Kuhaj bolje

Mnogi su se zacrvenjeli zbog poširanog jaja dok su gledali Hell‘s Kitchen, evo kako se to radi

Otkako je krenulo emitiranje hrvatske inačice popularnog gastro showa ne prestaju komentari na natjecatelje

Od sinoć društvene mreže ne prestaju brujiti o poširanju jaja jer dvoje natjecatelja Hell’s Kitchena, koji vodi naš poznati chef Tom Gretić, nisu znali osnovne vještine svakog profesionalnog kuhara. Riječ je bila o predeliminacijskom izazovu u kojem su sudjelovali Marjana i Josip koji su se međusobno nadmetali u poširanju jaja. Iako je pobjedu odnijela Marjana, gledatelji su mogli vidjeti kako ni njoj to nije baš polazilo za rukom, stoga u nastavku donosimo savjete kako uspješno poširati jaje, ali i druge tehnike pripreme ove namirnice.

image

Chef Tom Gretić

Maja Bota/RTL

Naime, poširanje jaja delikatna je tehnika te zahtijeva određene vještine. Kako smo već pisali u više navrata, a kako će znati i iskusni kuhari, poširana jaja stekla su nepravednu reputaciju da ih je teško skuhati. Glavni problem na koji mnogi nailaze jest stvaranje tankih slojeva bjelanjaka umjesto savršene okrugle forme koju želite postići poširanjem. A kako bi nam poširanje uspjelo, uz pravilnu tehniku treba i malo vježbe.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Osnove kažu, vodu s octom i soli treba zakuhati, jaje razbiti u manju zdjelicu, žlicom kružnim pokretom zarotirati vodu i brzo u sredinu nježno ispustiti jaje i stati s miješanjem. Cijelo vrijeme treba lagano žlicom kontrolirati bjelanjak i skupljati ga oko žumanjka. Za poširanje je vrlo važno da se jaje kuha na srednje jakoj vatri i ne dulje od 4 do 5 minuta (ovisno o štednjaku). Osim temperature, u ovom postupku ocat ima važnu ulogu pa ga ne treba izbjegavati i ne morate se bojati da će jaje poprimiti okus octa.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Kako je s popularizacijom bruncha i poširano jaje doživjelo procvat, na internetu su se posljednjih godinu, dvije dana pojavili mnogi trikovi i savjeti kako jaje jednostavno pripremiti ovom tehnikom. Jedan od njih isprobala je naša kolegica Lidija Lončarić. Trik je u tome da se jaje ostavi 10-ak minuta u mješavini vode i octa kako bi pri stavljanju u vruću, a ne kipuću vodu, bjelanjak i žumanjak ostali zajedno. Kod ovog trika nije potrebno stvaranje vrtloga ili dodavanje octa u vodu u kojoj se jaja kuhaju. Iako su joj trebala tri pokušaja da ispravno pošira jaje, naša je Lidija zaključila kako je ovo najlakša metoda poširanja, a sve o njoj možete doznati u njezinom tekstu ovdje.

image
Berislava Picek/Cropix

Podsjetimo i prvi prošlogodišnji broj magazina Dobra hrana posvetili smo upravo ovoj namirnici. Kako nam je jaje bilo u fokusu, isprobali smo više tehnika pripreme, a nešto više o poširanju kao i ispravnom kuhanju jaja možete pročitati i u tekstu naše suradnice Slavice Šagolj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 15:58