VREMEPLOV

Jeste li znali gdje se nalazila prva benzinska postaja na svijetu? Tamo je i danas...

Morate se vratiti na kraj 19. stoljeća u Njemačku,ondje gdje je 1886. Karl Benz izgradio prvi auto

Prva benzinska postaja u povijesti, Wiesloch, Njemačka

 Arhiva

Svijet automobilizma pun je pionira koji ponosno ističu tu činjenicu. Pažnja se obično obraća na neke "prve", poput prvog automobila, prvog rekorda itd..., ali u tom nizu postoji jedna velika nepoznanica - prva benzinska postaja u povijesti.

Logično, da bi benzinske crpke postojale, prvo je potrebno da postoje vozila koja trebaju točiti gorivo, pa se prvi objekt ovog tipa pojavio tek kada je svjetlo dana ugledao prvi automobil. Njihova povijest je usko povezana, ali već sada predviđamo da je ova izvorna benzinska postaja daleko od onoga što se danas smatra takvom.

Morate se vratiti na kraj 19. stoljeća u Njemačku kako biste to razumjeli. Ondje je 1886. godine Karl Benz izgradio prvi automobil u povijesti - Benz-Patent Motorwagen, samohodni tricikl koji je bio sposoban voziti do 16 km/h.

Kao i svi pioniri, prošao je kroz poteškoće, budući da su dvije godine kasnije prodane samo dvije jedinice. S jedne strane, bio je nevjerojatno skup, a s druge strane, prema Berthi Benz, njezin suprug nije znao kako je pravilno prodati. Ona se dosjetila rješenja: otići na dugo putovanje na kojem su ljudi, kada su vidjeli auto u pogonu, vidjeli da je zapravo zanimljiv način prijevoza.

image

Benz-Patent Motorwagen

Mercedes-Benz

To je učinila zajedno s djecom, bez da je obavijestila supruga da posuđuje automobil. Krenula je na put između Mannheima i Pforzheima, gdje joj je živjela majka. Očekivano, putovanje je bilo prilično komplicirano, najviše zbog jednog sitnog detalja: bilo je potrebno natočiti gorivo.

Spremnik Motorwagena nije bio dovoljan za putovanje u jednom mahu, pa ga je u jednom trenu trebalo napuniti, no problem je što, budući da na cestama nije bilo automobila, nije bilo ni benzinskih postaja. Motor automobila radio je na ligroin, naftni derivat koji se u to vrijeme koristio u proizvodima za čišćenje.

image

Prva benzinska postaja u povijesti, Wiesloch, Njemačka

Arhiva

Gdje su se oni prodavali u to vrijeme? U ljekarnama, pa je gospođa Benz otišla u jednu i kupila pet litara da natoči auto. Mjesto se nalazilo u gradu zvanom Wiesloch i postoji i danas. Osim toga, s ponosom se prisjeća uloge koju je odigrao u ovom putovanju, ima ploču koja ga prepoznaje kao prvu benzinsku postaju u povijesti, a na njenim vratima nalazi se kip koji obilježava taj trenutak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 21:57