Škola jaja

Od mekog do tvrdo kuhanog i poširanog: kako ispravno skuhati jaje

Sve je stvar dobrog tajminga, optimalno zagrijane vode ili tave i pravih pokreta ruku...

Kuhano jaje

Kuhanje jaja vrlo je jednostavan pothvat, a kako bi bio uspješan, potrebno je samo primijeniti nekoliko zakonitosti. Poželjno je da su jaja koja kuhate sobne temperature, a u ovom editorijalu smo ih stavljali u toplu vodu. Pritom se voda soli kako bi se ljuska što lakše ogulila.

image
Berislava Picek/Cropix

Ovisno o tome koliko tvrdo kuhano jaje želite, pripazite na trajanje kuhanja: potrebno vam je od tri minute za jako meko kuhano jaje do 14 minuta za tvrdo kuhano jaje. Savršeno meko kuhano jaje imat će tek stvrdnuti bjelanjak i tekuć, ali blago kremast žumanjak. Meko kuhana jaja apsolutni je užitak jesti žlicom ravno iz ljuske, a obožavat ćete umakati tost u tekući žumanjak. Kada ga skuhate, oštrim nožem lagano lupnite po vrhu jajeta kako biste ga razbili. Stavite ga u posudu za jaje, pospite s malo soli i papra i poslužite.

image
Berislava Picek/Cropix

Ako vam je draži manje tekući ili "pekmezasti" žumanjak, a da još uvijek nije potpuno obrađen, ostavite jaja da se kuhaju 6 - 8 minuta.

Tvrdo kuhana jaja vrijedi imati spremna u hladnjaku jer je njihova upotreba toliko raznolika. Ne samo da su ukusna sama po sebi, već su izvrsna i u sendvičima te nasjeckana na salate.

image
Berislava Picek/Cropix

Nakon što ste ih kuhali 14 minuta, odmah ih stavite u hladnu vodu (može i s dodatkom leda) da se zaustavi kuhanje. Prekuhana tvrdo kuhana jaja mirišu na sumpor, a pokazat će se i izdajnički zelenkasti prsten oko žumanjka pa nemojte pretjerivati s kuhanjem.

Poširano jaje

Poširana jaja stekla su nepravednu reputaciju da ih je teško skuhati. Glavni problem na koji mnogi nailaze jest stvaranje tankih slojeva bjelanjaka umjesto savršene okrugle forme koju želite postići poširanjem.

Tajna je u octu koji se dodaje u vodu i malo soli.

image
Berislava Picek/Cropix

Vodu s octom i soli zakuhajte, jaje razbijte u manju zdjelicu, žlicom kružnim pokretom zarotirajte vodu i brzo u sredinu ispustite jaje.

image
Berislava Picek/Cropix

Lagano žlicom kontrolirajte bjelanjak i skupljajte ga oko žumanjka. Dobit ćete savršeno poširano jaje.

image
Berislava Picek/Cropix

Bitno je da kuhate na srednje jakoj vatri i jaje ne kuhate dulje od četiri do pet minuta.

image
Berislava Picek/Cropix

Uz pravilnu tehniku i malo vježbe, poširanje jaja postaje jednostavan način da salatu pretvorite u odličan obrok ili obični tost u nezaboravan doručak.

image
Berislava Picek/Cropix

MALA ŠKOLA KUHANJA S JAJIMA: ZLATNA PRAVILA

Ako možete, uvijek koristite jaja sobne temperature.

Ako sumnjate u to koliko je jaje svježe, prije nego što ga razbijete, ubacite ga u čašu vode. Svježe jaje će pasti na dno čaše i tamo ostati. Nešto starije jaje (ali sigurno za jelo) lebdjet će u sredini, a ustajalo jaje plutat će na površini - to je siguran znak da ga treba baciti.

Jednom otvoreno, vrlo svježe jaje imat će debeo žumanjak koji će se ponosno isticati iznad bjelanjka, a sam bjelanjak imat će dva sloja, onaj koji okružuje žumanjak i onaj vanjski rjeđi dio.

Više o jajima, njihovoj pripremi, kao i recepte s jajima za slatka i slana jela, potražite u aktualnom broju magazina Dobra hrana!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:39