
Trešnje su sada slatke kao med i bila bi prava šteta ne iskoristiti ih da isprobamo nešto novo. Baš zato naša je Slavica Šagolj, čije recepte možete pratiti i na njezinom službenom Instagram profilu, za novi, ljetni broj magazina Dobra hrana, osmislila nekoliko slasnih jela s mnogima omiljenim ljetnim voćem. Nakon što smo doznali kako ih koristiti u slanim jelima, o čemu više možete doznati i ovdje, i ovog nam puta otkriva još jedan laki recept - kako trešnje spojiti sa sočnim biskvitom i bogatom kremom. Isprobajte!
TORTA S TREŠNJAMA, MEDOM I GRČKIM JOGURTOM
Za tijesto:
100 ml ulja
50 g otopljenog maslaca
150 g šećera
1 žlica paste od vanilije
3 velika jaja
120 g grčkog jogurta
50 g meda
200 g glatkog brašna
30 g bademovog brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
300 g očišćenih trešanja, plus trešnje za dekoraciju
šećer u prahu za dekoraciju
Za kremu:
300 g mascarpone sira
150 ml vrhnja za šlag
1 žličica meda
50 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta od vanilije
tostirani listići badema
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dva kalupa za tortu promjera 20 cm namastite masnoćom ili obložite papirom za pečenje. U velikoj zdjeli pjenasto miješajte maslac, ulje, šećer i pastu od vanilije. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, grčki jogurt i med. Miješajte dok smjesa ne postane glatka i svilenkasta. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol, miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Tijesto ravnomjerno rasporedite u dva kalupa. Trešnje podijelite na pola i po vrhu svakog biskvita ih rasporedite. Tijesto pecite oko 30 - 35 minuta. U posudu za miješanje stavite vrhnje za šlag te ga mikserom miješate dok ne postane čvrst. U drugu posudu stavite mascarpone, med, šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesi sira dodajte šlag i lagano miješajte dok se sve ne sjedini. Na pladanj stavite jedan biskvit te na njega nanesite sloj kreme, preko kreme stavite drugi biskvit i po njemu kremu. Ako vam ostane kreme, poslužite sa strane uz kolač. Po vrhu torte posložite par cijelih trešanja i posipajte šećerom u prahu i tostiranim listićima badema. Ostatak torte nakon jela stavite obavezno u hladnjak.
Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!
DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!
Komentari
0