VIDEO

Pitanje sigurnosti: Tesla je opozvala sve proizvedene primjerke Cybertrucka zbog opasnog problema

Tesla nije primila nikakve obavijesti o nesrećama povezanima s neispravnom papučicom gasa, niti je vezano uz to bilo ozljeda

Tesla Cybertruck

 Tesla

Tesla je opozvala sve do sada proizvedene primjerke svog modela Cybertruck zbog problema s papučicom gasa. Razlog za opoziv je prilično opasan: papučica gasa bi se mogla zaglaviti kada se stisne "gas do daske". Dokumenti američke Nacionalne uprave za sigurnost u prometu (NHTSA) pokazuju da se procjenjuje da je problematična papučica ugrađena u svih 3878 Cybertruckova proizvedenih i isporučenih od prošlog studenog do 4. travnja, kada je Tesla navodno otkrila kvar i pauzirala prodaju.

NHTSA detaljno opisuje problem. Naime, aluminijski "poklopac", odnosno jastučić papučice gasa može se pomaknuti ili potpuno odvojiti kada se "primijeni velika sila" i djelomično ostati zarobljen ispod unutrašnje plastične pregrade u podu automobila. Kada se to dogodi, cijeli sklop pedale ostat će pritisnut, što dovodi do nenamjernog ubrzanja koje je teško ispraviti iz vozačkog položaja. Agencija objašnjava da će istovremeno pritiskanje papučice kočnice smanjiti pogonski moment Cybertrucka, dopuštajući vozačima da uspore i zaustave vozilo. Međutim, ako vozači otpuste papučicu kočnice prije nego što ugase Cybertruck, automobil će ponovo snažno ubrzati ako je papučica još uvijek zarobljena.

image

Tesla Cybertruck sa zaglavljenom papučicom gasa

Tesla tvrdi da je kvar uzrokovan "neodobrenom promjenom" u proizvodnom procesu zbog kojeg se mazivo, konkretno sapun, našlo u sklopu konstrukcije papučice. Ostaci sapuna između dijelova papučice su navodno "doveli do sklizavanja jastučića s papučice".

image

Tesla Cybertruck sa zaglavljenom papučicom gasa

Opasnost od nenamjernog ubrzavanja u tako velikom, teškom i moćnom vozilu kao što je Cybertruck doista je zabrinjavajuća, a NHTSA se uključila ubrzo nakon što je problem postao viralan na društvenim mrežama. Top verzija Cybertrucka ima čak 845 KS i ubrzava do 100 km/h na razini superautomobila, konkretno za 2,7 sekundi.

image

Tesla Cybertruck

Tesla

Do 15. travnja, Tesla nije primila nikakve obavijesti o bilo kakvim nesrećama povezanima s neispravnom papučicom gasa, niti je vezano uz to bilo ozljeda ili smrtnih slučajeva. Od 17. travnja, svi novi Cybertruckovi opremljeni su novim sklopom pedala s odgovarajućim novim dijelovima. Tesla navodi da će vlasnici Cybertrucka biti obaviješteni "oko 19. travnja" kako bi dogovorili popravak postojećih modela u Teslinim servisnim centrima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:07