BOGATSTVO OKUSA

Ako ovog Božića pečete puricu, trebat će vam recept Anthonyja Bourdaina za ovaj savršeni umak

 Pexels/
Ovaj izrazito ukusan umak može se pripremiti unaprijed, tako da nema dodatnog stresa kada se svi okupe za stolom
Ovaj izrazito ukusan umak može se pripremiti unaprijed, tako da nema dodatnog stresa kada se svi okupe za stolom

Ako ste za ovaj Božić odlučili ispeći puricu s mlincima, sigurno će vam dobro doći provjereni recept za umak za pečenje i mlince. Osim što je ovaj umak zaista bogat okusima, odlična je vijest i ta da ga možete pripremiti ranije, kako na sam dan blagdanske gozbe ne biste imali dodatni stres.

Ovakav recept za umak za puricu obožavao je poznati američki kuhar, pisac i televizijska zvijezda, Anthony Bourdain, a podijelio ga je Food and wine.

Iako se čini da je umak zapravo sporedna stvar kada na blagdanskom stolu imate pečenku, mlince, krumpir ili dodatne blagdanske atrakcije, on će ipak dodatno podići sva jela na vašem stolu, kako meso, tako i priloge. Zato se isplati napraviti ovakav umak od puretine.

image
Debbismirnoff/Getty Images/istockphoto

Bourdainov umak za puricu napravljen je od sastojaka kao što su suho crno vino, riblji umak za dodatni umami okus, te malo Worcestershire umaka, što je uravnotežiti sve okuse. Možete pripremiti vlastiti pureći temeljac i umake s komadićima puretine danima unaprijed, a sam umak možete dovršiti i do tri dana prije blagdanskog ručka.

Bourdain je obožavao ovaj hot dog, možda jer je u njemu meso koje mnogi među nama obožavaju

Bourdain je isticao važnost korištenja domaćeg purećeg temeljca i maslaca iz tave. Smatrao je to sastavnim dijelom bogatog mesnog okusa za ovaj umak. Bourdain savjetuje da se u umak može dodati mast od slanine, rastopljeni maslac, ili pak mješavina rastopljenog maslaca i jakog maslinovog ulja.

Za ovaj pureći umak koristi se i domaća zaprška kao zgušnjivač. U nekim ćete receptima pronaći kukuruzni škrob u toj ulozi. Iako će on zgusnuti umak, neće mu dati dodatni okus. S druge strane, zaprška će umak zgusnuti i pružiti mu bogatu bazu okusa koja se razvija zajedničkim kuhanjem maslaca i brašna. Ovdje se možete odlučiti za bljeđu varijantu zaprške, ili pak za sporo kuhanu zapršku koja postane karamelizirana i jantarne boje.

Ostatak temeljca koji ne potrošite za ovaj umak možete zamrznuti i koristiti za neko drugo jelo.

Kako ispeći najbolju božićnu puricu da vam ostane sočna iznutra, a hrskava izvana?

Recept za umak za puricu Anthonyja Bourdaina

Za temeljac:

2,5 kg purećih krila i vratova, plus dodatni vratovi od 2 purana

2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

sol

papar

1/2 šalice suhog bijelog vina

2 rebra celera, sitno nasjeckana

1 žuti luk, sitno nasjeckan

1 mrkva, sitno nasjeckana

5 grančica timijana

Za umak:

2 šalice suhog crnog vina

2 ljutike, grubo nasjeckane

113 grama maslaca

1/2 šalice višenamjenskog brašna

1/4 šalice purećeg soka od pečenja

1 žličica azijskog ribljeg umaka, plus još za začin

1/4 žličice Worcestershire umaka, plus još za začin

sol

svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Temeljac

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. U vatrostalnu posudu stavite pureća krila i vratove premazane maslinovim uljem, začinite solju i paprom. Pecite oko 45 minuta, dok ne porumene, a na pola pečenja promiješajte. Prebacite meso u veliki lonac, a tekućinu sačuvajte u vatrostalnoj zdjeli jer će vam trebati za umak.

Posudu za pečenje stavite na umjerenu vatru i dodajte vino. Kuhajte, miješajući, dok se vino ne reducira za pola, oko 2 minute. Sastružite tekućinu u lonac i dodajte celer, luk, mrkvu, majčinu dušicu i 8 litara vode. Zakuhajte, skidajući pjenu dok se diže na površinu. Kuhajte na umjerenoj vatri dok se ne reducira za pola, oko 2 sata. Procijedite temeljac u veliku vatrostalnu zdjelu i ohladite ga do sobne temperature.

Umak

U velikom loncu pomiješajte pureći temeljac, vino i ljutiku; pustite da zavrije. Kuhajte na umjerenoj vatri, povremeno miješajući, dok se ne reducira za pola, oko 45 minuta. Procijedite temeljac u veliku zdjelu. Obrišite lonac.

Otopite maslac u istom loncu. Dodajte brašno i kuhajte na umjerenoj vatri, često miješajući, dok ne postane tamnožuto, 4 do 5 minuta. Umiješajte procijeđeni temeljac i sačuvani pureći sok od pečenja te pustite da zavrije. Kuhajte na umjereno jakoj vatri, povremeno miješajući, dok se umak ne zgusne, oko 5 minuta. Umiješajte riblji umak i Worcestershire umak te začinite solju i paprom. Dodajte još ribljeg umaka i Worcestershire umaka po ukusu. Poslužite vruće.

Savjet više:

Temeljac možete držati u hladnjaku do četiri dana ili ga smrznuti, a u zamrzivaču može stajati i do mjesec dana. Umak također možete zamrznuti do mjesec dana, ili ga u hladnjaku možete držati tri dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 09:02