to nema nitko

Kinezi u velikoj prednosti: Litij-željezo-fosfatna baterija Zeekra puni se za 15 min za vožnju do 500 km

ZEEKR 007

 Profimedia

Brend električnih vozila Zeekr kineskog proizvođača Geely, predstavio je litij-željezo-fosfatne baterije (LFP) koje podupiru brzo punjenje, tvrdeći da se za 15 minuta napune za vožnju do 500 kilometara.

U tvornici baterija u vlasništvu Zeekrove matične grupe Geely Holding u provinciji Zhejiang, kompanija je u četvrtak priopćila da će njihova limuzina 007 biti prvi model koji će biti opremljen baterijama koje u 15 minuta mogu napuniti dovoljno za vožnju do 500 kilometara, uz električni sustav od 800 volti napona, javlja Hina.

Zeekr je koristio nikal-mangan-kobalt (NMC) baterije najvećeg svjetskog proizvođača baterija, kineskog CATL, za napajanje svojih modela crossover 001 i višenamjenskih vozila 009.

CATL je također lansirao baterije za brzo punjenje koje će se koristiti kompanija Li Auto u prvom čisto električnom višenamjenskom modelu automobila MEGA, omogućujući mu domet vožnje od 500 km, uz vrijeme punjenja od samo 12 minuta.

​ Zeekrov kineski konkurent Nio, koji također razvija vlastite tehnologije baterija, planira izdvojiti svoje poslovanje za proizvodnju baterija kako bi smanjio troškove, objavio je Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:57