PREMIJERA KONCEPTA

Volkswagen ID. Code za sasvim novi dizajnerski ‘kod‘ budućih električnih VW-a

ID. Code su zajednički dizajnirali Volkswagenovi timovi u Kini i Europi, a fokus je na ispunjavanje zahtjeva kineskih kupaca

Volkswagen ID. Code

 Volkswagen Media

Volkswagen je otkrio novi konceptni model ID. Code na salonu automobila u Pekingu. Automobil je svojevrsna najava za nadolazeći serijski električni SUV za kinesko tržište, ali služi i kao najava novog dizajnerskog smjera marke.

ID. Code su zajednički dizajnirali Volkswagenovi timovi u Kini i Europi, a fokus je na ispunjavanje zahtjeva kineskih kupaca. Koncept SUV-a može se pohvaliti čistim površinama i aerodinamičkom linijom krova. Dodatno, VW kaže da ima mogućnosti autonomne vožnje razine 4, odnosno da može voziti gotovo potpuno samostalno.

image

Volkswagen ID. Code

Volkswagen Media

Prema Andreasu Mindtu, glavnom dizajneru VW-a, stil koncepta demonstrira "elegantan i snažan dinamizam Gran Turisma". Malo je sličnosti s postojećim ID. modelima pa izgleda da VW na kineskom tržištu kreće u drugom dizajnerskom smjeru. Ipak, postoje reference na VW-ovo nasljeđe.

image

Volkswagen ID. Code

Volkswagen Media

Tanke LED letvice na prednjem i stražnjem dijelu protežu se preko cijele širine auta. Tijekom autonomnog načina rada, ove rasvjetne jedinice komuniciraju s drugim sudionicima u prometu s pomoću umjetne inteligencije. Dodatno, prednji odbojnik ima skriveni zaslon koji postaje vidljiv samo kada se aktivira, prikazujući poruke dobrodošlice, pa čak i vremensku prognozu.

image

Volkswagen ID. Code

Volkswagen Media

Unutrašnjost Codea je opisana kao "mobilni životni prostor", iskorištavajući prednosti sposobnosti autonomne vožnje. Armaturna ploča ima zaslon pune širine postavljen na podnožje vjetrobrana, s drugim samostojećim zaslonom u portretnoj orijentaciji koji služi kao produžetak lebdeće središnje konzole.

image

Volkswagen ID. Code

Volkswagen Media

U autonomnom načinu rada, upravljač se uvlači, a sjedala se mogu okretati za 180 stupnjeva, nudeći položaj za spavanje za duža putovanja. VW kaže da je osigurao da materijali korišteni u cijeloj kabini ne sadrže ništa životinjskog podrijetla. Također, inspiraciju za ambijentalno osvjetljenje i sustave kontrole klime VW je pronašao u privatnim zrakoplovima. Tu je i prozirni krov s fotonaponskim sustavom, koji ovom automobilu omogućuje dodatno punjenje energijom sunca.

image

Volkswagen ID. Code

Volkswagen Media

Koncept je također opremljen virtualnim asistentom potpomognutim umjetnom inteligencijom u obliku avatara za vozača i putnike. Avatar se pojavljuje i izvana kroz "pametne prozore" i u unutrašnjosti putem velikih zaslona.

image

Volkswagen ID. Code

Volkswagen Media

VW nije ulazio u detalje o platformi i motorizaciji. Naveli su samo da automobil ima potpuno električni pogonski sklop. Koncept bi trebao evoluirati u serijski SUV koji će debitirati u Kini za koju godinu. Taj model će ujedno i nadahnut dizajn svih budućih VW-a za kinesko tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:02