Bez obzira jeste li iskusni kućni kuhar ili tek povremeno pripremate obroke u vlastitoj kuhinji, vjerojatno vam se barem jednom dogodilo da zaboravite izvaditi meso iz zamrzivača na vrijeme. Odmrzavanje mesa čini se kao sitnica, ali način na koji to radite može itekako utjecati na okus, teksturu i na kraju krajeva sigurnost hrane. Dobra vijest je da postoje provjereni načini kako to učiniti brzo, sigurno i bez gubitka kvalitete, a u nastavku donosimo tri najčešća.
Postoje tri glavna načina za odmrzavanje mesa i drugih proteinskih namirnica, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke. Odmrzavanje u hladnjaku traje najdulje, ali je ujedno i najjednostavnije te ne zahtijeva nikakav nadzor. Odmrzavanje mesa pod mlazom hladne vode brža je opcija, dok je odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici najbrže, no pritom postoji rizik od neujednačenog odmrzavanja i oštećenja teksture mesa.
U hladnjaku
Odmrzavanje u hladnjaku najjednostavniji je način. Izvadite meso iz zamrzivača i, bez otvaranja originalnog pakiranja, stavite ga u čistu posudu, zatim ga smjestite u hladnjak.
Kada se meso odmrzne, ne morate ga odmah pripremiti. Manje komade možete bez brige ostaviti u hladnjaku do jedan dan prije pripreme, dok će veći komadi biti sigurni i do 3 dana.
Ova metoda je daleko najjednostavnija i potpuno bezopasna, ali i najsporija. Kilogram mljevenog mesa ili piletine odmrznut će se preko noći, no veći komadi, poput svinjskog buta ili goveđeg ramsteka, mogu zahtijevati duže od toga. Dakle, ako je 16 sati, a planirate večeru od onih još zaleđenih pilećih prsa, hladnjak vjerojatno nije najbolje rješenje. U tom slučaju preporučujemo sljedeću metodu.
Pod hladnom vodom
Brži način odmrzavanja mesa jest pod mlazom hladne vode. Stavite meso u potpuno zatvorenu vrećicu (ako već nije zapakirano) i uronite ga u zdjelu ili visoku posudu. Smjestite zdjelu u sudoper i pustite slab, neprekidan mlaz hladne vode da teče preko mesa i prelijeva se u posudu.
Ova metoda dobro funkcionira za pojedinačne komade mesa poput pilećih bataka, svinjskih kotleta ili odrezaka, kao i za morske plodove te proizvode poput kobasica ili narezanog mesa. Usto je znatno brža od metode s hladnjakom, a većina proizvoda odmrzne se unutar sat vremena. No ako vam je svaka minuta važna, preostaje još jedan, najbrži način.
U mikrovalnoj pećnici
Ako ste u velikoj žurbi, meso možete odmrznuti i u mikrovalnoj pećnici. Izvadite ga iz pakiranja, rasporedite u jednom sloju na tanjur prikladan za mikrovalnu pećnicu i uključite program za odmrzavanje. Svakih minutu-dvije zaustavite uređaj i okrenite meso, sve dok se ne odmrzne.
No, važno je naglasiti kako mnogi stručnjaci ovo metodu ne preporučuju. Iako tehnički funkcionira i sigurna je, vrlo je lako nenamjerno početi kuhati meso po rubovima. To se osobito lako događa s nježnijim vrstama mesa, poput pilećih prsa, kozica ili fileta ribe. Također, meso odmrznuto na ovaj način treba odmah termički obraditi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....