Dan mladog maslinovog ulja

U subotu 2. veljače, u Centru Kaptol Zagrepčani su po prvi puta na jednom mjestu imali priliku kušati mlado maslinovo ulje poznatih hrvatskih proizvođača. Ovo ulje intenzivnog okusa i mirisa, sve je cjenjenije i kod nas, u što su se uvjerili brojni posjetitelji koji su tog dana posjetili manifestaciju Dan mladog maslinovog ulja. Tijekom čitavog dana na svim etažama Centra Kaptol degustiralo se i mirisalo mlado maslinovo ulje. Posjetitelji su mogli birati između fine selekcije istarskih (Balija, Buršić, Oleum Vitae, Zigante, Oleatica, San Gurmano, Sopela, Cossetto, Vodnjanski torčol, Ipša, Belić…), i dalmatinskih brendova (Brachia, Buddy, Olivando, Sv.Ivan, Lintar, PO Kamenice, OPG Vojković…) te brendova tvrtke Zvijezda (Ol Istria i Ol Dalmatia) koja obuhvaća sve naše regije karakteristične za uzgoj maslina.

Tog dana u čitavom centru poklonici maslinovog ulja su došli na svoje jer su svi restorani nudili raznovrsna maslinova ulja za degustaciju, a ulaz u Galeriju maslinovog ulja bio je besplatan. Inače,ova galerija, jedina ovog tipa u Hrvatskoj, ima za cilj popularizirati vrijednost i kvalitetu maslinovog ulja, a posjetitelje je zaintrigirala eksponatima raznovrsnih predmeta koji se koriste u maslinarstvu i uljarstvu.

Dan mladog maslinovog ulja dio je nacionalnog projekta promocije hrvatskih maslinovih ulja koja se održava već treću godinu pod nazivom Hrvatska zemlja maslinovog ulja. Ove godine organizatori su odlučili projekt proširiti i na segment ugostiteljstva te su u subotu predstavili prve Restorane prijatelje maslinovog ulja odnosno one restorane koji se ističu posebnom brigom o tretmanu maslinovog ulja u kuhinji i na stolu.

Prvih devet restorana koji su ponijeli ovu laskavu titulu su: Vinodol, Baltazar i Atlanta bocca Marai iz Zagreba, Kapetanova kuća iz Stona, Bevanda iz Opatije, Le Mandrać iz Voloskog, Zigante iz Livade te Zrno Soli i No Stress iz Splita.

Osnovni kriteriji koje su restorani morali zadovoljiti kako bi se uvrstili u ovo društvo su korištenje ekstra djevičanskog maslinovog ulja u kuhinji, a na stolu gostima trebaju nuditi makar jedno ekstra djevičansko maslinovo ulje u originalnoj ambalaži bez prisutnosti mana. Nadalje, od ovih restorana se očekuje da imaju kvalificirano osoblje koje zna gostu objasniti vrste kao i načine korištenja i sljubljivanja maslinovog ulja.

Uvrštavanje restorana u projekt Restoran prijatelj maslinovog ulja se nastavlja tijekom čitave godine te su organizatori uvjereni kako će ovim putem stvoriti pozitivnu konkurenciju među restoranima kako bi se na taj način nivo prezentacije maslinovog ulja podigao na još višu razinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 00:23