PLANIRAJTE UNAPRIJED

Od variva i gulaša do sarme i složenaca, imamo nekoliko dobrih ideja za ručak za dva dana (koji vrlo lako možete i smrznuti)

U jednom danu možete skuhati nekoliko jela i imati obroke spremne za cijeli tjedan, a istovremeno ćete i uštedjeti novac

Ako nemate vremena kuhati svakog dana, a ipak želite jesti domaću i raznovrsnu hranu umjesto dostave i brze hrane, predlažemo da uložite nešto vremena u planiranje obroka i pripremu većih količina odjednom. Neka jela su idealna za zamrzavanje, što znači da na dane kada ne stignete baš ništa, možete samo izvaditi posudu s ranije skuhanim obrokom iz zamrzivača i podgrijati jelo te možda samo dodati neki brzinski prilog. Neka jela mogu stajati više dana pa vrijedi skuhati veću količinu. U svakom slučaju, ključ je u dobrom planiranju i kupovini svih namirnica koje će vam biti potrebne. Tako ćete u jednom danu moći skuhati nekoliko jela i imati obroke spremne za cijeli tjedan, a istovremeno ćete i uštedjeti novac.

image
/Peopleimages/shutterstoc

Možda vam se planiranje obroka čini zamornim ili ograničavajućim, ali za one koji paze na budžet, to može biti pravi spas. Ako unaprijed isplanirate jelovnik za nekoliko dana ili cijeli tjedan, bolje ćete iskoristiti namirnice i kupovati promišljenije.

Fokusirajte se na jela koja daju više porcija, poput lazanja, sarme, čušpajiza i sl. Povrće pecite u većim količinama - može poslužiti kao glavno jelo, prilog ili baza za juhu. Pametnim planiranjem maksimalno ćete iskoristiti kupljene namirnice i smanjiti impulzivne kupnje.

U nastavku donosimo puno provjerenih recepata za hranu koju možete skuhati u većim količinama i jesti više dana ili zamrznuti.

Počnimo od svima dobro poznatih klasika: mesni umak, gulaš, pileći paprikaš i sarma. Takva su jela izuzetno pogodna za kuhanje u većim količinama i spremanje u zamrzivač. Tu je i umak od rajčice kojeg je uvijek dobro imati spremnog i poslužiti uz tjesteninu, rižu, palentu, pa čak i meso ili ribu. Razni mesni umaci su pogodni za zamrzavanje, baš kao i lazanje, složenci i razne juhe i variva...


Mesni ragu

image
Alleko/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

1 veći luk

1 mrkva, srednja crvena (može i pola žute, pola crvene)

1 mrkva, srednja žuta

1 grančica celera listaša (engleski celer)

1 češanj češnjaka

80 g dimljenog špeka ili pancete - ne presušene

500 g mljevenog mesa - može kombinacija plećka, vrat, frikando bez žlundri

150 ml crnog vina - plavac, cabernet sauvignon srednjih kiselina l 500 ml goveđeg temeljca

500 g pelata

50 g maslaca

50 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja

80 ml mlijeka

prstohvat muškatnog oraščića

vrijesak

majčina dušica

sol i papar

500 g tjestenine/pašte tagliatelle

parmezan ili paški sir po volji

Priprema:

Luk narežite na sitno, a povrće na kockice. Pancetu odvojite od kože, narežite na ploškice pa na srednje kockice. Dvije ploškice ostavite cijele. Pripremite pelate tako što ćete odstraniti vrhove, skinuti kožu i narezati ih na malo veće kockice (concasse). Meso sameljite, posolite, popaprite i umiješajte začine. Pola maslaca otopite s malo ulja pa ubacite pancetu. Pirjajte dok se panceta ne zazlati (ne previše prepeći). Dodajte luk i pirjajte lagano dok se luk gotovo ne raspadne (oko 10 minuta), dodajte mrkvu i celer listaš. Pirjajte dok ne omekša. Pojačajte vatru na najjače. Stavite meso, dodajte preostali maslac i većom vilicom "peštajte" meso dok cijela masa ne posmeđi. Mora se peštati da se ne bi stvorile grudice. Stavite pelate, vino i temeljac pa naribajte muškatni oraščić. Pustite da zakuha i onda smanjite vatru da lagano krčka. Nakon 60 minuta, provjerite okuse. Nakon 2-2,5 sata kuhanja odlučite želite li kuhati dalje ili je gotovo. Što se dulje kuha bit će jači okus pa pripazite radi toga na dosoljavanje. Svakih 20-30 minuta ulijte žlicu mlijeka i promiješajte. Kuhajte dalje još 2-3 sata, a prema potrebi dodajte još temeljca. Poslužite na pašti al dente, zalijte s malo ulja i, ako volite, stavite malo sira.


Juneći gulaš

image
/Shutterstock

Trebat će vam:

2 kg juneće potkoljenice-mišića

300 g luka

200 g mrkve

100 g celera

50 g mljevene crvene paprike (može i dimljena)

2 žlice koncentrata rajčice

0,5 l crnog vina

10 g sušenog mažurana

2, 3 lista sušenog lista lovora

naribana korica jednog limuna

sol i papar

Priprema:

Luk nasjeckati i pirjati na masnoći.

U zasebnoj posudi popeći kockice mesa, i to u četiri ture po 500 g kako ne bi prokuhalo.

Na pirjani luk dodati sitno nasjeckanu ili naribanu mrkvu i celer. Kada je povrće pirjano, dodati mljevenu papriku i koncentrat rajčice, a zatim uliti vino. Pričekati da alkohol ispari.

Dodati popečeno meso, lovorov list i mažuran. Kada zakuha, smanjiti vatru na najmanje moguću i kuhati uz miješanje oko 2,5 sata te, prema potrebi, uliti oko 0,5 l vode, ovisno o tome koliko želite da gulaš bude gust.

Pred kraj kuhanja dodati limunovu koricu, sol i papar.

Poslužiti uz široke rezance, pire krumpir, njoke, rižu ili kruh-knedle.


Pileći paprikaš

image
Marijana Mancev/Getty Images

Trebat će vam:

1 kg bataka i zabataka ili drugih komada piletine s kostima

oko 500 ml temeljca

2 žlice masti ili ulja

3 luka

2 žlice koncentrata rajčice

6 režnjeva češnjaka

2 žlice mljevene crvene paprike

3 žlice kiselog vrhnja

sol i papar

svježi peršin

Priprema:

Luk nasjeckajte na sitno, a piletinu začinite soli i paprom. U većoj posudi zagrijte ulje ili otopite mast i zapecite komade mesa. Pustite da poprime boju pa ih maknite iz tave. Na istu masnoću dodajte luk, dodajte i malo soli i pirjajte dok ne dobije lijepu, zlatnu boju. Dodajte koncentrat rajčice, pomiješajte, pa ubacite i protisnuti češnjak. Pirjajte minutu pa dodajte polovicu temeljca. Pustite da se zagrije i kuhačom ostružite dno tave ako se na njemu drže komadići pileće kože. Dodajte papriku i ostatak temeljca, sve dobro promiješajte pa vratite piletinu tako da koža bude s gornje strane. Pustite da zavrije, poklopite i kuhajte na laganoj vatri. Po potrebi dodatno začinite soli i paprom. Nakon 40-ak minuta izvadite dio tekućine i pomiješajte ga s kiselim vrhnjem. Po želji, ako želite još gušći umak, dodajte i žličicu brašna. Sve zajedno pomiješajte i umiješajte u posudu s mesom. Protresite i kuhajte oko pet minuta ili dok ne dobijete lijep, svilenkasti umak. Na kraju pospite sitno sjeckanim peršinom i po želji poslužite uz žličicu kiselog vrhnja.


Sarma

image
Berislava Picek/Cropix

Trebat će vam:

1 kg mesa (600 g svinjske plećke i 400 g junetine od buta)

1 glavica varaždinskog zelja - najbolja je manja, od kilogram, što je dovoljno za 15 sarmi

100 g dimljenog, domaćeg špeka

100 g dimljene domaće kobasice

150 g riže (bolje manje nego više)

sol, papar, lovorov list, domaći kuhani paradajz ili koncentrat rajčice

2 manje glavice crvenog luka

1 glavica češnjaka

Priprema:

Luk i češnjak prepržiti na domaćoj masti do zlatnožute boje, maknuti s vatre. Meso staviti u zdjelu, dodati luk, začine, rižu. Dobro promiješati.

Razdvojiti listove zelja i početi frkati sarmu. List staviti na šaku, sa svake strane savinuti prema mesu i motati. Slagati u lonac: prvo rezano zelje, količina prema ukusu, narezan domaći špek i kobasice, dimljene radi "žmaha", i na to staviti sarme. U lonac se stavljaju u krug, zato da se prilikom vrenja u sredini stvara vrtlog pa ne "curi" van. Tako složiti redova prema želji. Završiti sa špekom i kobasicom.

Kad su kuhanje završi, zaliti sarmu tekućinom. Najbolje da je to domaći pripravak od rajčice, razrijeđen s vodom. Za 15 sarmi u jednom loncu potrebno je oko dva sata kuhanja, na istoj temperaturi, 200 stupnjeva.

Poslužiti uz pire krumpir.


Umak od rajčice

image
Fcafotodigital/Getty Images

Trebat će vam:

0,5 l svinjskog temeljca

lovorov list

1 luk

50 g maslaca

50 g brašna

1 žlica šećera

sol i svježe mljeveni papar

3 češnja češnjaka

majčina dušica

1 kg zrelih rajčica

Priprema

Na laganoj vatri otopite maslac i dodajte brašno. Pecite ga dok se lagano ne zazlati. Dodajte sitno sjeckani luk i češnjak.

Prije toga, rajčice uronite u kipuću vodu i pustite da u njoj malo odstoje. Zatim im ogulite kožicu i isjeckajte ih na malene komadiće.

Dodajte ih u smjesu maslaca i brašna zajedno sa svinjskim temeljcem. Dodajte šećer, majčinu dušicu, lovor sol i papar. Kuhajte oko 45 minuta dok se umak ne zgusne u potpunosti.


Imamo i nekoliko dobrih recepata za lazanje, jelo koje također možete napraviti u većim količinama.

image
Haoliang/Getty Images

Razne musake i složence također možete pripremiti ranije i jesti dva dana i/ili smrznuti. Mi predlažemo ovaj složenac od batata, a ovdje možete pronaći još nekoliko recepata za ukusne složence.

Složenac od batata

image
Getty Images/

Trebat će vam:

3-4 velika batata

200 ml slatkog vrhnja

1 jaje

100 g cheddar sira

sol i papar

Priprema:

Batat narežite na kolutiće i kratko ga zapecite na tavi na malo ulja. Tek da poprimi boju. Posložite ga potom u posudu za pečenje i između slojeva stavite ribani cheddar. Na kraju sve dodatno pospite sirom, prelijte slatkim vrhnjem u koje ste dodali jedno jaje, sol i papar, i pecite 30 minuta dok ne poprimi boju. Poslužite uz komad mesa ili samostalno uz salatu.


Mesnu štrucu ili faširance možete pripremiti u većoj količini. Tako pripremljene ih možete zamrznuti pa drugi dan samo ispeći. Kao jelo koje je pogodno za skuhati u većim količinama, tu su i neizostavne ćufte, a u ljetnoj sezoni ih zamijenite punjenim paprikama. Isprobajte i junetinu s paprikom i rižom!

Mesna štruca

image
Istock

Trebat će vam:

750 g mljevenog miješanog mesa

5 jaja

100 g špeka

200 ml kiselog vrhnja

1 vezica peršina

1 glavica luka

žličica crvene paprike

sol i papar

Priprema:

Skuhajte tri jaja i pustite da se ohlade pa ih očistite od ljuske.

Pomiješajte u zdjeli mljeveno meso, 100 g usitnjenog špeka, dobro usitnjeni luk, peršin narezan na sitno, začine i dva sirova jaja te miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Rasporedite smjesu na papir za pečenje u sloju od 1,5 cm.

U sredinu složite kuhana jaja pa zarolajte i oblikujte štrucu.

Prebacite u posudu za pečenje, zalijte kiselim vrhnjem i pecite 40 minuta na oko 180 °C.

Poslužite uz pire krumpir.


Faširanci

image
Berislava Picek/cropix//

Trebat će vam:

450 g mljevenog miješanog mesa

1 glavica luka srebrenca

2 češnja češnjaka

sol

papar

1 žlica ajvara

prstohvat mljevenog čilija

1 žličica mljevenog đumbira

2 kriške kruha

žlica krušnih mrvica

malo mlijeka

Priprema:

Prednost ovog jela je da smjesu od mesa možete napraviti i staviti u hladnjak. Kad poželite ispeći popečke, smjesa je spremna. U manju zdjelicu natrgajte kruh na manje komade te ga prelijte mlijekom i pustite sa strane. U veću posudu stavite meso, dodajte na sitno nasjeckan luk, ribani češnjak i đumbir. Dodajte sve ostale začine i na kraju kruh namočen u mlijeko koji ste ocijedili. Sve dobro izmiješajte. Formirajte oblik popečka i pecite na zagrijanoj masnoći do željene boje.


Mesne okruglice u umaku od rajčice

image
Stelian Adrian Stanci/panthermedia/profimedia/Stelian Adrian Stanci/panthermedia/profimedia

Trebat će vam:

600 g mljevenog junećeg mesa

1 jaje

1 luk

1-2 češnja češnjaka

peršinov list

sol l papar

1 žemlja

1 žlica krušnih mrvica

malo timijana

mljevena crvena paprika

sol i papar

Za umak:

2 konzerve pelata

2 češnja češnjaka

manji luk l bosiljak

timijan i sol

maslinovo ulje

Priprema:

Kako biste napravili mesne okruglice pomiješajte sve sastojke, s time da luk prvo prodinstajte pa ga ohlađenog dodajte u smjesu, a žemlju prethodno namočite u mlijeku i malo ocijedite. Formirajte rukama okruglice pa ih kratko ispecite sa svih strana u tavi na malo ulja.

Za umak prvo prodinstajte luk pa dodajte narezane pelate te češnjak i kuhajte dok sva tekućina ne ispari i umak se ne zgusne. Dodajte sve začine pa zatim dodajte i okruglice. Ako ne želite pripremiti pire od krumpira uz ćufte, skuhajte špagete i poslužite njih s mesnim okruglicama. Pospite parmezanom i sjeckanim svježim peršinom.


Ćufte s pireom​

image
Dulezidar/Getty Images

Trebat će vam:

400 g mljevenog mesa po želji (junetina i svinjetina najbolje)

2 režnja češnjaka

1 jaje

3-4 žlice krušnih mrvica

sol i papar

začinsko bilje po želji

1 luk

2 režnja češnjaka za umak

žličica šećera

sol i papar

1 konzerva pelata

krumpir

maslac

mlijeko

Priprema:

Od mljevenog mesa, protisnutog češnjaka, jaja, krušnih mrvica, soli i papra i začinskog bilja napravite smjesu. Morate moći oblikovati kuglice. Ako je previše gnjecava, dodajte još krušnih mrvica. Kuglice zatim zapecite na maslinovu ulju. Kada poprime boju sa svih strana, maknite ih iz tave. Na istu masnoću dodajte sitno sjeckani luk. Pustite da poprimi boju pa dodajte i sjeckani češnjak. Začinite šećerom i soli, a onda dodajte konzervu pelata. Kuhajte 10-ak minuta, začinite začinskim biljem po želji (origano i bosiljak) pa vratite kuglice. Kuhajte poklopljeno 40-ak minuta. Krumpir narežite na kockice, skuhajte u slanoj vodi, kada omekša, procijedite, dodajte maslac, mlijeko i sol i pretvorite u pire.


Junetina s paprikom i rižom

image
Istock/

Trebat će vam:

ulje

2 crvene paprike

500 g juneće potrbušine

2 žličice mljevenog češnjaka

1 žličica mljevenog đumbira

sol i papar po ukusu

60 ml umaka od soje

4 žlice vode

1,5 žlica šećera

1,5 žlica kukuruznog škroba

riža

Priprema:

U woku ili velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte malo ulja. Dodajte na prutiće narezane paprike i pecite 3 - 4 minute ili dok ne omekšaju. Paprike izvadite na tanjur. Dodajte još malo ulja u tavu. Meso narežite na trakice, posolite i popaprite po ukusu. Pojačajte vatru pa dodajte meso i pecite 5 - 6 minuta ili dok lagano ne porumeni. Dodajte češnjak i đumbir, pa pecite pola minute. Vratite paprike na vatru. U maloj posudi pomiješajte umak od soje, šećer, vodu i kukuruzni škrob. Prelijte umak preko mesa i paprike te pustite da lagano kuha dok se umak ne zgusne, a zatim poslužite s kuhanom rižom.


Osim toga, mnoge juhe i variva možete skuhati u većim količinama i jesi više dana ili zamrznuti. Pokušajte odabrati variva bez krumpira, a umjesto krumpira iskoristite, npr., ječam.

Ovdje imamo popis 10 jela na žlicu, među kojima ćete sasvim sigurno pronaći nešto što će vam se svidjeti, a što ćete moći skuhati za više dana.

Varivo od ječma i kelja

image
Getty Images/

Trebat će vam:

1 luk

2-3 srednje mrkve

1 manji komad korijena celera (ako imate)

3 šake ječma (namočiti preko noći)

1 manja glavica kelja

2 žličice crvene mljevene paprike

1 lovorov list

sol i papar

ulje

voda ili temeljac (povrtni)

Priprema:

Luk nasjeckajte na sitno. Isto učinite i s mrkvom i celerom. U većem loncu najprije zagrijte ulje. Dodajte luk i pirjajte pet minuta, a zatim dodajte korjenasto povrće. Pirjajte još 10 minuta. Začinite crvenom paprikom, lovorovim listom, soli i paprom. Dodajte i druge začine prema želji. Ubacite namočeni ječam. Podlijte temeljcem ili vodom, tako da tekućina prekrije sve sastojke. Kuhajte 40-ak minuta, prema potrebi dodatno začinite. Zadnjih 10 minuta kuhanja ubacite kelj nasjeckan na komadiće. Pustite da povene pa maknite s vatre i poslužite toplo.


Varivo s grahom, bučom i kobasicom

image
Istock

Trebat će vam:

250 g suhog graha (ili 2 konzerve kuhanog graha)

300 g buče (hokkaido ili butternut), narezane na kockice

1 manji luk

2 mrkve

2 češnja češnjaka

1 lovorov list

1 žličica mljevene paprike

1 žličica koncentrata rajčice

150 g domaće kobasice

2 žlice ulja

sol i papar

peršin za posipanje

Priprema:

Ako koristite suhi grah, namočite ga preko noći i ocijedite. U loncu na ulju popržite nasjeckani luk, češnjak i mrkvu. Dodajte narezanu kobasicu i kratko propirjajte. Umiješajte mljevenu papriku i koncentrat rajčice, zatim dodajte grah, lovorov list i toliko vode da sve prekrije. Kuhajte poklopljeno oko 40 minuta (ako je grah već kuhan, dovoljno je 20 minuta). Dodajte buču i kuhajte još 15-20 minuta, dok sve ne omekša i zgusne se. Posolite, popaprite i pospite nasjeckanim peršinom. Poslužite uz krišku kruha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 11:16