uspije baš svaki put

Znamo kako napraviti kremasti kikiriki maslac i njegove varijacije za samo pet minuta! Nakon toga vam kupovni više neće ni pasti na pamet

Koliko god voljeli kupovne verzije, ništa ne pobjeđuje domaći kikiriki maslac, pogotovo kad je gotov brže nego što stignete zamutiti palačinke

Ako postoji namirnica koja zaslužuje status službenog kralja grickanja "na žlicu", onda je to kikiriki maslac. Znate ono kad otvorite teglicu i kažete sami sebi "samo da probam malo", a onda odjednom shvatite da ste pojeli pola? Da, da, taj. Kikiriki maslac toliko dobro paše na sve da se više ni ne trudimo tražiti izgovor: palačinke? Naravno. Smoothie? Obavezno. Samo na žlici? Apsolutno, i bez trunke srama.

image
Olga Buntovskih/Getty Images

Kikiriki maslac ima tu neku magičnu moć, kremast je, bogat, miriše kao da ste upravo ušetali u toplu pekarnicu s orašastim oblacima, a okus… pa, recimo samo da postoji razlog zašto ga neki zovu "najbolja vrsta ovisnosti". I stvarno je nezamjenjiv: slan, sladak, kremast ili hrskav, prijatelj je i slatkim i slanim jelima, dodaje dubinu desertima, zavodljivu notu umacima, a u ponoć postaje najbolji kuhinjski psihoterapeut.

image
Carlosgaw/Getty Images

A najbolji dio? Napraviti domaći kikiriki maslac je smiješno lako. Nema tajnih sastojaka, nema kemije, samo vi, blender i vrećica kikirikija koji uskoro postaje nešto puno, puno bolje. Uostalom, domaći kikiriki maslac je poseban, kremastiji, ukusniji, bez ičega suvišnog i savršeno prilagodljiv vašem ukusu. Stoga, ako imate pet minuta viška u nastavku donosimo recept kako ga napraviti.

Domaći kikiriki maslac

image
Olga Buntovskih/Getty Images

Trebat će vam:

300 g prženog neslanog kikirikija

prstohvat soli (po želji)

1 do 2 žličice meda ili javorovog sirupa (ako želite blagu slatkoću)

1 do 2 žlice neutralnog ulja (suncokretovo ili kokosovo, ako želite ekstra kremastu teksturu)

Priprema:

Ubacite kikiriki u snažniji blender ili multipraktik. Prvo će se pretvoriti u mrvice, zatim u gustu pastu, a onda u kremastu smjesu. Samo budite strpljivi, sve skupa traje 3 do 5 minuta. Dodajte sol za pojačavanje okusa. Ako želite da bude blago sladak, dodajte malo meda ili sirupa.

Ako volite jako maziv kikiriki maslac, dodajte žlicu ili dvije ulja i miksajte dok ne postane svilenkast. Hrskava verzija? Sačuvajte žlicu do dvije sjeckanog kikirikija i umiješajte ih ručno na kraju. Spremite u čistu staklenku i čuvajte u hladnjaku do tri tjedna. Iako, iskreno, rijetko toliko poživi.

Čokoladni kikiriki maslac

image
Magone/Getty Images/istockphoto

Dodajte u osnovni recept:

2 do 3 žlice kakaa u prahu

1 do 2 žlice meda ili javorovog sirupa

po želji: 50 g otopljene tamne čokolade

Priprema:

Sve zajedno izmiksati dok ne postane glatko i mazivo.

Kikiriki maslac s cimetom i vanilijom

Zimski, mirisan, savršen za zobene pahuljice.

Trebat će vam:

½ žličice cimeta

½ žličice ekstrakta vanilije

malo meda po ukusu

Priprema:

Sve zajedno izmiksati dok ne postane glatko i mazivo.

Slani kikiriki maslac s karamelom

Za prave sladokusce.

image
Sanny11/Getty Images

Trebat će vam:

1 žlicu dulce de leche ili guste karamele

prstohvat krupne soli

Priprema:

U pripremljeni domaći kikiriki maslac (oko 300 g) dodajte žlicu dulce de lechea ili guste karamele. Miksajte još 20 do 30 sekundi dok se karamela potpuno ne sjedini i smjesa ne postane svilenkasta. Po ukusu dodajte prstohvat krupne soli i kratko promiješajte žlicom. Nevjerojatno dobro ide uz jabuke i palačinke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2025 17:56