Svi znamo taj osjećaj: nakon proslave, rođendana ili samo vikend uživanja u slasticama, u kuhinji ostane nekoliko komada torte ili kolača. Možda nisu više savršeno svježi, možda su preveliki da ih pojedete sami, ali oni ne moraju završiti u smeću. Uz malo kreativnosti, ostaci kolača mogu postati baza za potpuno novi desert koji će izgledati i okusom iznenaditi.
Složenac u čaši
Jedna od najjednostavnijih metoda je da biskvit kolače ili tortu izrežete na kocke i složite u čaše ili posudu s kremama. Možete koristiti puding, mascarpone, kremu od vanilije, šlag ili čak jogurt. Lagano navlažite komade kolača likerom, sokom od naranče ili mlijekom kako bi upili kremu i dobili sočnu teksturu. Tako nastaje desert u čaši, slojevi su mekani, aromatični i vizualno atraktivni.
Pretvorite u sočne kuglice
Ako imate malo više vremena i volite zabavne zalogaje, iskoristite ostatke kolača da napravite kuglice. Kolače izmrvlite u zdjeli, dodajte malo kremastog sastojka (krem sir, Nutella, maslac od kikirikija...) i oblikujte kuglice. Pospite ih kakaom, kokosom, mljevenim orasima ili čokoladnim mrvicama. Tako dobivate mini desert koji je idealan za druženja, dječje rođendane ili brzinski zalogaj uz kavu.
Napravite kolače u obliku tartova ili pite
Ako imate okrugli ili manji biskvit, izmrvlite ga i koristite kao podlogu za tart ili mini pite. Dodajte kremu od čokolade, mascarpone ili voćni nadjev, i ohladite u hladnjaku. Korištenje ostataka biskvita umjesto klasičnog tijesta čini desert jednostavnijim i bržim, a rezultat je jednako elegantan.
Napravite sladoled ili parfe
Ako imate kremaste ostatke torte, oni se odlično mogu umiješati u domaći sladoled ili parfe. Izmiksajte kremu s komadićima biskvita, dodajte malo vrhnja i mlijeka i zamrznite.
Praktični savjeti za uspjeh:
- izmrvite tijesto prije kombiniranja, male mrvice se lakše povezuju s kremama ili maslacem
- suhi biskvit dobro upija tekuće sastojke, ali pazite da desert ne postane premekan
- hrskavi elementi poput orašastih plodova, čokolade ili keksa poboljšavaju teksturu
- ekstrakt vanilije, limunove korice, rum ili cimet mogu osvježiti desert
Kombiniranjem ostataka kolača s kremama, voćem, čokoladom i orasima, stvorit ćete novi desert koji će izgledati i okusom oduševiti, a istovremeno smanjiti bacanje hrane. A to je uostalom i ono što želimo, zar ne?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....