SVJETSKA PREMIJERA

Video, foto: Maserati je predstavio potpuno novi SUV Grecale s motorima do 530 KS

Motori: jedan termički i dva mild hibridna, a dogodine stiže i potpuno električna verzija kad će biti poznati svi detalji

Maserati Grecale

 Maserati

Maserati je nakon duge "teaser" kampanje danas službeno predstavio potpuno novi SUV Grecale. O novom se modelu Maseratija sve do danas jako malo pouzdano znalo, osim kako je riječ o broj manjem SUV-u od postojećeg Levantea, jako važnom modelu za marku i da će se na tržištu suprotstaviti suparnicima u gornjem premium segmentu poput Porschea Macana, Jaguara F-Pacea ili Range Rovera Velara.

Novi talijanski SUV koristi modificiranu varijantu platforme Giorgio na koju su već postavljeni Alfa Romeo Giulia i Stelvio što zvuči obećavajuće kad su u pitanju vozna dinamika i sportski nastup čega u jednom, makar i SUV Maseratiju, ne smije manjkati.

image

Maserati Grecale

Maserati

Grecale koji je u dobroj kućnoj tradiciji nazvan po snažnom sjeveroistočnom vjetru s Mediterana s dužinom od 4,85 metara za 15 je centimetara kraći od Levantea. Međuosovinski razmak iznosi lijepih 2,90 metara, pa je i prostor u kabini izdašan - Talijani obećavanu najveći prostor u klasi te prtljažnik obujma od 535 do 570 litara ovisno o izvedbi.

Maserati je za Grecale namijenio zasad tri varijante pogona: početni motor je 48-voltni mild hibridni 2,0-litreni turbo četverocilindraš koji raspolaže s 300 KS i 450 Nm te u snažnijoj verziji s 330 KS i 450 Nm, dok je najsnažniji motor u ponudi 3,0-litreni V6 twin-turbo benzinac poznat iz sportskog coupea MC20 koji raspolaže s 530 KS i 620 Nm. Ovdje međutim nema sustav podmazivanja sa suhim karterom i ima 100 KS manje snage.

image

Maserati Grecale

Maserati

Svi Grecale modeli pritom standardno dolaze s pogonom na sva četiri kotača i 8-stupanjskom automatikom. Po pitanju opreme i motorizacije Talijani su liniju zamislili s početnim Grecale GT modelom, snažnija verzija 48-voltnog blagog hibrida zove se Grecale Modena, a najsnažniji model naziva se Grecale Trofeo. Modena uvijek ima mehaničku blokadu, a Trofeo elektroničku blokadu diferencijala.

Modena i Trofeo varijante su straga šire za 34 milimetara od GT-a, a standardno vrlo privlačan tipičan Maseratijev izgled s velikom maskom hladnjaka i trozupcem, dobiva aerodinamični paket s crnom maskom hladnjaka, veće naplatke, Brembo kočnice te razne druge atraktivne nadogradnje.

image

Maserati Grecale

Maserati

Pritom GT izvedba serijski ima standardni ovjes, kod Modena modela je podesiv, a zračni ovjes dolazi standardno uz verziju Trofeo. U Maseratiju su samostalno razvili VDCM (Vehicle Dynamic Control Module), elektronski modul za umrežavanje svih sustava dinamike vožnje. Taj središnji upravljački sustav sada kontrolira kompletnu dinamiku vozila (okomito, okomito na tlo i bočno) i to prediktivno, a ne više reaktivno.

Razlika između pojedinih načina vožnje će prema navodima Maseratija biti vrlo izražena, a u Grecaleu ih je pet na izbor: Comfort, GT, Sport, Corsa (samo u Trofeu) i Offroad. Maserati najavljuje i potpuno električni Grecale koji će dobiti dodatak u nazivu Folgore (munja).

image

Maserati Grecale

Maserati

Raspolagat će s 400 voltnom tehnologijom iz baterije od 105 kWh, a prema Maseratiju, sposoban je "proizvesti 800 Nm okretnog momenta". Očekuje se da će EV verzija Grecalea biti lansirana u drugoj polovici 2023. godine.

Po pitanju Infotainmenta, Grecale koristi potpuno novorazvijeni sustav baziran na Androidu. Fizički prekidači su gotovo potpuno eliminirani, a uz digitalni zaslon instrumenata, opcijski dolaze head-up zaslon te 12,3-inčni zaslon Infotainmenta (najveći ikada u jednom Maseratiju). Tu je i jedan manji, 8,8-inčni zaslon za kontrolu klime, kao i za putnike na stražnjoj klupi. Maseratijev tradicionalni analogni sat u središtu kokpita sada je zgodno digitalno reinterpretiran, koji ne samo da pokazuje vrijeme, već reagira i na glasovne naredbe.

image

Maserati Grecale

Maserati

U Grecaleu se istovremeno mogu povezati dva pametna telefona putem Bluetootha, a Apple CarPlay i Android Auto su standard. Također je moguć kontakt s automobilom "od kuće" putem pametnog telefona, pametnog sata ili virtualnog asistenta (Alexa ili Google Assistant).

Talijanski proizvođač Sonus faber nudi tri razine audio sustava, a najbolji u ponudi je 3D surround zvučni sustav s 21 zvučnikom i 1000 vata snage.

image

Maserati Grecale

Maserati

Maserati zasad nije dao nikakve informacije o vrsti i opsegu elektronskih sustava za pomoć u vožnji.

Proizvodnja je u tvornici u talijanskom Cassinu već započela, a prve se isporuke na glavnim tržištima EU očekuju početkom druge polovice godine kad će biti poznate i cijene.

Tehnički podaci

Model Grecale GT Grecale Modena Grecale Trofeo

Snaga 221 kW/300 KS 243 kW/330 KS 390 kW/530 KS

Moment 450 Nm 450 Nm 620 Nm

0-100 km/h 5,6 sekundi 5,3 sekunde 3,8 sekundi

0-200 km/h 23,7 sekundi 21,9 sekundi 13,8 sekundi

Najveća brzina240 km/h 240 km/h 285 km/h

Masa1.870 kg 1.895 kg 2.027 kg

Potrošnja 8,7-9,2 litara 8,8-9,3 litara 11,2 litre

CO2 198-208 g/km199-210 g/km253 g/km

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:28