VIKEND PROJEKT

Od sezonskog voća napravite domaće sokove i likere, pripremili smo vodič s važnim savjetima

 Peter Topp Engelsted Jonasen
Pripremite osvježavajuće napitke koji će vas okrijepiti, ali i napuniti energijom i vitaminima

Domaći voćni sok napitak je posebno omiljen u ljetnim mjesecima i sa sigurnošću će se tražiti čaša više. Razlikujemo ih po gustoći te ih dijelimo na rijetke i guste - koji su obično s ostacima voća, a šećer na kraju su - likeri. Nekoliko gutljaja ove aromatične tekućine itekako će razveseliti ekipu prije obiteljskog ručka.

Na koju god vrstu soka se odlučili, dostupno je razno sezonsko voće. Trenutno je sezona marelica, bobičastog voća, breskvi, lubenica, dinja, grožđa, a zatim dolaze i kruške, jabuke i dunje. Tehnike pripreme soka su različite, od kuhane varijante, koja može dulje biti u smočnici, do one koju radimo hladnim prešanjem, s kraćim rokom trajanja.

image
Duje Klaric/Cropix

Korak po korak do soka

Pripremanjem soka hladnim postupkom voće zadržava sve nutrijente. Voće dobro operite, uklonite mu peteljke i koštice ako ih ima. Ako su u pitanju marelice ili breskve, skinite im kožu, a usitniti ih možete u multipraktiku ili čak u stroju za mljevenje mesa. Usitnjeno stavite u veću posudu te dodajte limunsku kiselinu (omjer je 2 kg voća, 1 žličica limunske kiseline) i šećer. Što se pak šećera tiče, omjer odredite sami. Budući da se sirup razrjeđuje vodom, omjer može biti 1:1. Prelijte sastojke vodom, ali tek toliko da sve prekrije. Dobro izmiješajte te ostavite preko noći na sobnoj temperaturi. Sutradan voće procijedite kroz sitnu cjediljku, a pritom većom žlicom pritišćite voće da izađe sva tekućina. Voćni sok izlijte u prethodno pripremljene čiste staklene boce. Voće koje je ostalo u cjedilu nikako ne bacajte, nego iskoristite za kolač ili džem.

SOK OD MARELICE

image
Istock


Priprema sokova kuhanjem

U ovom osvježavajućem sirupu možete uživati cijelo ljeto, jedini je uvjet, s obzirom na to da nema konzervansa, da ga držite na tamnom i hladnom mjestu.

Voće temeljito operite, stavite u multipraktik i dobro izmiješajte. Dodajte šećer i pustite da malo odstoji. Količina ovisi o vama, okvirni je omjer od 500 g do 1 kilogram na 1 kilogram voća. Stavite posudu na vatru i zagrijte do vrenja. Sve sastojke kuhajte maksimalno 10 do 15 minuta. Ako želite bistri sok, voće procijedite kroz cjediljku sa sitnim rupicama kako biste uklonili sve ostatke voća, primjerice zrnca od malina, ili ostavite komadiće voća, pa je to malo gušća varijanta. Kako god odlučili, kuhani sirup odmah ulijte u prethodno pripremljene boce koje ste dobro oprali, osušili i zagrijali u pećnici na 50⁰C.

Kad se sirup ohladi u boci, zatvorite ih plutenim čepom. Ovako pripremljen sok može stajati nekoliko mjeseci na tamnom i hladnom mjestu dok se ne koristi. I u ovoj varijanti ostatke voća koji su ostali od pripreme soka možete koristiti za pripremu džema.

image
Monticelllo

Liker

Svima omiljeni voćni likeri zahtijevaju malo dulju pripremu, no konačni rezultat je odličan. Omjer je 1 kilogram voća, 1 litra rakije (idealna je lozovača) te 500 g do 1 kilogram šećera, ovisno o tome koju slatkoću želite. Za one koji vole aromu vanilije, stavite jedan do dva štapića ili jednu mahunu vanilije. U veliku staklenu posudu stavite odabrano voće, šećer i vaniliju i lagano promiješajte. Ostavite tako najmanje deset sati.

image
Peter Topp Engelsted Jonasen

Nakon tog vremena ulijte rakiju, pomiješajte i zatvorite posudu. Stavite ju na sunčanu stranu prozora i držite tako najmanje 30 dana. Svaki dan malo promućkajte sastojke. Nakon stajanja liker procijedite kroz čistu gazu da biste uklonili zrnca voća i ulijte u manje boce za liker. Favoriti su liker od višanja, malina i borovnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 14:25