NIKAD VIŠE KRIVA

Kako na tržnici i u trgovini odabrati najslađu lubenicu? Savjet uzgajivača: "Važne su pruge, boja i težina"

Lubenica je kraljica ljeta, ali među desecima na tržnici, kako pronaći onu koja je zaista slatka, sočna i hrskava? Odlične trikove otkriva nam poznati uzgajivač

Sredina ljeta na hrvatskim tržnicama neizostavno miriše na lubenice - one zelene, šarene kugle koje u hladnjaku postaju pravo rashlađenje za vruće dane. No među mnoštvom plodova, kako odabrati onu koja nije samo velika i lijepa, već zaista i slatka, hrskava i puna soka? Odgovore ima Toni Grossi, diplomirani inženjer matematike, zaljubljenik u poljoprivredu i predsjednik Odbora za povrće i krumpir pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, ali prije svega, čovjek koji već desetljećima s obitelji uzgaja lubenice u srcu doline Neretve i na zagrebačkoj zemlji.

image
/Ustupljene Fotografije

Njegov OPG Grossi specijalizirao se za proizvodnju voća i povrća, a tu nam je posebno zanimljiva lubenica - Purgerica, koja je dolinu Neretve zamijenila zagrebačkom zemljom. Kako kaže, ova godina bila je sušna, pa su prinosi nešto manji, no sunce je učinilo svoje, lubenice su izuzetno slatke i sočne.

image
Arda Altay/Getty Images/istockphoto

"Sunce ih je napunilo šećerima. Kvaliteta je odlična, iako je godina bila teža za proizvodnju. No, kad jednom ubereš dobar plod, znaš da se trud isplatio", kaže Grossi.

Kako prepoznati baš takvu lubenicu, slatku, sočnu i hrskavu?

Iako na prvu sve lubenice mogu djelovati isto, postoji nekoliko jednostavnih pravila koja povećavaju šanse da iz trgovine ili s tržnice kući ponesete savršeno zreo i sladak plod. Evo što savjetuje Toni:

PRUGE NE LAŽU

"Pogledaj pruge na kori. Ako su svijetle, gotovo bijele ili žućkaste, lubenica je zrela. Zelene pruge obično znače da još nije ‘do kraja‘", objašnjava Grossi. Dodaje i da je dobra lubenica pravilnog oblika, nije toliko važno je li okrugla ili duguljasta, koliko je bitno da je ravnomjerno formirana.

image
/Ustupljene Fotografije

TRBUH MORA BITI ŽUT

Mrlja na kori, ona svijetla koju zovemo ‘trbuh‘ lubenice, znak je gdje je plod ležao na zemlji. Što je ta mrlja intenzivnije žuta, to je lubenica dulje dozrijevala na tlu, a to znači da će lubenica biti slađa.

image
/Ustupljene Fotografije

TEŽINA GOVORI PUNO

Jedan od najjednostavnijih testova: primite nekoliko lubenica iste veličine i izaberite onu koja je najteža.

"Teža lubenica je sigurno punija soka. Prezrele će imati šupljine i bit će lakše", ističe Toni.

Drugim riječima, kad važete lubenice rukama, radite pravi test slatkoće.

ČITAJ DEKLARACIJU

Grossi napominje kako se domaće lubenice mogu pronaći i u supermarketima, ako ih znate tražiti, a njegove se trenutno mogu pronaći u Kauflandu.

"Na deklaraciji piše porijeklo, birajte hrvatsko. To nije samo stvar okusa, već i podrške lokalnim proizvođačima koji ulažu ogroman trud u svaki plod."

Iako se čini da domaća lubenica nikada nije bila povoljnija, u trgovini ju se često može kupiti za manju cijenu, što možda nije dobra vijest za proizvođače, ali za potrošače itekako je.

image
/Ustupljene Fotografije

"Cijena je niska, nama nepovoljna, ali potrošačima ide na ruku. Zato i pozivam sve da u ovom razdoblju uživanja u lubenicama biraju domaće i kvalitetne plodove", kaže Grossi i dodaje: "Pozivam sve potrošače da kupuju domaće poljoprivredne proizvode i trgovce da pokušaju pronaći strana tržišta kada postoji višak na domaćem."

Na kraju, Grossi nam otkriva i nešto više od samog odabira, a to je kako se danas lubenica sve više jede na nove načine, a ovo je jedan, njemu posebno drag.

Lubenica s mentom i limunom

Trebat će vam:
½ lubenice, narezana na kockice
sok pola limuna
šaka svježih listova mente (10–15 listova)
(po želji: malo naribane limunove korice)

image
Ziprashantzi/Getty Images

Priprema:
U mužaru ili zdjelici zgnječite listove mente (možete dodati i malo limunove korice). Dodajte sok od pola limuna i sve zajedno još malo zgnječite da se aroma mente pusti. Procijedite da dobijete bistri aromatizirani limunov sok. Prelijte kockice lubenice dobivenim sokom. Lagano promiješajte. Po želji ohladite 15–30 minuta prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 18:22