prvi dojmovi

Vozili smo potpuno novi Nissan X-Trail s inovativnim hibridnim pogonom, poznate i cijene

Privlačan je izgledom, opremom i komforom kao nikad dosad i dolazi s čistim i štedljivim e-Power pogonom

Nissan X-Trail

 Nissan

Nissan X-Trail izgleda vrhunski, barem kad je u pitanju top oprema Tekna+, kakva nas je i dočekala na prvim vožnjama na europskom tlu.

Spoj elegancije, robusnosti i trendovskih detalja poput dva šarmantna para diodnih prednjih svjetala koja kao da su urezana u karoseriju, velike i ozbiljne V-maske s aktivnim zaklopkama i nove palete svježih boja (plus dvobojna kombinacija za 8000 kuna), pruža povišenoj karoseriji odignutoj ozbiljnih 20 centimetara od tla jedan od krucijalnih prodajnih aduta: upečatljiv, zanimljiv i oku ugodan izgled.

Ništa nije prepušteno slučaju i improvizaciji ni kad je u pitanju unutrašnjost. Prostorna komocija, ugodni materijali i temeljitost izrade (X-Trail se proizvodi u Japanu) do punog izražaja dolaze u prednjem dijelu, u kojem je ambijent pripremljen za vozača i suvozača demonstracija decentne profinjenosti, uz vizualni i taktilni doživljaj na razini premium klase.

Dojam luksuza u probnim primjercima potenciraju i perforirana Nappa koža krem nijanse (za niže razine opreme doplata 14.125 kuna), ali i moćni HiFi sustav Bose i bogatstvo digitalne, zabavne i sigurnosne opreme, složene u korak s maksimalnim standardima klase (Nissan Connect, nova generacija ProPilot sigurnosni paket, najveći head-up prikaz u klasi od 10,8”...).

Fizičke kontrole klime nadohvat su ruke, a ulasci u menije velikog info zaslona od 12,3”, naročito navigacije i radija, nisu komplicirani. Brojni pretinci, među kojima i velika polica ispod “lebdećeg” središnjeg grebena naglašavaju praktičnost arhitekture, a korisna stvar je otvaranje stražnjih vrata pod pravim kutem. To uvelike olakšava pristup komfornom drugom redu sjedala, ali i trećem (opcija), u kojem noge imaju gotovo prirodan položaj.

image

Nissan X-Trail

Nissan

Osnovni motor, 3-cilindarski 1.5 blagohibridni turbobenzinac varijabilne kompresije i opremljen automatskim bestupanjskim mjenjačem X-Tronic razvija 163 KS i 300 Nm i solidna je baza s ubrzanjem ispod 10 sekundi, brzinom od 200 km/h i potrošnjom od 7,1 litru.

Međutim, sva pažnja je usmjerena na snažnije elektrificiranu, čistu hibridnu izvedbu 1.5 e-Power s 204 KS i 330 Nm s jednim elektromotorom i prednjim pogonom, ali i top verziju 1.5 e-Power e-4orce s dva elektromotora i ukupno 213 KS i 525 Nm, te elektrificiranim 4x4 pogonom.

image

Nissan X-Trail

Nissan

Nissan je u hibridizaciju krenuo drukčijim putem od većine i, kao u Qashqaiju, ponudio inovativnu, tehnološki kompleksnu sinergiju benzinskog i elektromotora u kojem se rad benzinskog koristi samo za proizvodnju struje, a kotače pokreće isključivo elektromotor.

Benzinac je pritom gotovo neprimjetan, a tri cilindra kad se i čuju, zvuče punokrvno, kao 4-cilindraš. Elektromotor često daje uglađenost i osjećaj vožnje električnog auta, s trenutnom i glatkom isporukom snage i momenta i logično, odličnim ubrzanjima (do stotke za 8, odnosno 7 sekundi).

Sustav perfektno funkcionira, potrošnja je ugodno niska (5,8 do 6,3 litre) i profinjenost vožnje koju daje ovako koncipirana sinergija benzinca i struje je novo, zanimljivo i privlačno iskustvo.

image

Nissan X-Trail

Nissan

Osim toga, ovjes je izvrsno izbalansiran. X-Trail je na lošoj cesti i makadamu udoban, a ne ljuljuška, dok na volanu u prolascima zavoja, uključivo na složenijim slovenskim brdskim dionicama, ne odaje dojam da se radi o velikom autu (1590 do 1950 kg).

E-pedal sustav vožnje jednom papučicom fino je doziranog usporenja, a dionica offroad vožnje dokazuje da elektrificirani pogon 4x4 ostaje na tragu visoke Nissanove reputacije kad je u pitanju ova vrsta pogona. Odličan, zanimljiv SUV!

image

Nissan X-Trail

Nissan

Ukratko

Dugačak je 4,68 metra, širok 1,84 i visok 1,72 metra pa je od Qashqaija duži 25 centimetara, širi jedan i viši 10 centimetara. Osovinski razmak je veći četiri centimetra (2,71 metra)

Odlična stvar: otvaranje stražnjih vrata pod kutom od 90 stupnjeva bitno olakšava smještaj u drugi i treći red sjedala, a naročito smještaj djeteta u sjedalicu

Blagohibridni 1.5 VC-Turbo 2WD (163 KS) kreće na 260.055 kuna, hibridni 1.5 e-Power 1.5 2WD (204 KS) na 292.670 kuna, a izvedba 1.5 e-Power e-4orce (213 KS) na 340.320 kuna. Jamstvo je 3 godine (100.000 km) i 5 godina na elektro komponente

Suvremena digitalna oprema i lijepo oblikovani funkcionalni detalji s mini ručicom mjenjača i izbornikom pogona u 4x4 verziji tvore ugodan ambijent

Prtljažnik je među najvećima u klasi (585 litara s 5 sjedala i 575 u hibridu te 485 litara sa 7 sjedala). Izrezbaren je praktičnim bočnim pretincem

Čak 16 modulacija prtljažnika značajan su faktor njegove praktičnosti. Pristup trećem redu sjedala (doplata 8500 kuna) je dobar i sjedi se ugodno, bez skvrčenosti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:09