Ako pripremate kekse, kolače ili prhko tijesto s orašastim plodovima, donosimo vam jednostavan, ali vrijedan savjet uz pomoć kojega će vam slastice ispasti znatno ukusnije. Tajna je u tostiranju orašastih plodova zbog čega će oni dobiti istaknutiju aromu i na taj će način vaše slastice biti znatno ukusnije.
Tostirati možete sve orašaste plodove i sjemenke, a mi smo otkrili da je najveća razlika u okusu između tostiranih i netostiranih lješnjaka.
Oduševit će vas ovi brzo gotovi bruštulani orašasti plodovi u totalno neočekivanoj kombinaciji
Naime, orašasti plodovi i sjemenke tostiranjem oslobađaju prirodna ulja, čime se pojačava aroma, ističe karamelizirani okus i dobiva na hrskavosti. Takvi tostirani orašasti plodovi bit će izvrsna grickalica ili dodatak keksima, biskvitima, granoli i slično, a nakon tostiranja ih možete i samljeti ili nasjeckati.
Kada je riječ o lješnjacima, tostiranje je najbolji način kako im možete skinuti opnu.
Ako tostirate orahe, makadamiju i pinjole, imajte na umu da su oni nešto mekši od badema i lješnjaka pa će i vrijeme tostiranja biti kraće.
U hermetički zatvorenoj posudi tostirani orašasti plodovi ostat će hrskavi i ukusni nekoliko dana.
Znate li kako pravilno pohraniti orahe? Ove korake ne smijete preskočiti
Dva su načina tostiranja orašastih plodova, a u nastavku vam donosimo savjete za oba načina.
Tostiranje na tavi
Orašaste plodove možete tostirati na suhoj tavi (bez masnoće). Taj je način pogodniji za manje količine (koliko stane u tavu), a i brži je od tostiranja u pećnici.
Dno tave prekrijte orašastim plodovima tako da ne bude natrpano, kako bi se svaki plod mogao ravnomjerno tostirati. Neka se tava grije na srednje jakoj vatri, a pritom plodove često miješajte kako ne bi zagorjeli. Tostiranje na ovaj način trajat će tek nekoliko minuta, dok orašasti plodovi ili sjemenke ne poprime zlatno-smeđu boju i prepoznatljiv miris.
Tostiranje u pećnici
Orašaste plodove možete tostirati na plehu obloženom papirom za pečenje, u pećnici zagrijanoj na 160-175 stupnjeva. Taj će način zahtijevati malo više vremena od onog na tavi te će trajati 10-15 minuta, no on je pogodniji za veće količine.
Ipak, i orašaste plodove morat ćete promiješati prilikom tostiranja u pećnici, svakih pet minuta, kako bi se ravnomjerno ispekli jer bi oni na rubovima mogli biti brže gotovi, a oni u sredini ostati netostirani.
Kako rade granolu u jednom od najboljih restorana na svijetu! Donosimo originalni recept
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....