Marcello Gandini 1938.-2024.

Ostavio je neizbrisiv trag: Napustila nas je legenda dizajna, ovo su automobili koji su ga proslavili

"Umjetnik" koji je stajao iza najpoznatijih modela Lamborghinija, Maseratija, Lancije i Alfa Romea kroz protekle dekade

Marcello Gandini, Lamborghini Countach

 Profimedia, Lamborghini

Marcello Gandini, ikona talijanskog dizajna automobila, preminuo je u 85. godini života, u srijedu, 13. ožujka ove godine, u Torinu u Italiji, gradu u kojem je rođen i u kojem je proveo najveći dio svog radnog vijeka.

Poznat po kreiranju kultnih modela poput Lamborghinija Countacha, koncepta Alfa Romeo Caraba i Lancije Stratos, Gandini je stajao iza nekih od najprestižnijih sportskih automobila na svijetu.

image

Lamborghini Miura i Ferruccio Lamborghini

Lamborghini

Tijekom svoje bogate karijere, Gandini je bio pionir u primjeni "škarnih vrata" na luksuznim sportskim vozilima, osmislivši prepoznatljive i atraktivne linije koje su obilježile nekoliko generacija modela Lamborghini, Lancia i Alfa Romeo (ali i mnoge druge). Njegov talent i inovativnost odveli su ga do vrhunca industrijskog dizajna, gdje je ostavio trajni pečat svojim jedinstvenim pristupom i vizijom.

image

Lamborghini Countach

Lamborghini

Rođen u Torinu 26. kolovoza 1938. godine, Gandini je već u mladosti pokazao izrazit interes za inženjerstvo i dizajn. Njegova strast prema automobilima dovela ga je do Gruppo Bertone, gdje je kao stilski direktor potpisao preko stotinu projekata, mnoge od kojih danas nosimo u srcu kao vrhunce automobilskog dizajna.

Jedinstvena kombinacija forme i funkcije bila je temelj Gandinijevog pristupa dizajnu. Njegova filozofija da "uzbudljivi oblici uvijek slijede funkciju" odrazila se kroz inovativne koncepte kao što su vrata koja se otvaraju vertikalno i revolucionarni raspored motora u Lamborghini Miuri, postavljajući nove standarde u dizajnu superautomobila.

image

Lancia Stratos HF 1973.

Lamborghini Miura i njegov nasljednik Countach, naširoko se smatraju prvim modernim superautomobilima, stvarajući predložak za kategoriju vozila koja još uvijek označava vrhunac u automobilskim performansama i dizajnu. Gandini je dizajnirao oba, a i da nakon toga nije učinio ništa drugo, i dalje bi bio zapamćen.

A dizajnirao je i Lamborghini Jarama, Urraco, Espada, Marzal... Maserati Khamsin, Fiat Dino, De Tomaso Panteru, Dino/Ferrari 308 GT4, konceptni Ferrari Rainbow, Fiat 132, Fiat X1/9...

image

Lancia Stratos HF koncept 1973.

Nakon što je napustio Bertone, Gandini je sa suprugom Claudiom osnovao tvrtku Clama Srl, surađujući s brojnim renomiranim proizvođačima. Njegov rad obuhvaćao je širok spektar vozila, od ekskluzivnih sportskih modela do praktičnih automobila za široke mase, dokazujući njegovu svestranost i duboko razumijevanje estetike i funkcionalnosti.

image

Alfa Romeo Carabo 1968.

Bertone

Marcello Gandini nije samo oblikovao automobile; oblikovao je snove. Njegova nasljeđa živjet će kroz svaku liniju i krivulju njegovih remek-djela, podsjećajući nas na strast i inovaciju koja može preobraziti čelične limove u umjetnička djela. Njegov odlazak veliki je gubitak za svijet automobilizma, ali njegovo djelo ostaje neprocjenjivo blago koje će nadahnjivati buduće generacije dizajnera.

image

Marcello Gandini

Sonnessa Sara/LaPresse/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 22:26