SKUPLJAJU PRAŠINU

od Alfe 6C do Nissana MID4: 8 auta sa središnjim motorom iz 1980-ih čiji je razvoj naglo ugašen

Na njihov su razvoj utrošene stotine radnih sati, prije nego što su ‘ugašeni‘ i imali priliku pokazati svijetu za što su sposobni

8 koncepta sa srednje-smještenim motorom iz osamdesetih

Od male Toyote MR2 sve do snažnog Lamborghinija Countacha QV, osamdesetih godina prošlog stoljeća su itekako postojali sportski automobil sa središnje smještenim motorom za gotovo svaki budžet. Čini se kako je svaki proizvođač automobila tada želio sudjelovati u 'igri' jer je imao barem po jedan koncept u planu.

No, dok su neki od tih koncepata bili čista dizajnerska fantazija ili namijenjeni isključivo predstavljanju novih tehnologija, drugi su bili namijenjeni proizvodnji i na njihov su razvoj su utrošeni stotine radnih sati, prije nego što su 'ugašeni' i imali priliku pokazati svijetu za što su sposobni. Pred vama je osam takvih 'nesretnih' koncepata iz odabira portala carscoops.com.

Nissan MID4

image

NIssan MID4

Nissan

Svi se sjećaju kako je Honda uzdrmala tržište sportskih automobila premijerom NSX-a na samom kraju osamdesetih. Ipak, najveći rival Nissan zamalo je stigao prvi. Predstavljen na salonu automobila u Frankfurtu 1985. godine, originalni MID4 bio je dvosjed sa srednje-smještenim V6 od 245 KS, HICAS upravljanjem na sva četiri kotača i pogonom na sva četiri kotača.

Dvije godine kasnije, u Tokiju je predstavljen elegantniji MID4-II, s nešto ljepšim naplatcima i twin-turbo V6 strojem od 330 KS. Nažalost, Nissan je odlučio ne nastaviti s projektom. Srećom, sav posao nije bio uzaludan, jer su neke od komponenti šasije korištene pri izradi Skylinea GTR-a 1989. godine, a V6 je pomogao Nissanu 300ZX-u da postane 'hit'.

Alfa Romeo Alfasud Sprint 6C

Manje poznati 6C inspiriran je Renaultovim ludim 5 Turbo i propisima Grupe B koji su značili da je Alfa mogla homologirati projekt izradom samo nekoliko stotina automobila. Umjesto da počne sa svojim GTV-om sa stražnjim pogonom, koristio je mali Sprint, coupe s prednjim pogonom baziran na modelu Alfasud koji je sličio Hondi CRX koja je stigla kasnije.

image

Alfa Romeo Alfasud Sprint 6C

Alfa Romeo

Prvotno planiran da bude spreman za sezonu Grupe B 1983. godine, cestovni bi automobil vjerojatno koristio Alfin 2,5-litreni V6 od 160 KS, s mogućnošću "brušenja" na 3 litre i do 300 KS u Evolutionu. Nažalost, Alfa je ostala bez novca i obustavila projekt prije nego što se uspio dokazati.

Porsche 984

image

Porsche 984

Porsche

Zamislite Toyotu MR2 koju je napravio Porsche. To je ono što je koncept 984 mogao biti da problem troškova i pad dolara nisu obustavili projekt 1987. godine. Konceptni 984 izgleda nevjerojatno svježe čak tri desetljeća kasnije, a sklopivi tvrdi krov desetljeće prije Mercedesa SLK učinio je koncept popularnim. Plan je bio da snaga dolazi iz 2,0-litrenog četverocilindričnog motora koji razvija oko 135 KS.

Aston Martin Bulldog

image

Aston Martin Bulldog

Aston Martin

Aston Martin je najpoznatiji po svojim snažnim GT automobilima sa sprijeda smještenim motorom, ali tek sad s Valhallom, Vanquishom i Valkyrieom kreće u bitku s Ferrarijem i Lamborghinijem. Ali Aston je skoro imao istu bitku prije 40 godina nakon što je predstavio konceptni superautomobil Bulldog u proljeće 1980. godine.

Da program nije ukinut nakon što je izrađen samo jedan automobil zbog Astonovih beskrajnih novčanih problema, danas bismo mogli imati potpuno drugačiji pogled na marku. Dobra vijest je da automobil još uvijek postoji kako bi nas podsjetio što je mogao biti, i nedavno je restauriran.

Lotus Etna

Lotus je, kao i Aston, proveo mnogo vremena oslanjajući se na pojedine uspješne modele koji su bili popularni, ali je ostao marka "bez širine" ponude. Tako ni studija Etna nikada nije 'uskočila' u izložbeni salon, unatoč tome što je mnogo obećavala. Bazirana je na Espritu, ali 'odjevena' u potpuno novu karoseriju koju je dizajnirao Giorgetto Giugiaro. Koncept je koristio računalno kontrolirani ovjes, kontrolu proklizavanja, aktivno uklanjanje buke i V8 od 340 KS.

image

Lotus Etna

Lotus

Iako je koncept privukao mnogo pohvala na britanskom sajmu automobila 1984. godine, do 1986. Lotus je bio u vlasništvu GM-a, koji je obustavio projekt, vjerujući da je nadolazeći FWD Elan važniji.

Ford Maya/GN34

Ford se borio s Ferrarijem na utrkama 1960-ih, a učinio to ponovno u 21. stoljeću. Ipak, manje poznato je da je Henry umalo "pobjegao" u Enzov odjel cestovnih automobila 1980-ih, počevši od Giugiarovog koncepta pod nazivom Maya koji je sumnjivo izgledao kao Lotus Etna, Ford je razradio sportski automobil sa središnje smještenim motorom Yamaha V6 Taurus SHO sa stilom koji bi natjerao kupce NSX-a da dvaput razmisle.

image

Ford Maya

Ford

Nažalost, Bob Lutz pomogao je obustaviti GN34 Prije nego što se dogodio kako bi Ford mogao upotrijebiti novac za izradu SUV-a Explorera.

Honda CRX

Honda je zaokružila osamdesete lansiranjem NSX-a, što je bio hrabri udarac na teritorij Porschea i Ferrarija. Međutim, prema pričama koje su se pojavljivale u časopisima poput Road & Track, također se razmišljalo o tome da se poigra za pristupačni kraj tržišta sportskih automobila sa srednje-smještenim motorom kojim dominira Toyota MR2.

image

Road & Track Honda CRX

Road & Track

Ponuda četvrte generacije Civica, koja je predstavljena 1988. godine, trebala je uključivati ​​CRX s dva sjedala i srednje-smještenim 1,6-litrenim DOHC motorom, a vjerojatno bi dobio VTEC B16 motor nekoliko godina kasnije. Nažalost, Honda ga nikada nije uspjela izraditi, a CRX je ostao prednje pogonaš...

Audi Quattro

Originalni Quattro donio je revoluciju u reli, a razvijan je prema starim propisima Grupe 5 i do 1983. godine val novih suparnika izrađenih prema ležernijem setu pravila mu je prijetio. Skraćivanjem međuosovinskog razmaka kako bi se napravio upravljiviji Sport Quattro neće biti dovoljno: Audiju je ipak trebao Quattro sa srednje-smještenim motorom.

image

Audi Sport Quattro

Audi Sport

Tako je mali tim Audijevih inženjera napravio jedan i natjerao Waltera Röhrla da ga testira, dok je cijeli projekt čuvao u tajnosti od šefova VW-a. Prema pravilima Grupe B, Audi bi morao proizvesti 200 primjeraka, što znači da je javnost mogla dobiti Audi sa srednje-smještenim motorom gotovo 25 godina prije nego što je R8 postao popularan.

Kada je VW-ovo čelništvo saznalo za projekt nakon što se fotografija pojavila u jednom austrijskom časopisu, bilo je ljuto. Njihova zabrinutost bila je da će, ako javnost kaže da je Audi trebao razviti Quattro sa srednje-smještenim motorom kako bi ostao konkurentan, originalni Quattro coupe s prednjim motorom bit će manje privlačan kupcima. VW je zahtijevao da se projekt obustavi, a automobili unište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:35