OKORJELI ENTUZIJAST

Pogledajte kako ‘Mr. Bean‘ gari Toyotu GR Yaris H2 na Goodwoodu i promovira vodikovo gorivo

Postao je sve kritičniji prema EV-ovima, pa je otišao toliko daleko da je napisao članak u kojem je izjavio da se osjeća ‘prevarenim‘

Rowan Atkinson, Toyota GR Yaris H2

 YouTube Screenshot

Rowan Atkinson pojavio se u Goodwoodu ovaj tjedan kako bi pružio podršku alternativnim gorivima vozeći posebno pripremljenu Toyotu GR Yaris H2. Milijunima poznat kao Mr. Bean, Atkinson je okorjeli zaljubljenik u automobile i nepokolebljivi pristaša motora s unutarnjim izgaranjem.

Toyota GR Yaris H2 Concept posebno je pripremljena za događaj u Goodwoodu. Prema Atkinsonu, još uvijek koristi svoj standardni 1,6-litreni trocilindrični motor s turbom, ali je sustav upravljanja motorom dotjeran tako da automobil radi na vodik. To nije vozilo na gorive ćelije. Umjesto toga, za unutarnje izgaranje koristi vodik izravno ubrizgan u motor.

Atkinson, koji posjeduje obični GR Yaris, smatra da je kompakt s vodikovim gorivom "strašno zabavan". Pohvalio je Toyotu i Formulu 1 jer rade na održavanju motora s unutarnjim izgaranjem na životu korištenjem čistih, alternativnih goriva. Toyota razvija prototip GR H2 Le Mans za utrke na vodikovo gorivo 2026.

Što se tiče Formule 1, prebacit će se na hibridne pogonske sklopove koji pokreću održiva goriva u istom vremenskom okviru. Rani usvajač tehnologije električnih automobila, Atkinson ima diplomu iz elektrotehnike i elektroničkog inženjerstva. Međutim, postao je sve kritičniji prema električnim automobilima, pa je otišao toliko daleko da je napisao članak za The Guardian, u kojem je izjavio da se osjeća "prevarenim".

image

Rowan Atkinson, Toyota GR Yaris H2

YouTube Screenshot

U članku potiče tvrtke da istraže alternativna goriva, uključujući vodik, kao način promicanja održivosti motora s unutarnjim izgaranjem. To ne znači da mu se još uvijek ne sviđa ideja električnih automobila, samo da električni automobili sa svojim teškim i skupim litij-ionskim baterijama nisu "rješenje za okoliš".

Atkinsonova kolekcija automobila uključuje neke impresivne strojeve. Osim GR Yarisa, posjeduje (ili je ranije posjedova) McLarena F1, Lanciu Deltu Integrale HF i Hondu NSX.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:18