Dobri savjeti

Može li se senf pokvariti, kako ga čuvati i kako ga iskoristiti do maksimuma za fina jela

 Sergeyryzhov/Getty Images/istockphoto
Ostatak senfa iskoristite u pripremi slatko-ljute marinade ili ubacite ga u dressing za salatu s medom

Kad ste zadnji put čistili hladnjak, jeste li pronašli obaveznu teglicu senfa za koji niste sigurni je li još uvijek siguran za jelo? Bez brige, svi imamo barem jednu takvu, skrivenu u dnu hladnjaka. Događa se i najboljima, osobito ako nemate naviku stalno jesti senf, a nabavili ste teglicu zbog onog jednog super recepta s lungićem koji ste prije pola godine radili za nedjeljni ručak.

image
Sarapulsar38/Getty Images/istockphoto

Senf se jako sporo kvari, djelomično zato što su same namirnice od kojih je pripremljen otporne na kvarenje. Većina senfova ima isti popis sastojaka pa se tako ovaj omiljeni prilog uz kobasice najčešće sastoji samo od sjemenki senfa, octa ili druge kiseline poput limunova soka, vode i raznih začina. Omjer octa i vode se zna razlikovati, a što je senf kiseliji ili slaniji, to će biti dugotrajniji jer i sol i ocat onemogućuju rast bakterija. U francuskim octovima često se može naći i dodatak bijelog vina. Sjemenke senfa pritom imaju i antibakterijska svojstva, što dodatno odgađa kvarenje.

KAKO NAPRAVITI DOMAĆI SENF

Kao i brojne druge namirnice koje su ustvari stabilne, senf je i dalje preporučljivo držati u hladnjaku jednom kad otvorite staklenku kako bi što dulje zadržao kompleksnost i jačinu okusa. Naime, osnovna promjena koja se zbiva kada se senf jednom otvori te vadi iz hladnjaka i vraća nazad jest da mu okus slabi, no to ne znači da se on nužno i kvari. On možda neće biti jednako intenzivan kao i prvi dan kad ste ga otvorili, ali neće vam naškoditi.

image
Fcafotodigital/Istock

Stari senf promijenit će teksturu i razdvojit će se tekućina (ocat i voda) od krutih stvari. To je normalan proces, samo ga dobro izmiješajte i možete ga ponovno koristiti. Ako s druge strane shvatite da se posušio, on će i dalje biti ispravan, ali je ipak bolje da ga bacite jer jednostavno neće biti jednako ugodan za jesti. S vremenom i same arome senfa slabe, a ako slučajno uočite da iz teglice dolazi neugodan miris, stvarno je vrijeme za novu.

image
Stefan Tomic/Getty Images

Dobro je voditi se pravilom da je senf, kada ga se čuva neotvorenog u smočnici, dobar za korištenje još sigurno dvije godine nakon kupovine. Ako je kiseliji, to znači da može i duže stajati pa se tako, primjerice, Dijon može neotvoren čuvati na sobnoj temperaturi čak do tri godine. Jednom otvoren, bilo bi ga dobro potrošiti u godinu dana.

GDJE KUPITI ODLIČAN DIJON SENF

Koristite li senf stvarno često, a ne sviđa vam se kada je hladan, slobodno ga držite na polici ili pak na hladnom i suhom mjestu u smočnici. Samo obratite pozornost da su poklopac i rub staklenke čisti i dobro ga zatvorite između korištenja. Koliko dugo senf traje ovisi i o ambalaži u kojoj dolazi pa uvijek, ako možete, birajte senf u staklenkama jer tako mogu trajati i do pol godina duže od alternativa u plastičnim bočicama.

image
Annapustynnikova/Getty Images/istockphoto

Kod korištenja senfa vodite se s ovih nekoliko korisnih pravila: uvijek koristite čistu žlicu za vađenje senfa iz posude i potrudite se da u što manje poteza prebacite potrebnu količinu senfa van. Mažete li ga na kruh, pazite da ne ubacite mrvice od kruha ili druge hrane natrag u staklenku. Obratite pozornost na datum pod oznakom “najbolje upotrijebiti do” jer će nakon njega kvaliteta samog proizvoda početi opadati.

SOČNA PILETINA U SENFU SA ZAPEČENIM KREMASTIM KRUMPIROM

A što se tiče vaše teglice s početka priče, probajte ostatak tog senfa iskoristiti u pripremi slatko-ljute marinade za piletinu ili svinjetinu, ubacite ga u dressing za salatu s medom, namažite ga na sendvič da mu date malo ljutine ili složite umak za pečeno meso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:06