VIDEO, FOTO

Za volanom vrućeg gradskog šarmera: Šest razloga zbog kojih nam je nova Toyota Aygo X tako cool

Novi Aygo X kreće u prodaju krajem ovog tjedna s cijenama od 99.900 kuna uz početnu opremu X

Toyota Aygo X

 Toyota

Dvije generacije Toyote Aygo (na tržištu od 2005. do 2021. godine) odradile su svoje, za svoje vrijeme. U aktualnim kretanjima u auto industriji i željama te potrebama kupaca danas su stvari kudikamo drugačije, pa su se s lansiranjem treće generacije svog gradskog zvrka, kojeg smo prošli tjedan isprobali na ulicama Barcelone, Japanci oslonili na aktualne trendove.

image

Toyota Aygo X

Toyota

Naime, Aygo je u nazivu dobio dodatak X (čita se Cross) pa je ovaj model A-segmenta po nastupu zapravo postao crossover, ili pojednostavljeno, nešto poput malog Yarisa Crossa za grad. Pritom novi model i nema neku konkurenciju u klasi, dakako ako izuzmemo dugovječnu Fiat Pandu Cross koja zapravo više želi biti više terenac (dostupan s pogonom 4x4) nego minijaturni lifestyle crossover, što ga itekako čini posebnim.

Izgled/nastup

Ako pogledamo iz perspektive kupaca automobila ovog segmenta, prva stvar koja nam se svidjela jest atraktivan izgled. Premda ne izgleda toliko futuristično poput studije Aygo X Prologue koja je pokazana u ožujku prošle godine, ali iz koje vuče korijene dizajna, rezultat serijskog modela nastalog u europskom dizajnerskom centru Toyote u Bruxellesu pogađa "u sridu".

image

Toyota Aygo X

Toyota

S povišenom dvobojnom karoserijom, LED prednjim i stražnjim svjetlima, plastičnim izraženim rubovima blatobrana, s profinjenom i naglašenom estetikom, trendovskim bojama i atraktivnim aluminijskim naplacima od 17 i 18 cola djeluje kao pravi dizajnerski bombon.

Dimenzije/praktičnost

Druga stvar koja nam se svidjela: mikro gradske dimenzije Ayga X zapravo skrivaju prostranost i upotrebljivost u kabini. Doduše, ne možemo govoriti u obilju prostora posebice ne straga jer ipak smo još uvijek u A-segmentu, no komocija i prostor sprijeda itekako zaslužuju palac gore. Baš kao i dodatna dvoja vrata straga koja se široko otvaraju i omogućuju lak ulaz na stražnju klupu.

image

Toyota Aygo X

Toyota

Razlog: Aygo X prerađenu platformu GA-B preuzima od broj većeg Yarisa iz B-segmenta pa ne čudi što je sa svojih 3,7 metara čak 23,5 centimetara dulji od starog Ayga. Usto, i širi je za 12,5 centimetara te sa 151 cm viši za pet centimetara, a međuosovinski razmak povećan je za 9 cm.

Komocija/prostor

Zato je i sjedenje za volanom za 5,5 cm povišeno što opravdava njegov crossoverski štih. Preglednost je pritom u svim smjerovima solidna, posebno sprijeda, a ako krenete s novim Aygo X na vikend izvan grada dobro će vam doći prtljažnik (koji se kao i kod prethodnika nalazi ispod petih "staklenih" vrata bez okvira) volumena od 231 litre što je opet rast od 60 litara u odnosu na prethodni model. Usto, sa 125 mm većom duljinom poda i mudro dizajniranim prostorom, prtljaga se lako smješta.

image

Toyota Aygo X

Toyota

Povezivost/multimedija

Ambijent u kabini slijedi stil vanjštine: nije tužan i siromašan gdje tvrda plastika dolazi do izražaja, već kokpit i stranice vrata privlače pažnju umecima u boji karoserije a raduje i skok u kvaliteti korištenih materijala.

U sredinu kokpita je smješten veliki 9-inčni zaslon osjetljiv na dodir visoke razlučivosti, tu je i trendovsko ambijentalno osvjetljenje te bežično punjenje uz prateću aplikaciju za pametne telefone MyT putem koje se može pratiti analitika vožnje. Toyota Smart Connect također nudi žičano i bežično povezivanje pametnih telefona putem Android Auto i Apple CarPlaya.

U vožnji/pogon

Okretnost je dobrodošla u velikom gradu poput Barcelone gdje je promet vrlo intenzivan, a traženje slobodnog parkirnog mjesta na gradskim ulicama traži vještinu, a Aygo X vam olakšava manevriranje zahvaljujući krugu okretanja od samo 9,4 metra. Ovjes je lijepo podešen pa na neravninama, ili rupama ne izaziva stres kod putnika u kabini bez obzira na velike naplatke od 17 ili 18 cola.

image

Toyota Aygo X

Toyota

Pritom je dostupan samo jedan motor: Toyota je temeljito istražila potrebe vozača u gradskim središtima Europe i slušajući želju kupaca pogonski stroj je čisti benzinac bez ikakve elektrifikacije, a ne najavljuje se ni električna verzija.

To je automobilčić "za danas" i iduće razdoblje koji vlasnike potpuno rasterećuje anksioznosti po pitanju dosega, ili mjesta i vremena punjenja kao kod električni gradskih mališana poput Dacije Spring. Troši tek 4,7 litara dok po kilometru ispušta 107 grama CO₂.

U svojoj suštini miran i tih 1,0-litreni atmosferski trocilindraš od 72 KS i 93 Nm ipak postaje pomalo bučan kako se približava visokim brojevima okretaja (premda je u novom modelu izolacija kabine odlično odrađena), a hvalimo njegovu suradnju s preciznim 5-stupanjskim ručnim mjenjačem (CVT opcija za 9500 kuna).

image

Toyota Aygo X

Toyota

Tek 940 kg (1015 kg s CVT mjenjačem) "lak" automobilčić stotku hvata za 15,6 sekundi i vozi do maksimalnih 158 km/h.

Oprema

Mali Japanac sazrio je i po pitanju opreme, pa je moguće naručiti sve što i u broj većem Yarisu uključujući i Toyota Safety Sense modul koji koristi kombinaciju senzora monokularne kamere i radara te ima automatsko kočenje u slučaju opasnosti i zadržavanje vozne trake, radarski tempomat, detekciju pješaka, biciklista...

Od doplata na izbor dolazi JBL audiosustav s četiri zvučnika, pojačalom od 300 watta i u prtljažnik ugrađenim subwooferom od 20 centimetara (3500 kuna), pomični električni platneni krov (6900 kuna)...

image

Toyota Aygo X

Toyota

Novi Aygo X kreće u prodaju krajem ovog tjedna s cijenom od 99.900 kuna uz početnu opremu X, razina opreme X-Trend s metalik bojom kreće od 123.300 kuna, najskuplja verzija je Limited s metalik bojom stoji 147.300 kuna, a tu je i poznato 10 godišnje tvorničko jamstvo kroz Relax program.

Ukupno, novi Aygo X više nije običan gradski automobilčić već privlačan minijaturni crossover što je utjecalo i na cijenu, no s druge strane, ona je određena prema svemu ugrađenom u automobil, uključujući, dakako, i beskrajan šarm.

image

Toyota Aygo X

Toyota

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:56