DOBRO JE ZNATI

Kako ostatke torti i kolača pretvoriti u novi potpuno novi desert? Vrlo jednostavno

Kreativnost u kuhinji ovdje je ključ, a zaista svaki komad torte može dobiti drugu ulogu i postati zvijezda vašeg stola

Svi znamo taj osjećaj: nakon proslave, rođendana ili samo vikend uživanja u slasticama, u kuhinji ostane nekoliko komada torte ili kolača. Možda nisu više savršeno svježi, možda su preveliki da ih pojedete sami, ali oni ne moraju završiti u smeću. Uz malo kreativnosti, ostaci kolača mogu postati baza za potpuno novi desert koji će izgledati i okusom iznenaditi.

Složenac u čaši

Jedna od najjednostavnijih metoda je da biskvit kolače ili tortu izrežete na kocke i složite u čaše ili posudu s kremama. Možete koristiti puding, mascarpone, kremu od vanilije, šlag ili čak jogurt. Lagano navlažite komade kolača likerom, sokom od naranče ili mlijekom kako bi upili kremu i dobili sočnu teksturu. Tako nastaje desert u čaši, slojevi su mekani, aromatični i vizualno atraktivni.

image
Natashaphoto/Getty Images/istockphoto

Pretvorite u sočne kuglice

Ako imate malo više vremena i volite zabavne zalogaje, iskoristite ostatke kolača da napravite kuglice. Kolače izmrvlite u zdjeli, dodajte malo kremastog sastojka (krem sir, Nutella, maslac od kikirikija...) i oblikujte kuglice. Pospite ih kakaom, kokosom, mljevenim orasima ili čokoladnim mrvicama. Tako dobivate mini desert koji je idealan za druženja, dječje rođendane ili brzinski zalogaj uz kavu.

image
Kajakiki/Getty Images

Napravite kolače u obliku tartova ili pite

Ako imate okrugli ili manji biskvit, izmrvlite ga i koristite kao podlogu za tart ili mini pite. Dodajte kremu od čokolade, mascarpone ili voćni nadjev, i ohladite u hladnjaku. Korištenje ostataka biskvita umjesto klasičnog tijesta čini desert jednostavnijim i bržim, a rezultat je jednako elegantan.

Napravite sladoled ili parfe

Ako imate kremaste ostatke torte, oni se odlično mogu umiješati u domaći sladoled ili parfe. Izmiksajte kremu s komadićima biskvita, dodajte malo vrhnja i mlijeka i zamrznite.

image
Lilechka75/Getty Images/istockphoto

Praktični savjeti za uspjeh:

  • izmrvite tijesto prije kombiniranja, male mrvice se lakše povezuju s kremama ili maslacem
  • suhi biskvit dobro upija tekuće sastojke, ali pazite da desert ne postane premekan
  • hrskavi elementi poput orašastih plodova, čokolade ili keksa poboljšavaju teksturu
  • ekstrakt vanilije, limunove korice, rum ili cimet mogu osvježiti desert
image
Eva-katalin/Getty Images

Kombiniranjem ostataka kolača s kremama, voćem, čokoladom i orasima, stvorit ćete novi desert koji će izgledati i okusom oduševiti, a istovremeno smanjiti bacanje hrane. A to je uostalom i ono što želimo, zar ne?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 08:40