Ukusni dodatak

Neočekivani sastojak za izvrsan umak za salatu stiže iz slastičarskog arsenala

Ublažava gorčinu i kiselost, a dodatno ističe slatke sastojke vašeg omiljenog dresinga

Ništa ne može podići običnu salatu na višu razinu kao dobro pogođeni preljev odnosno umak, a upravo je njegovo dodavanje najbolji način kako udariti kontru svježem, kuhanom i pečenom povrću i drugim sastojcima koji se nađu u vašoj salati. Isprobavanje raznih kombinacija namirnica, prilagođavanje njihovih količina te unošenje malih, ali značajnih promjena u omiljenu recepturu za preljev predstavljaju siguran put kako izbjeći dosadu u pripremi salate koja s lakoćom može postati i glavni dnevni obrok, osobito tijekom ljetnih mjeseci.

image
Imgorthand/Getty Images

U procesu eksperimentiranja najbolje je biti otvorena uma i u svoje umake dodati i neke sastojke koje na prvu možda ne biste povezali s tim jelom. Sjajan primjer je ekstrakt vanilije!
image
Imgorthand/Getty Images

Iako smo navikli koristiti ga za razne kekse, biskvite i druge kolače, upravo vanilija može podići okus čak i najjednostavnijeg vinaigrette umaka na bazi octa i ulja, a da ne spominjemo druge, kompleksnije preljeve. Vanilija pomaže uravnotežiti gorčinu i ublažiti kiselinu u preljevu, kao i dodatno istaknuti slatke sastojke koji su prisutni. Kao i kada se koristi u slastičarstvu, vanilija nikad nije napadna ni izražajna, nego ustvari omogućuje drugim sastojcima da doista zablistaju.
image
Veselovaelena/Getty Images

Vanilija će ublažiti intenzivne okuse jakih sireva, češnjaka ili pak sirovog luka te će se odlično slagati sa salatama koje sadrže razno bobičasto voće, ali i drugo slatkasto povrće kao što su cikla ili batat. Idući put kada ćete spremati omiljeni preljev za salatu, dodajte mu četvrt žličice ekstrakta vanilije za početak pa prilagodite količine ovisno o ukusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:30