeg kabrioleta: Evo što je prava istina

‘Čekajte malo‘, napisao je Hennessey u e-mailu kojeg je poslao kolegama iz CarScoopsa nakon objave o Bugattijevoj godišnjici

2016. Hennessey Venom GT Spyder

 Hennessey

Ususret premijeri Bugattija W16 Mistrala, iz tvrtke su otkrili svoje planove proslavom 10. rođendana Veyrona Grand Sport Vitessea, koji je postigao rekordnih 408,84 km/h na Volkswagenovoj testnoj stazi Ehra-Lessien 2013. godine. Ta brzina učinila je Grand Sport Vitesse najbržim serijskim kabrioletom na svijetu, ili ipak nije?

"Čekajte malo", napisao je Hennessey u e-mailu kojeg je poslao kolegama iz CarScoopsa nakon objave o Bugattijevoj godišnjici. Mike Harley, potpredsjednik marketinga i komunikacija teksaškog proizvođača automobila, podsjetio ih je da je Hennessey Venom GT Spyder oborio rekord Veyrona u ožujku 2016. kada je postigao 427,4 km/h u Naval Air Station Lemoore u Kaliforniji.

image

2012. Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse

Bugatti

Hennessey se nada da će ponovno oboriti taj rekord sa svojim novim kabrioletom, twin-turbo 6,6-litrenim Venomom F5 Roadsterom od 1842 KS.

Dakle, je li Bugatti jednostavno zaboravio na Hennesseyjev rekord ili ga je iz nekog razloga odlučio ignorirati? Tvrtka je prilikom lansiranja Mistrala jasno dala do znanja da je jedan od ključnih ciljeva projekta izgradnja najbržeg kabrioleta na svijetu, ali jasno vjeruje da samo mora nadmašiti brzinu Veyrona Grand Sport Vitessea, a ne Venoma GT, kako bi to postigla cilj.

image

2016. Hennessey Venom GT Spyder

Hennessey

Nakon pitanja zašto vjeruje da je još uvijek rekorder, unatoč tome što Hennessey ima video da je išao brže, glasnogovornik Bugattija je rekao: "Bugatti je proizveo 150 primjeraka Veyrona 16.4 Grand Sport i Grand Sport Vitessea, te 300 primjeraka Veyrona 16.4 coupea, tako da se model smatra proizvodnim automobilom".

image

2012. Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse

Bugatti

"Hennessey je proizveo znatno manje vozila, tako da se zapravo ne smatra serijskim automobilom. Nadalje, najveću brzinu Bugattija zabilježio je i potvrdio neovisni njemački TÜV Saar".

image

2016. Hennessey Venom GT Spyder

Hennessey

Što je s Guinnessom? Guinnessovi svjetski rekordi doista potvrđuju rekorde brzina, ali niti jedan od kabrioleta iz ovog članka ne nalazi se u Guinnessovoj knjizi.

Razlog tomu je što moraju biti ispunjeni određeni uvjeti da bi Guinness potvrdio rekord. Jedan od njih je da se dotičnom automobilu mora zabilježiti brzina u dva smjera na istoj dionici ceste unutar 60 minuta kako bi se zabilježio prosjek.

image

2012. Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse

Bugatti

Automobili također moraju biti u tvorničkom stanju, u istim specifikacijama u kojoj kupci dobivaju nove automobile. 2013. godine Guinness je poništio rekord Veyrona 16.4 coupea od 431 km/h i njegovu titulu najbržeg automobila na svijetu jer su serijski automobili bili opremljeni ograničivačima brzine (415 km/h), jer ga automobil koji je rušio rekord nije imao.

image

2016. Hennessey Venom GT Spyder

Hennessey

I dok možda ne postoji industrijska definicija prema volumenu onoga što čini serijski automobil, Guinness ima svoju vlastitu definiciju. Guinness inzistira na tome da mora biti napravljeno najmanje 30 primjeraka da bi se automobil kvalificirao za pokušaj postavljanja rekorda u njegovim očima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:48