premijera

Najbolji ikad: Ford Mustang GTD je superautomobi koji raspolaže s 800+ KS i stoji 300.000 dolara

Posuđuje tehnologije od trkaćeg Mustanga GT3 i Nürburgring bi trebao prijeći ispod 7 minuta

Mustang GTD

 Ford

Danas je predstavljeno ograničeno izdanje Forda Mustanga GTD koji je zamišljen kao ultimativna cestovna verzija. U Fordu kaže da je nastao iz koncepta Mustanga GT3 koji će se sljedeće godine utrkivati ​​na utrci 24 sata Le Mansa i koji će biti najbolja i najskuplja verzija u ponudi. Mustang GTD je dakle cestovni automobil koji se može normalno registrirati, ali po svemu usmjeren na stazu i to u najčišćem smislu.

Preuzima tehnologiju izravno iz trkaćeg automobila GT3 i u Fordu kažu da cilja na vrijeme kruga ispod 7 minuta na Nürburgring Nordschleifeu. Cijene je početi na otprilike 300.000 dolara. Sklapat će se u Fordovoj američkoj tvornici Flat Rock Assembly, a sve ručno izrađene komponente će isporučivati specijalisti iz Multimatica.

image

Mustang GTD

Ford

Mustanga GTD pogoni 5,2-litreni V8 s mehaničkim kompresorom sa sustavom podmazivanja sa suhim karterom. Ford kaže da će se motor vrtjeti na više od 7500 okretaja u minuti i da cilja na više od 800 KS, što ga čini najsnažnijim Mustangom ikada. Kao i kod svakog auta usmjerenog na stazu, Mustang GTD predstavlja mnogo više od samo snažnog motora.

Na primjer, ima napredni poluaktivni podesivi ovjes s adaptivnom tehnologijom amortizera.

image

Mustang GTD

Ford

Naplaci od 20 cola su izrađeni od kovanog aluminija (dostupni i od kovanog magnezija) na koje su postavljene gume širine 325 mm sprijeda i 345 mm straga. Iza ovog paketa kotača i guma kriju se Brembo karbonsko keramičke kočnice. Tu su čak i rashladni kanali postavljeni ispod stražnjeg ovjesa koji pomažu u hlađenju stražnjih kočnica.

Fordovi inženjeri također su neumorno radili na aerodinamici automobila. Podvozje napravljeno od ugljičnih vlakana dolazi standardno, a tu su i hidraulički kontrolirani prednji poklopci koji pomažu u upravljanju protokom zraka.

image

Mustang GTD

Ford

Blatobrani, hauba, poklopac prtljažnika, pragovi vrata, prednji spliter, stražnji difuzor i krov izrađeni su od laganih karbonskih vlakana, a stražnje krilo postavljeno na stražnji nosač krova hidraulički je kontrolirano kako bi se promijenila razina potisne sile. Iz Forda nisu rekli koliko potisne sile automobil proizvodi.

image

Mustang GTD

Ford

Fotografije unutrašnjosti automobila zasad još nisu objavljene, no u Fordu kaže da Mustang GTD dolazi standardno opremljen Recaro sjedalima, kao i 3D ispisanom ručicom mjenjača te pločicom proizvedenog primjerka izrađenom od titana s borbenog zrakoplova Lockheed Martin F-22. Također znamo da su stražnja sjedala uklonjena i da će kabina obilovati karbonom i alkantarom. Kupci će ga moći naručiti u bilo kojoj boji prema vlastitom ukusu, a u ponudi će biti i nekoliko kombinacija boja interijera.

image

Mustang GTD

Ford

"Mustang GTD razbija svaku predrasudu o superautomobilima", rekao je izvršni direktor Forda Jim Farley. “Ovo je novi pristup za nas. Nismo napravili cestovni automobil za stazu, stvorili smo trkaći automobil za cestu. Mustang GTD ima trkaću tehnologiju iz našeg trkaćeg Mustanga GT3, a sve je "umotano" u karoseriju od karbonskih vlakana".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:35