PREMIJERA

VIdeo, foto: Ford predstavio novi električni SUV Explorer moćnog izgleda na VW MEB platformi

Što se tiče eksterijera, Explorer nema "zaobljenost" ID modela ID.4 već je četvrtastog izgleda koji bolje pristaje uz ime Explorer

Ford Explorer EV

 Ford

Ford je elektrificirao još jednu poznatu značku. Ovaj put je to Explorer, koji je ponovno ovdje, ali sada kao SUV na baterije za Europu gdje dolazi uz bok postojećem Mustangu Mach-e.

image

Ford Explorer EV

Ford

Ako se čini čudnim da Ford sada ima dva električna SUV-a slične veličine s pet sjedala za europsko tržište, ono što je još čudnije je da oni nisu u potpunosti povezani. Umjesto da razvija Explorer s platforme Macha E, Ford je stvorio svoj najnoviji SUV u suradnji s Volkswagenom. Ispod tog vanjskog dijela četvrtaste čeljusti nalazi se MEB platforma Volkswagena ID.4.

Model će se proizvoditi u Europi.

image

Ford Explorer EV

Ford

Što se tiče eksterijera, Ford izbjegava krivulje ID.4 već je mnogo čvršćeg, četvrtastog izgleda koji bolje pristaje uz ime Explorer. Postoje suptilne stilske reference na Explorera "preko bare", koji Europa dobiva kao plug-in hibrid, uključujući tretman C-stupa i dizajn stražnjih svjetala.

Malo zaškiljite i možda ćete čak vidjeti te refrence na prednjem kraju, iako očito kao električni automobil, mali Explorer ima glatki nos bez rešetke. Ali nakon što sjednete za upravljač vidjet ćete da Explorer EV duguje više Mach-E-u nego Volkswagenu ID.4.

image

Ford Explorer EV

Ford

Tu je i obvezna samostojeća digitalna ploča s instrumentima iza zdepastog, nejasno četvrtastog upravljača, ali pravi fokus interijera je ogromni 14,6-inčni portretni zaslon osjetljiv na dodir.

Zaslon je također nakošen unatrag i čak se može pomicati kako bi odgovarao vozačima različitih visina, a iza njega postoji siguran prostor za pohranu stvari. Također nema fizičkog okretnog upravljača koji probija kroz dno zaslona kao što je to slučaj u električnom Mustangu.

image

Ford Explorer EV

Ford

Široka središnja konzola više izgleda kao nešto što biste pronašli u tradicionalnom SUV-u umjesto otvorenog dizajna kakvog imate u mnogim električnim vozilima. Ispod kože, naravno, Explorer mnogo toga dijeli s ID.4.

Fordove informacije za tisak bile suslabe po pitanju tehničkih detalja i nisu naznačile koju će od VW pogonskih sklopova i opcija baterije koristiti Explorer.

image

Ford Explorer EV

Ford

Ali Auto Express kaže da će raspon Explorera započeti s modelom od 170 KS kojeg će pokretati jedan elektromotor i baterija od 52 kWh koja daje 351 km dometa, ali se može puniti samo na 130 kW.

Ostale opcije uključuju jedan motor od 231 KS povezan s baterijom od 77 kWh koja se puni na 170 kW i može prevesti Explorer 539 km, dok je najbrži model verzija s dva elektromotora i pogonom na sva četiri kotača od 340 KS s dometom od 491 km.

image

Ford Explorer EV

Ford

Explorer također donosi novu tehnologiju u europsku ponudu marke, uključujući Assisted Lane Change i Clear Exit Assist, koji daje upozorenja o približavanju biciklista kada su parkirani. Ostali dodaci koji su standardno ugrađeni uključuju vozačevo masažno sjedalo, dvozonsku klimu, pristup bez ključa i električna stražnja vrata bez upotrebe ruku.

image

Ford Explorer EV

Ford

Iako postoji mnogo toga što još uvijek ne znamo o Exploreru, uključujući koliko će koštati kada se narudžbe otvore kasnije ove godine, izgleda kao stvarno jaka ponuda, i daleko poželjniji po našem umu od mehanički sličnog Volkswagena ID.4.

Nakon Explorera također će uslijediti sportskiji EV koji se temelji na VW MEB platformi i još manja Puma EV izgrađena od Fordove vlastite EV platforme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:51