LOPOVI SVE SPRETNIJI

Kamera je sve snimila: Kradljivci ispred kuće skinuli katalizator s auta za samo 30 sekundi

Kod nas se katalizatori s prosječnog automobila prodaju na crnom tržištu po 1500 do 2000 kuna

Krađa katalizatora

 Twitter screenshot

Sjedinjene Države, uostalom kao i brojne druge zemlje pa tako i Hrvatska, trpe val krađa katalizatora koji sadrže vrlo vrijedne materijale poput paladija, rodija i platine ugrađene u pretvarač za zadržavanje štetnih čestica iz ispušnih plinova.

Rizik se očigledno isplati zbog zarade koja uopće nije mala, posebno ako se ide "na količinu": dok se kod nas katalizatori s prosječnog automobila prodaju na crnom tržištu po 1500 do 2000 kuna, u SAD-u primjerice ukradeni katalizatori dosežu cifre od 1600 i do 2750 dolara, ovisno o modelu automobila s kojeg su ukradeni.

Tako su tamo dosad "pale" brojne skupine kradljivaca te su po skladištima pronađene stotine katalitičkih pretvarača, a koliko su lopovi već uigrani u tom poslu, možda najbolje pokazuje ovaj video koji je snimila nadzorna kamera jednog privatnog doma.

Šerif okruga Pierce u državi Washington podijelio je video na svom Twitter profilu kako bi zatražio pomoć građana u potrazi za dva lopova koji su vrlo brzo i vješto, za tek 30 sekundi ukrali katalizator s kamioneta Forda F-250 ispred kuće. Također, video je objavio i u cilju podizanja svijesti stanovnika okruga o valu krađe te automobilske komponente.

Na snimci vidimo vidjeti dvojicu lopova koji stižu u bijelom automobilu i uz pomoć recipročne pile skidaju vrijedan "komad" ispod kamioneta za manje od pola minute. Treba napomenuti kako je Fordov kamionet kao i sva "povišena" vozila puno lakša meta za lopove jer se lako mogu zavući ispod podnice, no i za standardne hibridne modele koji imaju bitno više platine, lopovi imaju načina za krađu i to pomoću specijalne dizalice.

Vlasnika Forda sada čekaju veliki troškovi koji sežu od tri do četiri tisuće dolara za taj tip kamioneta, jer postavljanja novog katalizatora nije nimalo jeftino. A premda prema i dalje može voziti svoj kamionet, bez katalizatora se po zakonu ne smije uključivati u promet zbog buke i zagađenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:51