DOBRA PREPORUKA

Dobar nož ne mora koštati preko 200 eura, ovaj za povrće platili smo 30 i preporučujemo ga kućnim kuharima

 Lovro Orešković/Privatna arhiva
Skupocjeni noževi, osim početnog ulaganja, iziskuju i dodatnu brigu, a nisu jedina opcija na tržištu

Do sada smo već nekoliko puta pisali o domaćim obrtnicima koji na području Hrvatske rade vrhunske noževe od čelika i drva, a uz njihovu pomoć pripremili smo i kratki vodič kroz različite oblike (većinom japanskih) noževa koji vam može pomoći dok birate koji nož kupiti.

image
Freshsplash/Getty Images

I dok je generalna preporuka da se u svakoj kuhinji mora naći barem takozvani kuharov nož (engl. chef’s knife) i da u njega vrijedi uložiti, zaljubljenici u oštrice rado će novac izdvojiti i za cijeli asortiman noževa za različite namjene. Iako je stvarno užitak imati u ruci pravi japanski nož, priznajemo, nije šala za njih se brinuti, a kada su vam svi noževi takvi, onda se njihovo održavanje pretvara u pravi pothvat, a da ne govorimo o ozbiljnom ulaganju prilikom same kupovine.

image
Peopleimages/Getty Images

Budući da cijena takvih noževa većinom nije šala, posebno nas razvesele dobre preporuke za povoljne primjerke noževa koji mogu biti dobar dodatak vašem setu korisnih kuhinjskih alata. Upravo jedna takva preporuka stigla nam je za nož koji možete naručiti na popularnoj stranici Ali Express za cijenu manju od 240 kuna odnosno tridesetak eura, uz nešto više od osam eura poštarine.

image

Dobra preporuka - satarica za povrće s Ali Expressa

Riječ je o kineskom nožu iz serije Mulberry u obliku satarice tanke oštrice i s drvenom drškom. Takav nož nije namijenjen rezanju većih komada mesa, udaranju ni lomljenju kostiju, nego služi za fino usitnjavanje raznog povrća. Njegova velika površina omogućuje i lako prebacivanje narezanih komadića u tavu ili lonac.

image
Lovro Orešković/Privatna arhiva

Sam nož izrađen je od nehrđajućeg čelika, oštrica mu je duga 20,7 cm. Odlučite li ga nabaviti, imajte na umu da ćete vjerojatno čekati oko mjesec dana da stigne, ali jednom kada dođe, dobrovoljno ćete se javljati za usitnjavanje luka za svaki obrok!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:16