Ultimativni vodič

Koliko dugo čuvati svježe, a koliko kuhano meso u zamrzivaču i što nikako ne činiti kod odmrzavanja

Ako ste primijetili kako vam meso ili riba baš i nema tako dobar okus nakon smrzavanja, možda vam pomognu ovi savjeti

Iako svi najradije pripremamo svježe meso, nerijetko se dogodi da višak moramo zamrznuti i onda ga u nekom trenutku pripremiti za jelo. I tako se, tjedan po tjedan, mjesec po mjesec, polako napune ladice i police u našem zamrzivaču pa mnogi, ako ne pišu datume na vrećice i posude u kojima su zamrznuli meso, često ne znaju koliko dugo takve namirnice smiju biti zaleđene. A kako je ovo vječna tema koja mori mnoge, nije na odmet ponoviti gradivo.

Kao što vrlo vjerojatno znate, sigurno skladištenje mesa u zamrzivaču podrazumijeva zamrzavanje na -18°C, odnosno do temperature koja sprečava rast većine bakterija. Temperature iznad ove, naime, mogu usporiti rast bakterija, ali nedovoljno da spriječe kvarenje hrane, koja će u tom slučaju biti ispravna tek nekoliko dana. Također, pravilno zamrzavanje štiti i od patogenih bakterija, odnosno onih koje se kriju iza bolesti koje se prenose hranom, ali i od trovanja hranom. Pored navedenog, sigurno skladištenje štiti meso i od gubitka okusa i kvalitete.

image

O sigurnom skladištenju i odmrzavanju namirnica ovisi kakve će kvalitete biti meso

Brebca/Getty Images/istockphoto

Neke od najboljih praksi za skladištenje i zamrzavanje mesa uključuju:

Priprema mesa za zamrzavanje

U većini slučajeva u redu je čuvati meso kupljeno u trgovini u pakiranju u kojem je stiglo. No ipak prvo provjerite ima li na pakiranju rupa ili pukotina (ako ima, otpakirajte ga i zamotajte čvrsto u prozirnu kuhinjsku foliju, vrećicu sa zipom ili posudu s poklopcem).

Temperatura smrzavanja

Temperatura smrzavanja ključna je za skladištenja mesa i preporučuje se, kako smo spomenuli, -18°C.

Odmrzavanje mesa

Postoje tri glavna načina odmrzavanja mesa iz zamrzivača. Najsporija i možda najsigurnija tehnika je odmrzavanje zatvorenog paketa u hladnjaku. Manji komadi mesa odmrznut će se već za nekoliko sati, dok će za odmrzavanje većih komada mesa ovom tehnikom biti potrebno i nekoliko dana. Za brže sigurno odmrzavanje mesa, možemo ga staviti u nepropusnu plastičnu vrećicu i staviti u posudu s hladnom vodom koju ćemo mijenjati svakih 30 minuta, a meso potom odmah nakon odmrzavanja skuhati. Također, neke mikrovalne pećnice imaju posebne postavke za pomoć pri odmrzavanju mesa. Ako je koristite, meso skuhajte odmah nakon odmrzavanja.

VAŽNO JE ZNATI! Nikada nemojte odmrzavati "golo" meso na otvorenom na sobnoj temperaturi, primjerice na pultu ili u sudoperu. Primijećeno je da se bakterije mogu brzo razmnožavati na sobnoj temperaturi.

image

Ako odmrzavate meso u mikrovalnoj, tada ga odmah nakon odmrzavanja i pripremite za jelo

Korneeva_kristina/Getty Images/istockphoto

Ponovno zamrzavanje mesa

Nakon što se sirovo meso pravilno odmrzne, mnogi stručnjaci preporučuju da se ne zamrzava ponovno ako ga prethodno ne skuhamo i to zato što jedino tako meso neće izgubiti na teksturi i kvaliteti.

Sirovo meso odmrznuto u hladnjaku i dalje je tehnički sigurno za ponovno zamrzavanje, iako možda više nije tako kvalitetno zbog gubitka vlage.

Kada se odmrzne i ponovno zamrzne, meso će stvoriti više kristala leda unutar stanica, koji kidaju tkivo mesa na mikroskopskoj razini što može promijeniti njegov okus i teksturu. Takvo meso može biti vrlo suho.

Nakon što ste temeljito skuhali odmrznutu hranu, sigurno ju je ponovno zamrznuti.

Koliko dugo zamrzavati meso

Pitanje koliko dugo meso može biti u škrinji je legitimno, ali ne nudi samo jedan odgovor. Naravno, što je kraće meso u zamrzivaču, to je kvalitetnije. Odnosno, što je dulje u zamrzivaču, to više gubi na kvaliteti i okusu. Međutim, pod uvjetom da ga ispravno skladištimo, na onih spomenutih -18°C bez problema može biti u zamrzivaču i godinu dana. No, nije vrijeme jedini parametar za odgovor na ovo pitanje. Različite vrste mesa imaju različite preporučene duljine skladištenja kako bi i dalje bile kvalitete nakon što se odmrznu za jelo. U nastavku donosimo preporuke koliko dugo je poželjno držati određene namirnice u zamrzivaču*.


*Izvor: medicalnewstoday.com

image

Uputno bi bilo da na sve što stavljate u zamrzivač pišete datum kad ste to učinili

Qwart/Getty Images

SVJEŽE MESO

Svježe meso će imati najduži rok trajanja jer može najduže stajati u zamrzivaču bez da izgubi na kvaliteti.

Mljeveno meso:

• Sirovo meso za hamburger: 3-4 mjeseca
• Sirova mljevena puretina, teletina, svinjetina ili janjetina: 3-4 mjeseca

Svježa govedina, teletina, janjetina i svinjetina:

• Odrezak: 6-12 mjeseci
• Pečenje: 4-12 mjeseci
• Kotleti: 4-6 mjeseci
• Jetra, jezik i brizle: 3-4 mjeseca
• Slanina: 1 mjesec
• Sirova kobasica: 1-2 mjeseca

Svježa perad, poput piletine ili puretine:

• Cijeli: 12 mjeseci
• Dijelovi: 9 mjeseci
• Utroba: 3-4 mjeseca

Ribe i školjke:

• Nemasna riba: 6-8 mjeseci
• Masna riba: 2-3 mjeseca
• Svježi školjkaši i lignje: 3–6 mjeseci

KUHANO MESO

Obrada, kuhanje ili dimljenje mesa značajno skraćuje vrijeme poželjnog smrzavanja. Ponovno zamrzavanje kuhanog mesa također može oštetiti okus mesa, jer neki okusi oksidiraju i razgrađuju se nakon kuhanja - čak i u zamrzivaču.

• Hrenovke: 1-2 mjeseca
• Šunka (cijela, polovica ili kriške): 1-2 mjeseca
• Usoljena govedina (ocijeđena): 1 mjesec
• Dimljene kobasice: 1-2 mjeseca
• Ostaci mesa od govedine, teletine, janjetine i svinjetine: 2-3 mjeseca
• Umaci, mesne juhe i variva koja sadrže meso: 2-3 mjeseca

Kuhana perad, poput piletine ili puretine:

• U komadu: 4 mjeseca
• U umaku: 6 mjeseci
• Pečeno: 4 mjeseca
• Nuggets ili pljeskavice: 1-3 mjeseca

Ribe i školjke:

• Kuhana riba: 4–6 mjeseci
• Dimljena riba: 2 mjeseca
• Riblje konzerve (iz konzerve): 2 mjeseca

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. veljača 2024 09:22