AKTUALNO

Od YouTube videa do zatvora: Tajkunu koji je Autobahnom jurio 417 km/h prijeti 2 godine robije

Tvrdio je da je ‘sigurnost bila prioritet‘, ali se njegov automobil može vidjeti kako prolazi pored drugih vozila u tren oka

Radim Passer

 Forbes

Češki milijunaš Radim Passer (58) suočen je s dvije godine zatvora nakon što se snimao kako vozi brzinom od 415 km/h na njemačkoj autocesti u svom Bugattiju Chironu vrijednom 2,5 milijuna funti (16.8 milijuna kuna).

Prema njemačkim zakonima i tzv. pojedinačna utrka zabranjena je ako se vozač "neprilagođenom brzinom, grubo kršeći pravila i neobazrivo vozi u cilju postizanja najveće moguće brzine“, priopćila je policija u Magdeburgu prošlog ponedjeljka.

Sada tužiteljstvo istražuje mogula zbog sudjelovanja u navodnoj ilegalnoj utrci nakon što je na internetu objavio video na kojem se utrkuje niz A2 između Berlina i Hannovera. Passer je rekao da je vratolomija u Bugattiju, koji može ubrzati od 0 do 200 km/h za 6,5 sekundi, izvedena prošle godine na traci od 10 kilometara s tri trake s 'vidljivošću duž cijele dionice'.

Tvrdio je da je 'sigurnost bila prioritet', ali se njegov automobil može vidjeti kako prolazi pored drugih vozila u tren oka, a svjetlo na snimci sugerira da je snimljen u sumrak. Policija u Saskoj-Anhaltu rekla je da je spis proslijeđen tužiteljima, a glasnogovornica Doreen Guenther je dodala: 'Razmatramo mogućnost zabranjene automobilske utrke'.

Podsjetimo, Radim Passer je, prema Forbesu, 33. najbogatiji pojedinac u Češkoj s ukupnim bogatstvom od 2 milijarde kuna. Njegov videozapis je izazvao bijes u Njemačkoj i potaknuo aktiviste za sigurnost da traže uvođenje ograničenja brzine na autocesti, gdje trenutno nema ograničenja izvan urbanih područja.

U svom priopćenju Ministarstvo prometa u Berlinu poručilo je da 'odbacuje svako ponašanje u cestovnom prometu koje dovodi ili može dovesti do ugrožavanja sudionika u prometu. 'Svi sudionici u prometu moraju se pridržavati pravila cestovnog prometa', dodaje se, pozivajući se na prvu klauzulu zakona koja kaže da se 'svatko tko sudjeluje u prometu mora ponašati na način da nijedna druga osoba ne bude ozlijeđena, ugrožena ili ometaju ili stvaraju neugodnosti više nego što je to neizbježno u datim okolnostima'.

image

Screenshot videozapisa

YouTube Screenshot

Nakon toga je i policija pokrenula istragu protiv češkog multimilijunaša koji je vozio tako vrtoglavom brzinom iako na njemačkim autocestama nema ograničenja brzine. Međutim, utrkivanje je zabranjeno.

Passer je u opisu videozapisa napisao da svoju vjeru ne polaže isključivo u svoje vozačke vještine. 'Zahvaljujemo Bogu na sigurnosti i dobrim okolnostima jer smo uspjeli postići željenu brzinu', napisao je. Unatoč svom hvalisanju, Passer je postavio tek treću najbržu brzinu na Autobahnu. Rekord je postavljen davne 1938. kada je vozač utrka Rudolf Caracciola u posebno modificiranom Mercedesu postigao 432 km/h.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:14