DOBRO JE ZNATI

Nemate piškote za tiramisu? Od sastojaka koje imate kod kuće možete napraviti odličan desert koji podsjeća na talijanski klasik

Tiramisu je klasik talijanske kuhinje koji osvaja svojom kremastom teksturom i bogatim spojem okusa kave i mascarponea. No što učiniti kad nemate pri ruci piškote, ključni sastojak za pripremu ovog deserta?

Tiramisu je jedan od najomiljenijih talijanskih deserata, poznat po svojoj kremastoj teksturi i savršenoj ravnoteži koju daju kavom natopljeni piškoti i bogata, a jednostavna krema. Ipak, ponekad se dogodi da nemamo sve klasične sastojke pri ruci, poput piškota ili svježeg mascarponea. No, to ne znači da odustajemo od ovog slatkog užitka, jer postoje kreativni načini da pripremimo tiramisu i s onim što imamo kod kuće. Korištenjem ostataka kruha umjesto piškota i malo prilagođene pripreme, tiramisu može biti jednako ukusan desert, čak i bez klasičnih sastojaka.

image
/Getty Images/istockphoto

Piškote su ključni sastojak u pripremi tiramisua, no što kada nam nisu pri ruci, ali ne želimo odustati od pripreme omiljenog deserta.

RECEPT ZA TIRAMISU U ČAŠI

Izvorni naziv za francuski tost je pain perdu, što znači "izgubljeni kruh", pa se može reći da je riječ o tiramisuu perduto.

image
/Getty Images/istockphoto

Tiramisu perduto

Trebat će vam:

6 do 8 kriški kruha stare jedan do dva dana, debljine oko 1 cm, s korom

500 ml mlijeka

100 g šećera, plus 20 g za posipanje

200 ml kave

500 g mascarponea

500 ml vrhnja za šlag

kakao u prahu za posipanje

Priprema:

Kriške kruha stave se u duboki lim za pečenje, preliju mlijekom i pospu sa 20 g šećera, zatim se peku u pećnici zagrijanoj na 200°C (180°C s ventilatorom) oko 15 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Tijekom pečenja kruh se podiže i dobiva rustikalni izgled. Nakon pečenja kruh se hladi na sobnoj temperaturi oko 20 minuta. Kad se kruh ohladi, prelije se kavom, a kriške se pažljivo okreću kako bi kava ravnomjerno prodrla i spriječilo stvaranje žilavih dijelova.

Krema se priprema miksanjem mascarponea, 100 g šećera i 100 ml vrhnja za šlag oko 30 sekundi. Nakon toga se dodaje preostalo vrhnje i miksanje se nastavlja polako oko 10 minuta, dok krema ne postane čvrsta, ali i dalje glatka.

U staklenu posudu dimenzija otprilike 24 cm x 35 cm x 5 cm najprije se stavlja pola količine kreme, zatim se ocijeđene kriške kruha raspoređuju preko kreme. Slijedi posipavanje kakaom, a potom se raspoređuje preostala krema. Tiramisu ne mora odmarati, no sat vremena u hladnjaku dodatno će poboljšati okus. Prije posluživanja posipa se još malo kakaa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 12:18