Ako postoji namirnica koja zaslužuje status službenog kralja grickanja "na žlicu", onda je to kikiriki maslac. Znate ono kad otvorite teglicu i kažete sami sebi "samo da probam malo", a onda odjednom shvatite da ste pojeli pola? Da, da, taj. Kikiriki maslac toliko dobro paše na sve da se više ni ne trudimo tražiti izgovor: palačinke? Naravno. Smoothie? Obavezno. Samo na žlici? Apsolutno, i bez trunke srama.
Kikiriki maslac ima tu neku magičnu moć, kremast je, bogat, miriše kao da ste upravo ušetali u toplu pekarnicu s orašastim oblacima, a okus… pa, recimo samo da postoji razlog zašto ga neki zovu "najbolja vrsta ovisnosti". I stvarno je nezamjenjiv: slan, sladak, kremast ili hrskav, prijatelj je i slatkim i slanim jelima, dodaje dubinu desertima, zavodljivu notu umacima, a u ponoć postaje najbolji kuhinjski psihoterapeut.
A najbolji dio? Napraviti domaći kikiriki maslac je smiješno lako. Nema tajnih sastojaka, nema kemije, samo vi, blender i vrećica kikirikija koji uskoro postaje nešto puno, puno bolje. Uostalom, domaći kikiriki maslac je poseban, kremastiji, ukusniji, bez ičega suvišnog i savršeno prilagodljiv vašem ukusu. Stoga, ako imate pet minuta viška u nastavku donosimo recept kako ga napraviti.
Domaći kikiriki maslac
Trebat će vam:
300 g prženog neslanog kikirikija
prstohvat soli (po želji)
1 do 2 žličice meda ili javorovog sirupa (ako želite blagu slatkoću)
1 do 2 žlice neutralnog ulja (suncokretovo ili kokosovo, ako želite ekstra kremastu teksturu)
Priprema:
Ubacite kikiriki u snažniji blender ili multipraktik. Prvo će se pretvoriti u mrvice, zatim u gustu pastu, a onda u kremastu smjesu. Samo budite strpljivi, sve skupa traje 3 do 5 minuta. Dodajte sol za pojačavanje okusa. Ako želite da bude blago sladak, dodajte malo meda ili sirupa.
Ako volite jako maziv kikiriki maslac, dodajte žlicu ili dvije ulja i miksajte dok ne postane svilenkast. Hrskava verzija? Sačuvajte žlicu do dvije sjeckanog kikirikija i umiješajte ih ručno na kraju. Spremite u čistu staklenku i čuvajte u hladnjaku do tri tjedna. Iako, iskreno, rijetko toliko poživi.
Čokoladni kikiriki maslac
Dodajte u osnovni recept:
2 do 3 žlice kakaa u prahu
1 do 2 žlice meda ili javorovog sirupa
po želji: 50 g otopljene tamne čokolade
Priprema:
Sve zajedno izmiksati dok ne postane glatko i mazivo.
Kikiriki maslac s cimetom i vanilijom
Zimski, mirisan, savršen za zobene pahuljice.
Trebat će vam:
½ žličice cimeta
½ žličice ekstrakta vanilije
malo meda po ukusu
Priprema:
Sve zajedno izmiksati dok ne postane glatko i mazivo.
Slani kikiriki maslac s karamelom
Za prave sladokusce.
Trebat će vam:
1 žlicu dulce de leche ili guste karamele
prstohvat krupne soli
Priprema:
U pripremljeni domaći kikiriki maslac (oko 300 g) dodajte žlicu dulce de lechea ili guste karamele. Miksajte još 20 do 30 sekundi dok se karamela potpuno ne sjedini i smjesa ne postane svilenkasta. Po ukusu dodajte prstohvat krupne soli i kratko promiješajte žlicom. Nevjerojatno dobro ide uz jabuke i palačinke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....