VIDEO

Test: Pogledajte za koliko je kilometara hladnoća smanjila domet 10 popularnih električnih auta

What Car? je testirao 10 EV-ova kako bi saznali koliko se njihov domet vožnje u stvarnom svijetu razlikuje od WLTP podataka

Testiranje dometa električnih automobila

 YouTube Screenshot

Nije tajna da električni automobili ne vole hladno vrijeme. Optimalna radna temperatura za EV je oko 21,5 stupnjeva C, a većina nas zna da ćemo ljeti s punom baterijom proći više nego zimi. No, mnogi potencijalni kupci električnih vozila bi se šokirali kad bi saznali da bi domet mogao biti smanjen za gotovo 100 kilometara kada se promijene godišnja doba.

What Car? je testirao 10 novih i popularnih EV-ova prošlog ljeta kako bi saznali koliko se njihov domet vožnje u stvarnim uvjetima razlikuje od službenih europskih WLTP podataka. Počevši s punom baterijom, svaki EV je vožen više puta vožen oko 25 kilometara na bivšem poligonu GM-a u Bedfordshireu. Test je uključivao 4 kilometara vožnje po principu "stani-kreni", 6,5 kilometara pri brzini od 80 km/h i 12 kilometara pri brzini od 112 km/h.

Tom prilikom, Fiat 500e je najviše podbacio prešavši samo 225 kilometara u odnosu na WLTP brojku od 318 kilometara po ljetnom vremenu. Porscheov Taycan 4S uspio je prijeći impresivnih 452 kilometra, približivši se svojoj službenoj ocjeni od 466 kilometara.

image

Rezultati testiranja

YouTube Screenshot

Za zimski eksperiment, tim je stavio 500e, Taycana, Mustanga Mach-E i Škodu Enyaq kroz isti postupak testiranja u uvjetima od 3-7 stupnjeva C, zajedno sa šest novih automobila, uključujući Teslu Model Y, Model 3 i BMW iX3.

Pad temperature smanjio je domet četiri vozila za do 29 posto, ostavljajući službenu WLTP ocjenu po strani. Ford tvrdi 610 kilometara za svoj Mustang Mach-E, i dok je uspio prijeći samo 486 kilometara po ljetnom testu, na zimskom je ta brojka pala na 398 kilometara.

image

Rezultati testiranja

YouTube Screenshot

Porsche Taycan (WLTP 462 km) je pao s 452 km na 360 km, dok je Škoda Enyaq iV (WLTP 400 km) pala s 333 km na 280 km. Međutim, najveći gubitnik je Fiat 500e koji nije mogao prijeći 190 km, u odnosu na 225 km koje je postigao na ljetnom testu, ili WLTP-službenih 319 km. Vrijedi na umu imati da unatoč reputaciji Britanije po lošem vremenu, rijetko postaje stvarno hladno. To znači da ako živite u nekim drugim hladnijim krajevima, mogli biste očekivati još veći pad dometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:13