može biti vrlo opasno

Kako prepoznati je li hrana u konzervi pokvarena? Spriječite trovanje, ljeti je vrlo često

 Bit245/Getty Images
Ako konzerve na držite u hladnjaku, a možda su i oštećene, svakako morate voditi računa jesu li ispravne i dobro razmislite hoćete li ih konzumirati

Mediji nas redovito izvještavaju kako je konzervirana hrana jednako dobre kvalitete kao i svježa te kako je zahvalna zato što ima duži rok trajanja od svježih namirnica pa je očekivano kako svatko od nas u svojoj maloj špajzi ima barem jednu konzervu graha, kukuruza, ribe, kompota, soka ili pive. Međutim, s konzerviranom hranom itekako treba biti oprezan, i to pogotovo ljeti, kad se temperatura u stanovima penje i na 30 stupnjeva, a konzerve nam stoje u smočnici ili u kuhinjskom ormariću, a ne u hladnjaku.

Stoga je, prije konzumacije konzervirane hrane potrebno poduzeti korake koji će nam ukazati je li hrana u konzervi još uvijek ispravna za jelo. Osim toga, ti nas koraci mogu spasiti od po život opasnog trovanja izazvano bakterijom Clostridium botulinum, koja je u kućanstvu najčešći izvor botulizma. Ne želimo vas strašiti, ali s ovom bakterijom doista nije za šaliti se, jer i samo udisanje plina ili male količine hrane na rukama mogu biti jako opasni.

Dakle, što napraviti?! Prvo, važno je oprati vanjski dio limenke i konzerve. Samo se sjetite kroz koliko je ruku prošla i gdje je sve bila konzerva prije nego što je završila u vašim rukama, u vašoj košarici i u vašoj kuhinji. Ako je riječ o limenci, tada posebno dobro operite otvarač i mjesto na koje ćete prisloniti usne kako biste popili svoj omiljeni napitak, primjerice, ledenu kavu. To je važno zato što prilikom otvaranja poklopca konzerve ili otvarača limenke, bakterije i druge nečistoće ulaze u hranu, odnosno piće i mi ih toga nesvjesni konzumiramo.

image
Olesia Shadrina/Getty Images/istockphoto

No, nije dovoljno samo oprati limenke i konzerve, jednako je važno i dobro ih posušiti, a to je najbolje učiniti kuhinjskim ubrusom koji ćete baciti, umjesto kuhinjskom krpom koju ćete još koristiti do kraja dana i eventualne bakterije i nečistoće prenijeti kako na radnu površinu tako i možda na druge namirnice i vaše ruke.

Imate li u smočnici oštećenu konzervu, koja nema otvarač ili je na mjestu udubljena, najbolje ju je ne koristiti. To se pogotovo odnosi na one konzerve i limenke za koje dobro znate da su u vašoj smočnici već dulje vrijeme. Kod takvih konzervi postoji, naime, veća opasnost od prelaska kemikalija koje se nalaze u sastavu zaštitnog sloja konzerve, takozvanog bisfenola A (BPA), u hranu. Njihovo štetno djelovanje utječe na hormone i jednako tako nije šala.

Konačno, kad ste limenke i konzerve oprali pa ih posušili, otvorite ih i dobro pomirišite. I najmanja sumnja da namirnica iz takve ambalaže ne miriši kako biste očekivali neka vam bude dovoljno dobar znak da je bacite kako se ne biste otrovali. Ako je pak dobra, a ne potrošite je odmah, konzerviranu hranu prebacite u staklenu ili plastičnu posudu i svakako čuvajte je u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:12