Tiramisu je jedan od najomiljenijih talijanskih deserata, poznat po svojoj kremastoj teksturi i savršenoj ravnoteži koju daju kavom natopljeni piškoti i bogata, a jednostavna krema. Ipak, ponekad se dogodi da nemamo sve klasične sastojke pri ruci, poput piškota ili svježeg mascarponea. No, to ne znači da odustajemo od ovog slatkog užitka, jer postoje kreativni načini da pripremimo tiramisu i s onim što imamo kod kuće. Korištenjem ostataka kruha umjesto piškota i malo prilagođene pripreme, tiramisu može biti jednako ukusan desert, čak i bez klasičnih sastojaka.
Piškote su ključni sastojak u pripremi tiramisua, no što kada nam nisu pri ruci, ali ne želimo odustati od pripreme omiljenog deserta.
Izvorni naziv za francuski tost je pain perdu, što znači "izgubljeni kruh", pa se može reći da je riječ o tiramisuu perduto.
Tiramisu perduto
Trebat će vam:
6 do 8 kriški kruha stare jedan do dva dana, debljine oko 1 cm, s korom
500 ml mlijeka
100 g šećera, plus 20 g za posipanje
200 ml kave
500 g mascarponea
500 ml vrhnja za šlag
kakao u prahu za posipanje
Priprema:
Kriške kruha stave se u duboki lim za pečenje, preliju mlijekom i pospu sa 20 g šećera, zatim se peku u pećnici zagrijanoj na 200°C (180°C s ventilatorom) oko 15 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Tijekom pečenja kruh se podiže i dobiva rustikalni izgled. Nakon pečenja kruh se hladi na sobnoj temperaturi oko 20 minuta. Kad se kruh ohladi, prelije se kavom, a kriške se pažljivo okreću kako bi kava ravnomjerno prodrla i spriječilo stvaranje žilavih dijelova.
Krema se priprema miksanjem mascarponea, 100 g šećera i 100 ml vrhnja za šlag oko 30 sekundi. Nakon toga se dodaje preostalo vrhnje i miksanje se nastavlja polako oko 10 minuta, dok krema ne postane čvrsta, ali i dalje glatka.
U staklenu posudu dimenzija otprilike 24 cm x 35 cm x 5 cm najprije se stavlja pola količine kreme, zatim se ocijeđene kriške kruha raspoređuju preko kreme. Slijedi posipavanje kakaom, a potom se raspoređuje preostala krema. Tiramisu ne mora odmarati, no sat vremena u hladnjaku dodatno će poboljšati okus. Prije posluživanja posipa se još malo kakaa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....