UZ STRUJNU POMOĆ

Video, foto: Donosimo sve detalje novog Alfa Romea Tonale s današnje svjetske premijere

Novi SUV stiže s dva elektrificirana benzinska motora u rasponu snage od 130 do 275 KS te dizelašem od 130 KS

Alfa Romeo Tonale

 Alfa Romeo

Nakon što su jučer službene fotografije procurile na internet, Alfa Romeo je danas službeno predstavio potpuno novi Model Tonale, konačnu proizvodnu verziju kompaktnog SUV-a koji se smješta ispod modela Stelvio. Konkurencija su mu BMW X1, Mercedes GLA, Audi Q3 i Volvo XC40, ali i Jeep Compass s kojim dijeli platformu.

Riječ je o modelu o kojem se posljednjih mjeseci puno priča, ne samo zbog komercijalnog interesa, već i važnosti Tonalea za razvoj marke iz Milana pod kapom Stellantisa.

Novi Tonale dolazi s atraktivnim dizajnom svojstvenom marki, solidnom ponudom prostora i cjelovitim paketom tehnoloških sadržaja koji između ostalog donosi dva elektrificirana motora snage do 275 KS.

Novi SUV u duljinu mjeri 4,53 metra, što znači da je 10 centimetara kraći od Stelvia, a sam je izgled inspiriran nekim od kultnih Alfa Romeo modela, poput Giulije GT ako pogledamo bočnu liniju, modela 8C ako pogledamo stražnje staklo i Zagatovim SZ iz 90-ih što se tiče rasporeda "dva para po tri pravokutna svjetla".

Rezultat je originalan i agresivan oblik kojem sjajno pristaju karakteristični 20 colni "telefonke" naplaci u najboljem paketu (serijski 17 cola).

image

Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo

U kabini vozača dočekuje tipičan Alfa Romeo sportski ugođaj, dominiraju digitalni zasloni, ali i profinjen i raščišćen dizajn ploče s instrumentima.

Sada klasičnu instrumentnu ploču s "cajgerima" zamjenjuje 12,3-inčni TFT zaslon razvijen samo za Tonale dok su sve kontrole koncentrirane na središnjoj konzoli uključujući i zakretni DNA prekidač za odabir načina vožnje.

image

Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo

Hi-tech štihu i kao doprinos stilu pridonose ugrađene letvice s pozadinskim osvjetljenjem teksture, čija se boja, između ostalog, može prilagoditi i mijenjati prema DNK programu.

Klima uređaj je pritom dvozonski automatski, a tu je podloga za bežično punjenje pametnih telefona. Novi infotelematski sustav baziran je na platformi Androida, kartografiju potpisuje Tom Tom, a tu je i "wireless" integracija Android Auto i Apple CarPlaya.

image

Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo

Za povezivanje sustav koristi 4G mrežu s namjenskom SIM karticom (samo za infotelematiku).

Po pitanju prostora u kabini trebalo bi biti izdašno: duljina međuosovinskog razmaka identična je onom kod Jeepa Compassa i iznosi 2,63 metra, a Tonale pritom raspolaže prtljažnikom od 500 litara (450 kod hibridne plug-in verzije).

image

Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo

Po pitanju pogona Tonale je prva elektrificirana Alfa, ali potpuno električna verzija nije u planu. Postoje dva glavna benzinska motora: 1.5 turbo Hybrid dostupan u konfiguraciji od 130 ili 160 KS (snažniji je opremljen turbom promjenjive geometrije) te 1.3 turbo u kombinaciji s plug-in pogonskim sklopom koji može isporučiti ukupnu snagu od 275 KS.

Takav Tonale može računati i s pogonom na sve kotače (zahvaljujući stražnjem elektromotoru) koji će biti koristan za podršku respektabilnih performansi ako uzmemo u obzir obećanih 6,2 sekunde od 0 do 100 km/h.

image

Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo

Ovaj pogonski sklop u usporedbi s onim Jeepa Compassa je evoluirao i ima veću bateriju od 15,5 kWh koja bi Tonaleu trebala jamčiti električni domet između 60 i 80 km.

Vjerojatno će 1,5-litreni hibridni motor biti najtraženiji na tržištu, a riječ o potpuno novom pogonskom agregatu koji nije tek klasični 48-voltni blagi hibrid.

Ovaj motor integrira mali električni pogon od 20 KS u 7-brzinskom TCT mjenjaču koji će Tonaleu omogućiti da se kreće s ugašenim motorom po logici sličnoj onoj kod potpuno hibridnih automobila (manevriranje, male brzine...).

image

Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo

Električna pomoć je očito smanjena, ali prema inženjerima Alfa Romea to bi trebalo biti dovoljno za značajno smanjenje potrošnje u gradskoj uporabi gdje bi Tonale u WLTP homologacijskom ciklusu trebao voziti 50 posto vremena s isključenim motorom s unutarnjim izgaranjem.

Tonale je opremljen brojnim sustavima pomoći u vožnji i sigurnosnim sustavima dizajniranim tako da vozaču prepuste kontrolu i uzbuđenje vožnje, ali i mogućnost autonomne vožnje razine 2.

To uključuje inteligentni prilagodljivog tempomat (IACC) s držanjem u voznoj traci LC) i pomoći pri zastoju u prometu koji zajedno automatski prilagođavaju brzinu i putanju automobila, držeći automobil u sredini trake i na zadanoj udaljenosti.od vozila ispred.

image

Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo

Tu su i autonomno kočenje u nuždi s upozorenjem i automatsko kočenje u slučaju opasnosti od sudara, čak i s pješakom ili biciklistom, upozorenje na mrtvi kut, praćenje umora vozača te detekcija straga koja otkriva prisutnost vozila s boka pri vožnji unatrag.

Što se tiče postavki ovjesa u Alfi naglašavaju da je za Tonale specifično podešen kako bi se osigurala poznata Alfa Romeo agilnost u vožnji, a i upravljač je vrlo izravan. Na kraju ističemo da će ubrzo nakon službenog prodaje u zemljama EU od 4. srpnja, biti dostupan i 1.6 dizelski motor sa 130 konjskih snaga.

image

Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo

Cjenik će biti dostupan u travnju kada službene narudžbe budu službeno otvorene, a automobil se može rezervirati te naknadno kupiti i isključivo online s dostavom.

Dakle, neće proći puno dok Alfin novitet ne stigne i u hrvatske salone, a po svemu danas pokazanom čini se da bez obzira na to što je riječ o elektrificiranom SUV modelu potpuno u trendu s današnjim zahtjevima tržišta i Tonale ostaje prava Alfa za vozača, koju se čini se, isplatilo čekati gotovo 3,5 godine od predstavljanja konceptne verzije na Salonu automobila u Ženevi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:20